Μέση Ανατολή

Ρήξη Ιράν-Τουρκίας από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν στοχοποιήθηκαν σε βίντεο, το οποίο λέγεται ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ανέβηκε σε μια σελίδα στο Telegram με περίπου 450 χιλιάδες ακόλουθους, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε σελίδα του Telegram, η οποία φέρεται ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και έχει περίπου 450 χιλιάδες οπαδούς, επικρίθηκε η επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση του κατεχόμενου Καραμπάχ, το οποίο η Αρμενία διεκδικεί, όπως σημειώνουν οι Τούρκοι συντάκτες.

Στο βίντεο αναφέρθηκε ότι «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε σχέδιο που αποσκοπεί στην αλλαγή των διεθνών συνόρων», ενώ διερευνάται η ερμηνεία ότι η Αρμενία είναι «κόκκινη γραμμή» γι' αυτήν.

Όπως τονίζεται,  η ιρανική διοίκηση είχε υποστηρίξει στο παρελθόν την Αρμενία και ήταν κατά του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια πληθυσμός του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Συριακού Κοινοβουλίου, Gift Abbas, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παρακολουθήσει την 6η Διάσκεψη για την Υποστήριξη στην Παλαιστινιακή Ιντιφάντα που πραγματοποιήθηκε στο Ιράν, μπήκε στο στόχαστρο η Άγκυρα, γράφει τουρκικό ΜΜΕ.

Ο Velayati είπε ότι το Ιράν βρίσκεται σε αυτές τις δύο χώρες μετά από επίσημη πρόσκληση των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας και είπε: «Όσοι εισέρχονται σε αυτές τις δύο χώρες χωρίς άδεια ή πρόσκληση πρέπει να φύγουν από αυτές τις χώρες. Είτε θα φύγουν οι ίδιοι είτε οι λαοί του Ιράκ και της Συρίας θα τους εκδιώξουν».

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο Μπαχρέιν:

«Είμαστε κατά της διχοτόμησης της Συρίας, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι κάποιοι θέλουν να χωριστεί τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που εργάζονται για τη διχοτόμηση του Ιράκ. Ο σεχταριστικός αγώνας εκεί είναι επίσης ένας εθνοτικός αγώνας επειδή υπάρχει εκδήλωση περσικού εθνικισμού εκεί. Υπάρχει διχασμός και εκεί, με το θέμα του εθνικισμού. Πρέπει να τους εμποδίσουμε, πρέπει να τους αποτρέψουμε, υπάρχει παρόμοια κατάσταση στη Συρία. Πρέπει επίσης να αποτρέψουμε την ανάπτυξη στη Συρία, γι' αυτό φυσικά, πρέπει να κάνουμε τον ρόλο μας στον Κόλπο, ό,τι είναι δικό μας. Γιατί δεν μπορούμε και δεν θα σταθούμε δίπλα στις διώξεις».

Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε το Ιράν για σεχταρισμό, αφού επέκρινε τους παράνομους οικισμούς που το Ισραήλ έχει αυξήσει πρόσφατα.

«Η Τουρκία είναι ενάντια σε κάθε είδους διαιρέσεις, θρησκευτικές ή σεχαριστικές διαιρέσεις. Ο Πρόεδρος Ερντογάν το είπε επίσης στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας τον Απρίλιο. Είπε, "Δεν είμαι σουνίτης ή σιίτης, αλλά μουσουλμάνος". Το Ιράν μετατρέπει τη Συρία και το Ιράκ σε δύο σιιτικά κράτη. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με αυτόν τον τρόπο».

Όσον αφορά τις συναντήσεις για τη Συρία που πραγματοποιήθηκαν στην Αστάνα σε συνεργασία με το Ιράν και τη Ρωσία, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η Αστάνα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην κατάπαυση του πυρός. Το μόνο μέρος όπου μπορεί να συζητηθεί η διαδικασία μετάβασης και η πολιτική λύση στη Συρία είναι η Γενεύη», είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Hüseyin Müftüoğlu, απάντησε στις σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Bahram Qasemi κατά της Τουρκίας. Στην απάντησή του είπε τα ακόλουθα:

«Είναι επίσης αδύνατο να αποδεχτεί κανείς ότι μια χώρα που δεν διστάζει να απελάσει ακόμη και ανθρώπους που κατέφυγαν στη χώρα της ως πρόσφυγες στο πεδίο της μάχης λόγω των κρίσεων στην περιοχή, να κατηγορεί άλλους ως υπεύθυνους για την ένταση και την αστάθεια στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Bahram Qassemi, εκτιμάται και κρίνεται δίκαιος για τις περιφερειακές πολιτικές της χώρας του. Η δήλωσή τους ότι είναι προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας δημιουργεί μια μεγάλη αντίφαση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ