Ο τουρκικός τύπος ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να φέρει Ουκρανούς μηχανικούς που εργάζονται στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία.
Αναφέρεται ότι ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα στην Ουκρανία λόγω ρωσικών επιχειρήσεων έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια.Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε τηλεοπτικό κανάλι, ο αριθμός των ατόμων που ήρθαν στην Τουρκία έφτασε τις 58 χιλιάδες.
Από την άλλη, υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία υλοποιεί σχέδιο για τους Ουκρανούς μηχανικούς.
Αυτό αναφέρει η αρθρογράφος της εφημερίδας Sabah, Dilek Güngör, η οποία είναι γνωστή για την εγγύτητά της στην κυβέρνηση.
Η Güngör ανέφερε ότι, «ο Γενικός Διευθυντής της TAI Temel Kotil βρίσκεται σε συνομιλίες για να προσκαλέσει μηχανικούς από την Ουκρανία στην Τουρκία. Έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την πρόσκληση Ουκρανών μηχανικών στο γραφείο της εταιρείας που άνοιξε στην Αττάλεια.
Υπάρχουν προετοιμασίες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Τουρκία, με ειδικά σχέδια. Το πρώτο βήμα έκανε η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία ςεξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει μια προσωρινή περίοδο μεταγραφών για αθλητές που παίζουν ποδόσφαιρο στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ένα άλλο βήμα έρχεται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Industries (TUSAŞ).
Σύμφωνα με όσα άκουσα, ο Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ, Temel Kotil, βρίσκεται σε συζητήσεις για την πρόσκληση μηχανικών από την Ουκρανία στην Τουρκία.
Έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την πρόσκληση Ουκρανών μηχανικών στο γραφείο Ε&Α που άνοιξε στην Τεχνόπολη της Αττάλειας... Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση.
Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν εκτεταμένη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία εδώ και πολύ καιρό. Πολλές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας από την TAI έως την Aselsan και την Baykar έχουν συμφωνίες με εταιρείες στην Ουκρανία.
Ο οργανισμός της Ουκρανίας που είναι υπεύθυνος για τις αμυντικές εξαγωγές, Ukrspetsexport, υπέγραψε συμβόλαιο με την Aselsan.
Η TAI συνεργάστηκε με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αεροπορίας της Ουκρανίας. Οι κινητήρες που χρησιμοποιήθηκαν στο Heavy Class Attack Helicopter, γνωστό ως ATAK 2, κατασκευάστηκαν από την ουκρανική εταιρεία Motor Sich.
Η ουκρανική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 14 κινητήρων μέχρι το 2025. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, προβλεπόταν η παράδοση δύο κινητήρων τον Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση προβλημάτων, δημιουργήθηκε σχέδιο Β.
Στην ημερήσια διάταξη ήταν η εντατικοποίηση των εγχώριων μελετών κινητήρων, που είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Τις προηγούμενες μέρες χτυπήθηκε το εργοστάσιο της Zorya Maşproekt στην Ουκρανία, το οποίο παράγει κινητήρες αεροσκαφών και πλοίων και έχει συμφωνίες με πολλές εταιρείες στην Τουρκία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ινδία ανέλαβε αμέσως δράση και έκανε κινήσεις για να προσελκύσει Ουκρανούς μηχανικούς για να εργαστούν στην χώρα. Δεν ξέρω αν θα πάνε στην Ινδία.
Αλλά οι Ουκρανοί αγαπούν την Αττάλεια. Επομένως, εάν η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την κίνηση, μπορεί να έχουμε επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια σημαντική εισροή εγκεφάλων για την τουρκική αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας», κατέληξε η ίδια.
Περιττό να τονίσουμε ότι μια εισροή Ουκρανών μηχανικών και ειδικών στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, θα έδινε άλλη πνοή στον Ερντογάν, για την κατασκευή πολλών σχεδίων, για να καταστήσει την χώρα του περιφερειακή δύναμη σε μια τεράστια περιοχή, και πολλούς κινδύνους για την Ελλάδα.