Οι συνομιλίες για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, σε μια μάχη κατά των κατά κόρον κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες με τη σειρά τους προειδοποιούν ότι λόγω της Τουρκίας μπορεί να ανοίξει μια νέα ευκαιρία για εξάπλωση της τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Η πρόσφατη απειλή από την Τουρκία για στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία εκτυλίχθηκε την ίδια στιγμή που η χώρα έθεσε απαιτήσεις για την έγκριση των αιτήσεων ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η αντίσταση αφορά, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις με κουρδικές μαχητικές ομάδες.
Η αντάρτικη οργάνωση PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία καθώς και από τη Σουηδία και την ΕΕ. Αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει η στάμπα της τρομοκρατίας να βαρύνει και το YPG, το οποίο επίσης απειλεί να στοχοποιήσει σε μια πιθανή νέα επίθεση στη βόρειο Συρία.
«Ένα από τα χαρτιά που μπορούν να παίξουν οι Τούρκοι για να εισβάλουν στα εδάφη μας είναι να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές του ΝΑΤΟ για να πιέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να δώσουν το πράσινο φως για να επιτεθούν», είπε ο Μαζλούμ Αμπντί (Mazlum Abdi), διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Το YPG είναι ένα μεγάλο μέρος των SDF, το οποίο στον αγώνα του ενάντια στην τρομοκρατική ομάδα ISIS έχει λάβει υποστήριξη από ισχυρά μέρη του δυτικού κόσμου. Ο Αμπντί, ο οποίος είναι και ο ίδιος στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας, προειδοποίησε σήμερα ότι οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ και οι πιθανές παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα μπορούσαν επίσης να έχουν συνέπειες για τις δυνατότητες αντίστασης στο Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.
«Όταν είμαστε απασχολημένοι με αντίποινα στις τουρκικές επιθέσεις, μπορεί να υπάρξουν κενά στα στρατόπεδα κράτησης, που μπορεί να εκμεταλλευτεί το Ισλαμικό Κράτος, ενώ είμαστε απασχολημένοι στην πρώτη γραμμή κατά της Τουρκίας, εάν ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση», λέει.
Ο Αμπντί διαβεβαιώνει περαιτέρω ότι η υποστήριξη της Σουηδίας προς τις SDF είναι μόνο πολιτική και ηθική, αλλά τόνισε τη σημασία της παραμονής της.
«Εάν η Σουηδία υποχωρήσει από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και να μας στηρίξει κάνοντας παραχωρήσεις στην Τουρκία, αυτό σημαίνει παραχωρήσεις όχι μόνο από τη Σουηδία αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Θα ενίσχυε τη θέση της Τουρκίας για περαιτέρω επιθετικότητα στην περιοχή», κατέληξε.
Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ωστόσο, οι στόχοι της Άγκυρας μπορεί να υπερβαίνουν την αποδυνάμωση των Κούρδων. Καθοδηγούμενες από τη σύγκρουση περιφερειακών συμφερόντων, η Τουρκία και το Ιράν φαίνεται να κατευθύνονται προς μια αντιπαράθεση στη Συρία, με την Τεχεράνη να αντιτίθεται ρητά στο σχέδιο της Άγκυρας για νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους, επιφυλακτική για κινδύνους για τη δική της παρουσία στην περιοχή, η οποία ενισχύεται αισθητά μετά τη ρωσική αποχώρηση από το πεδίο.
Έως τώρα, η Τουρκία απέτυχε να συγκεντρώσει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν για μια νέα στρατιωτική επέμβαση κατά των Σύριων Κούρδων στη συνεδρίαση της πλατφόρμας της Αστάνα την περασμένη εβδομάδα.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ έχει ονομάσει ανοιχτά το Τελ Ριφάατ και τη Μανμπίζ ως στόχους, δεσμευόμενος να τις απαλλάξει από τους «τρομοκράτες» ως μέρος ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης σε βάθος 30 χιλιομέτρων (περίπου 20 μίλια) κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι ομάδες στο στόχαστρο της Άγκυρας είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, και η πολιτική της πτέρυγα, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης. Η Άγκυρα τους εξισώνει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη ομάδα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της αυτονομιστικής εκστρατείας στην Τουρκία.
Οι μεγάλοι παίκτες, όπως Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ, επί του παρόντος δεν εγκρίνουν την τουρκική εισβολή, με την Άγκυρα να συνεχίζει το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό για να εξαγάγει κέρδη.
Ο κίνδυνος ωστόσο μιας νέας εθνοκάθαρσης και εγκλημάτων πολέμου στη βόρεια Συρία, η ενίσχυση της ριζοσπαστικής τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους και μια σύγκρουση Άγκυρας-Τεχεράνης με απρόβλεπτες συνέπειες, παραμένουν υπαρκτά και ρεαλιστικά σενάρια, που εκτιμάται πως θα αποτρέψουν Μόσχα και Ουάσιγκτον από το να στηρίξουν μια νέα τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.