Μέση Ανατολή

«Χρυσές» δουλειές το Ισραήλ! Οι εξαγωγές άμυνας το 2021 έφθασαν σε υψηλό 20 ετών

Οι στρατιωτικές εξαγωγές από το Ισραήλ απέφεραν 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με το 7% αυτών να πηγαίνει σε αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας την περασμένη Τετάρτη.

Ο αριθμός σηματοδότησε τον υψηλότερο αριθμό τα τελευταία 20 χρόνια, με το Ισραήλ να φέρνει 8,3 δισ. δολάρια το 2020, 7,2 δισ. $ το 2019, 7,5 δισ. $. το 2018 και 9,3 δισ. $. το 2017.

«Σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας και οι βιομηχανίες ασφαλείας σηματοδοτούν ένα ιστορικό ορόσημο», δήλωσε ο Ταξίαρχος Yair Kulas, επικεφαλής της SIBAT, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας στο Υπουργείο Άμυνας (η μονάδα στρατιωτικών εξαγωγών). «Οι αμυντικές εξαγωγές του Ισραήλ έχουν φτάσει σε διψήφια νούμερα για πρώτη φορά, φτάνοντας σε αύξηση 55% μέσα σε δύο χρόνια».

Ο όγκος των νέων συμβάσεων που υπογράφηκαν το 2021 εκτινάχθηκε περισσότερο από 30% σε σύγκριση με το 2020.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, περίπου 120 αμυντικές βιομηχανίες, με τη βοήθεια και την υποστήριξη της SIBAT και του Υπουργείου Άμυνας, κατάφεραν να υπογράψουν εκατοντάδες σημαντικές συμβάσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συμφωνιών αξίας 1 δισ. $ και πολλά άλλα», ανέφερε το υπουργείο τη Δευτέρα.

Ο κόσμος έχει στραφεί στο Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών εδώ και πολλά χρόνια, και η αμυντική βιομηχανία περιλαμβάνει κορυφαίες διεθνείς εταιρείες που εξάγουν σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το SIBAT, ισραηλινές εταιρείες το 2021 εξήγαγαν πυραύλους, ρουκέτες και συστήματα αεράμυνας (20% έναντι 10% το 2020), συστήματα drone και UAV (9% έναντι 6%), ραντάρ και ηλεκτρονικό πόλεμο (9% σε σύγκριση με 16%), παρατήρηση και οπτοηλεκτρονική (5%), επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροηλεκτρονικά (9% έναντι 13%), σταθμοί όπλων και εκτοξευτές (7% έναντι 8%), οχήματα και APC (7% έναντι 3%), C4I και συστήματα επικοινωνίας (6% έναντι 8%), πυρομαχικά και οπλισμό (4% έναντι 16%), συστήματα πληροφοριών, κατασκοπείας και κυβερνοχώρου (4% έναντι 5%), υπηρεσίες και άλλα (2%).

Η μεγαλύτερη κατανομή των ισραηλινών αμυντικών εξαγωγών ήταν στην Ευρώπη, με 41% (από 30% το 2020), όπως αναφέρει η Jerusalem Post. Ακολουθεί η Ασία-Ειρηνικός, με 34% (μείωση 10% από το 2020). Βόρεια Αμερική, με 12% και 20% (μείωση από 20% το 2021 και 26% το 2019). Χώρες της Συμφωνίας του Αβραάμ με 7%, Αφρική με 4% και Λατινική Αμερική με 3% (από 2%).

Σύμφωνα με τον Kulas, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις, οδήγησαν χώρες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής.

«Κάθε χώρα κοιτάζει τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης και λέει «Πού βρίσκομαι;» είπε. «Με τι πρέπει να εξοπλιστώ;» Αυτές είναι χώρες που δεν βρίσκονται κοντά στη γεωγραφική περιοχή της σύγκρουσης... η ιστορία είναι ότι κάθε χώρα καταλαβαίνει ότι πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, χωρίς να στηρίζεται σε οποιαδήποτε δύναμη ή χώρα για να την προστατεύσει».

Ενώ η σημαντική αύξηση των αμυντικών εξαγωγών το 2020 δεν σχετιζόταν με τον πόλεμο, ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ είπε: «Δυστυχώς, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά στον κόσμο αυτό που ήταν πάντα ξεκάθαρο για εμάς: ότι η ασφάλεια είναι εθνική ανάγκη για κάθε χώρα και δεν είναι πολυτέλεια». 

Αν και «οι γεωπολιτικοί πόλεμοι είναι, φυσικά, ατυχείς και απαίσιοι», η ανάγκη για ασφάλεια θα οδηγήσει τις εξαγωγές του Ισραήλ να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, είπε.

Και παρά τον «έντονο ανταγωνισμό» και τις συνεχείς ανησυχίες σχετικά με τον κορωνοϊό, «η ζήτηση για ισραηλινά αμυντικά προϊόντα έχει αυξηθεί τον περασμένο χρόνο, που εκδηλώνεται με την απότομη αύξηση των συναλλαγών μεταξύ των χωρών», είπε ο Κούλας.

Σύμφωνα με το SIBAT, περίπου το 70% έως το 80% των ισραηλινών αμυντικών προϊόντων εξάγονται και το Ισραήλ συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους εξαγωγείς αμυντικών προϊόντων στον κόσμο.

«Κοιτάζοντας μπροστά, η μετατόπιση παγκόσμιων προτεραιοτήτων και συνεργασιών όπως οι Συμφωνίες του Αβραάμ δημιουργούν υψηλή ζήτηση για τα τεχνολογικά συστήματα αιχμής του Ισραήλ», είπε ο Kulas. «Το Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται με τις βιομηχανίες ασφάλειας για να διασφαλίσει τη συνεχή αύξηση της αμυντικής συνεργασίας».

Ο αριθμός των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με αραβικές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται και πιθανότατα θα φτάσει σε διψήφιο αριθμό, είπε.

«Αν δούμε ρεαλιστικά τα επόμενα χρόνια, υπάρχει μεγάλο δυναμικό της αγοράς και με προσεκτική αξιολόγηση, αναμένουμε να φτάσουμε σε διψήφια ποσοστά τα επόμενα χρόνια με τις χώρες που υπέγραψαν τις Αβρααμικές Συμφωνίες», είπε ο Kulas.

Ο Γκαντζ είπε ότι το υπουργείο Άμυνας «συνεργάζεται με εταίρους σε όλο τον κόσμο και έχει επεκτείνει την αγορά του ενισχύοντας τους δεσμούς εντός της περιοχής καθώς και χτίζοντας νέους δεσμούς με χώρες σε όλο τον κόσμο».

Ο Γκαντζ υπέγραψε ιστορικά μνημόνια κατανόησης με το Μαρόκο και το Μπαχρέιν τον περασμένο χρόνο. «Οι σχέσεις ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των πολιτικών σχέσεων του Ισραήλ και της ικανότητάς μας να συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες και εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε αυτούς τους δεσμούς και να δημιουργήσουμε νέες εταιρικές σχέσεις ασφάλειας», είπε. «Η κορύφωση των αμυντικών συμφωνιών το 2021 είναι πρώτα και κύρια ένα μέσο ενίσχυσης της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ».

Μια έκθεση του Μαρτίου από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) διαπίστωσε ότι ενώ το παγκόσμιο εμπόριο μεγάλων όπλων μειώθηκε κατά 4,6% τον περασμένο χρόνο, οι εισαγωγές μεγάλων όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν 19% υψηλότερες την περίοδο 2017-2021 σε σχέση με την περίοδο 2012-2016, το 13% των παγκόσμιων μεταφορών όπλων. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων στην Ευρώπη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 74%), η Νορβηγία (αύξηση 343%) και η Ολλανδία (αύξηση 116%).

Το Ισραήλ κατέλαβε το Νο. 10 συνολικά ως εξαγωγέας όπλων και οι εισαγωγές όπλων του αυξήθηκαν κατά 19% από το 2012-2016 και το 2017-2021, με όπλα από τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 92% όλων των εισαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένων 31 stealth μαχητών F-35i και χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες.

Οι ισραηλινές εξαγωγές όπλων ήταν οι υψηλότερες ποτέ από το 2015-2019, αντιπροσωπεύοντας το 3% του παγκόσμιου συνόλου, ανέφερε το SIPRI. Το Ισραήλ ήταν τότε ο όγδοος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο και οι εξαγωγές όπλων του ήταν 77% υψηλότερες από ό,τι την περίοδο 2010-2014, ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...