Μέση Ανατολή

Και στρατιωτικά εκτός από επιχειρηματικά τα Εμιράτα ζυγώνουν την Τουρκία

Επίσκεψη πραγματοποιεί ο Αρχηγός του  Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Στρατηγός Hamad Muhammed Thani Al Rumaithi στην Τουρκία , όπου τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Hulusi Akar

Συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα καθώς και για θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμυντικής βιομηχανίας.

 

Η παραπάνω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια του Τούρκου ΥΠΑΜ στα ΗΑΕ, στις  30 Μαΐου 2022, όπου ο Mohammed bin Ahmed Al Bowardi, Υπουργός Επικρατείας για Αμυντικές Υποθέσεις, συναντήθηκε  με τον Hulusi Akar,  και τη συνοδευτική τουρκική  αντιπροσωπεία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τότε  παρουσία του Στρατηγού Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi, Αρχηγού του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, του  Mattar Salem Ali Al Dhaheri, υφυπουργού του υπουργείου Άμυνας, και αρκετών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών και αξιωματούχων του υπουργείου.

Κατά τη συνάντηση, ο Al Bowardi τόνισε τη σημασία των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων χωρών, οι οποίες χρονολογούνται πολλές δεκαετίες, ιδίως από την έναρξη της κοινής συνεργασίας το 1984. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο στρατιωτικούς και αμυντικούς τομείς και συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν την ανάπτυξη των βιομηχανιών συνεργασίας στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της άμυνας, καθώς και αντάλλαξαν εμπειρογνωμοσύνη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των χωρών τους.

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός και η αντιπροσωπεία του είχαν επισκεφθεί μια σειρά από εταιρείες των Εμιράτων που ειδικεύονται στην κατασκευή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα αυτό

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε  στις 30/5/2022 συνάντηση εκπροσώπων των πολεμικών βιομηχανιών των 2 χωρών, με τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν τα εξής :

"Δύο μνημόνια συνεννόησης υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την ανάπτυξη των σχέσεων αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών."

Σύμφωνα με τη δήλωση της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), κρατικοί αξιωματούχοι και εταιρείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Άγκυρα ως συνέχεια της εντατικοποίησης των σχέσεων συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ.

Στη συνάντηση, που φιλοξενήθηκε από το SSB, συμμετείχαν ο Πρόεδρος των Αμυντικών Βιομηχανιών İsmail Demir, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Εφοδιασμού των ΗΑΕ Tawazun Economic Council Tareq Abdul Raheem Al Hosani, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και στελέχη της εταιρείας.

Υπό την παρουσία  του Demir και του Al Hosani, υπογράφηκαν μνημόνια κατανόησης μεταξύ της Defense and Aerospace Industry Manufacturers Association (SASAD) και του αντίστοιχου οργανισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, EDDC (Emirates Defense Companies Council), για τη βιομηχανική συνεργασία και μεταξύ της TR TEST και Tawazun σχετικά με τις δοκιμές και την πιστοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, υπογράφηκε Επιστολή Προθέσεων Συνεργασίας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο.

Ο Ντεμίρ και ο Αλ Χοσάνι επικαιροποίησαν  ξανά την «Επιστολή προθέσεων

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και τα υπογραφέντα μνημόνια συνεννόησης υλοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα της Επιστολής Προθέσεων"

Ο Ακάρ είχε δηλώσει τότε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε  όλα τα θέματα, ιδιαίτερα  για την άμυνα και την ασφάλεια. Θα ήθελα να δηλώσω με μεγάλη χαρά ότι είδαμε ότι συμφωνούμε λίγο πολύ σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν. Αφενός συζητήσαμε θέματα συνεργασίας στρατιωτικής εκπαίδευσης και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά, αφετέρου συζητήσαμε τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τη συνεργασία μας για να τα καλύψουμε. Συζητήσαμε αυτά τα θέματα ανοιχτά και ξεκάθαρα και ανταλλάξαμε πληροφορίες μεταξύ μας.

Επίσης, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις κατά κάποιο τρόπο, συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε αυτό το διάστημα με σκληρή δουλειά τις επόμενες μέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα το υλοποιήσουμε αυτό με διάφορες επισκέψεις υψηλού επιπέδου και συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών τις επόμενες ημέρες. Επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει σύντομα ο Επιτελάρχης των ΗΑΕ. Με την επίσκεψη αυτή θα συζητήσουν τα θέματα σε τεχνικό επίπεδο πιο αναλυτικά με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου μας».

Ο υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι επισκέφθηκε επίσης το Βιομηχανικό Πάρκο Tawazun και την εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας IGG στο πλαίσιο των επαφών του και είπε: «Έχουμε δει ότι εταιρείες των ΗΑΕ συνεργάζονται με εταιρείες στην Τουρκία και ότι γίνονται σημαντικά έργα. Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι αυτά θα αυξηθούν σε υψηλότερο επίπεδο την επόμενη περίοδο». 

Συνέπειες για την Ελλάδα

Την υπογραφή των 2 μνημονίων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ, καθώς και την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΑΕ στην Τουρκία,  η χώρα μας, θα πρέπει να την αντιμετωπίσει ψύχραιμα και με σταθερή προσήλωση στη συμμαχία Ελλάδας-ΗΑΕ σε κάθε περίπτωση

Η προσέγγιση Άγκυρας-Αμού Ντάμπι δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε αποκοπή των συμμαχικών σχέσεών μας με τα ΗΑΕ.

Τουναντίον θα πρέπει να βαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη συμμαχία μας με τα ΗΑΕ, με τα οποία ήδη έχουμε υπογράψει αμυντική συμφωνία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μια ακόμη χώρα από την Αραβική χερσόνησο, η οποία μαζί  με τη Σαουδική Αραβία θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην διαμάχη μας με την Τουρκία, με τη χώρα μας να παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή του

Κοινώς η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, θα πρέπει να επιδιώξουμε να φιλτράρεται μέσα από τις διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με χώρες οι οποίες είναι φίλες και σύμμαχες με εμάς, έτσι ώστε να τιθασσεύεται και να απομειώνεται

ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος, ανήκουν σε αυτές τις χώρες με τις οποίες διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις και κοινές θέσεια αναφορικά με Διεθνή ζητήματα, όπως η Λιβύη και η ΝΑ Μεσόγειος, όπου ειδικά για το δεύτερο, αναμένουμε ραγδαίες προς το χειρότερο εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα από πλευράς Τουρκίας

Τέλος επειδή τα πάντα ρεί, θα πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και τα "ανοίγματα" του Ερντογάν με τα ΗΑΕ, με έμφαση στα θέματα της πολεμικής βιομηχανίας και δή θέματα της πολεμικής αεροπορίας των 2 χωρών

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ