Μέση Ανατολή

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε “Κυβέρνηση Αδελφών Μουσουλμάνων” το δίδυμο Λαπίντ-Μπένετ-Μαύρα φίδια ζώνουν τον Ερντογάν για Α.Μεσόγειο

Μαύρα φίδια ζώνουν τον Ερντογάν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ από τον νυν συνασπισμό Λαπίντ-Μπένετ, αφού ο Μ.Νετανιάχου προηγείται και αν γίνουν εκλογές θα πάει την πρώτη θέση με μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης.

“Αυτή είναι μια βραδιά με σπουδαία νέα για εκατομμύρια πολίτες στο Ισραήλ. Έχετε αρχίσει να κάνετε το σωστό βήμα εναντίον αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων!", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μ.Νετανιάχου αποστέλλοντας ισχυρά “μηνύματα” τόσο στο εσωτερικό όσο φυσικά και στο εξωτερικό ( Τουρκία) σχετικά με τον αγωγό East Med και πολλά...πολλά άλλα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι του ισραηλινού κοινοβουλίου, έχει αυξήσει τη λαϊκή υποστήριξή του, και βρίσκεται στην πρώτη θέση για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές.

Μια κατεξοχήν δεξιά κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, θα εκπροσωπούσε τη βούληση της καθαρής πλειοψηφίας των Ισραηλινών ψηφοφόρων”, τονίζει ισραηλινή εφημερίδα.

Τα δεξιά κόμματα έλαβαν 72 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Τα αριστερά κόμματα εξασφάλισαν 38 έδρες. Τα αραβικά κόμματα έλαβαν 10 έδρες.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λικούντ δήλωση στην ιστοσελίδα  Israel National News ότι, το κόμμα αυτό είναι αντίθετο στην άμεση διάλυση της Κνεσέτ προκειμένου να δοθεί στον Νετανιάχου την ευκαιρία να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση.

«Πραγματικά ο Νετανιάχου εκμεταλλεύεται αυτές τις ώρες που απομένουν», είπε ο αξιωματούχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην τρέχουσα Κνεσέτ.

Όλο αυτό το πολιτικό θρίλερ, ενώ οι Τούρκοι ετοιμάζονται στις 20 Ιουλίου 2022, ( ανήμερα της άνανδρης εισβολής στην Κύπρο) να στείλουν το πλωτό γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ” συνοδεία πολεμικού στολίσκου από Φρεγάτες και υποβρύχια στην Α.Μεσόγειο.

 Σας υπενθυμίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ αυτών των Τουρκίας-Ισραήλ είναι μάλλον ασαφείς. Η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες που αναγνώρισε την εμφάνιση του κράτους του Ισραήλ, ενώ διατηρεί μια αρκετά στενή οικονομική εταιρική σχέση μεταξύ τους.

Η Άγκυρα εξάγει μέταλλα και μεταλλικά προϊόντα, εργαλειομηχανές, αυτοκίνητα και φορτηγά, και από το Τελ Αβίβ λαμβάνει τεχνολογίες κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Παρεμπιπτόντως, τα διάσημα τουρκικά UAV έχουν προφανή "ισραηλινά γονίδια".

Οι σχέσεις μεταξύ τους άρχισαν να χειροτερεύουν αισθητά μετά την άνοδο στην εξουσία του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος άρχισε να ακολουθεί μια πολιτική συνεκτικού ισλαμισμού της κάποτε σαφώς κοσμικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ , όλες αυτές οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ “κουμπώνουν”, με προηγούμενη σοβαρή παρέμβαση από αμερικανοεβραϊκό ινστιτούτο, προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάιντεν για τον αγωγό East Med.

"Η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Ιανουάριο να αποσύρει την υποστήριξη της στον αγωγό EastMed, ο οποίος θα διοχέτευε ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας μετά την ολοκλήρωσή του το 2025, έχει αποδειχθεί λανθασμένη από σημαντικά γεγονότα μετά την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία", ανέφερε το Αμερικανο-εβραικό ινστιτούτο Jinsa προς τον Τ. Μπάιντεν.

“Με τους άφθονους υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου να γίνονται όλο και πιο σημαντικοί οικονομικά και γεωπολιτικά, καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες από τη Ρωσία, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, να δεσμευτεί ότι θα μελετήσει πιο αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη και να καταστήσει σαφή την υποστήριξή της στον αγωγό αυτόν, για την ειρηνική ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, ως κρίσιμο πυλώνα ευρωπαϊκής και διατλαντικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής των ΗΠΑ σε περιφερειακά διπλωματικά και οικονομικά πλαίσια όπως το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και οι ελληνοκυπριακές «τριμερείς» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο”, αναφέρουν οι ειδικοί του ινστιτούτου Samuel Millner και Jonathan Ruhe.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, οι οποίες είχαν αναφέρει ότι, η Τουρκία έχει δεσμευθεί μόνιμα στους Παλαιστίνιους να επιχειρήσει να στείλει ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε περίπτωση νέου πολέμου Ισραηλινών και Παλαιστινίων, τότε το σκηνικό δυναμιτίζεται επικίνδυνα.

“Η Τουρκία μπορεί να στείλει τον στρατό της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως μέρος μιας διεθνούς δύναμης διατήρησης της ειρήνης, αλλά το αντίστοιχο αίτημα δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το κοινοβούλιο”, είχε δηλώσει πριν πολλούς μήνες ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου Αχμέτ Μπεράτ Τσόνκαρ, ακολουθώντας πάγια τουρκική πολιτική για να μην ξεχνιώμαστε.

Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην  Παλαιστίνη, ειδικά σε  νέα πιθανή πολεμική διένεξη στην περιοχή, για να παρουσιαστεί ως ηγέτιδα δύναμη στον ισλαμικό κόσμο, έχοντας όμως στόχο να βάλλει χέρι στην ΑΟΖ ενός πιθανού ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον, κάτι που θα επιφέρει την σοβαρή αντίδραση του Ισραήλ με επικεφαλής πλέον τον Νετανιάχου.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ