Ανοίγοντας μια νέα σελίδα με την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αγοράσουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2 Bayraktar.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Intelligence Online, ο οποίος καλύπτει παγκόσμιες στρατιωτικές εξελίξεις, ανέφερε ότι τα TB2 Bayraktar, βρίσκονται στο επίκεντρο της συμφιλίωσης της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Εκεί αναφέρθηκε ότι η Τουρκία και τα ΗΑΕ ελπίζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να αναπτύξουν γόνιμες οικονομικές σχέσεις στη βάση συνεργασίας με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Το μεγαλύτερο εργαλείο προσέγγισης των δύο χωρών είναι η πρόθεση των ΗΑΕ να αγοράσουν το τουρκικό UAV TB2.
Αραβικά δημοσιεύματα χαιρέτησαν την πιο πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΑΕ, χαιρετίζοντας την ως «νέο κεφάλαιο» στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ειδικό Turan Kışlakçı και το πρακτορείο ειδήσεων Al-Quds Al-Arabi, « είναι σαφές ότι οι άνεμοι της ανανέωσης πνέουν στην περιοχή.
Η προσέγγιση των ΗΑΕ και της Τουρκίας είναι προάγγελος μιας νέας εποχής. Πρέπει να γίνουν αδυσώπητες προσπάθειες για να εδραιωθούν οι τουρκοαραβικοί δεσμοί, ειδικά με τον Κόλπο, στις σωστές βάσεις.
Ελπίζω ότι τα χρόνια της εχθρότητας και της αντιπαλότητας ς δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά», κατέληξε ο ίδιος.
Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου, ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, από το 2012, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας, τις οποίες ο Ερντογάν χαρακτήρισε «εγκάρδια βήματα που θα εκκινήσουν μια νέα εποχή μεταξύ Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα".
«Εκτός από το Κατάρ, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με άλλες χώρες του Κόλπου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας: «ενισχύουμε τις σχέσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου και ελπίζουμε να εδραιώσουμε την ενότητά μας με τον Κόλπο».
Το σχέδιο της Άγκυρας αφορά μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εξομάλυνσης ( στο μέτρο του δυνατού) με τις χώρες του Κόλπου, σε μια ταραγμένη περίοδο στο εσωτερικό της χώρας.
Άραβες και Τούρκοι έχουν μια μακρόχρονη σχέση σε όλους τους τομείς, με την θρησκεία να διαδραματίζει καίριο ρόλο, σε όλα αυτά.
Παρόλα τα προβλήματα στις σχέσεις των Αράβων με τους Τούρκους, μόλις η Τουρκία βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, τόσο τα ΗΑΕ, όσο και άλλες χώρες είτε προσέτρεξαν, είτε θα προστρέξουν, για να την βοηθήσουν χωρίς δισταγμούς ανοίγοντας το μεγάλο πορτοφόλι τους.
Όσο για τις αμυντικές και άλλες συμφωνίες της Ελλάδος με τις χώρες της περιοχής, αυτές καλώς υλοποιήθηκαν, αλλά οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν αλλάζει εύκολα μια νοοτροπία πολλών ετών στην περιοχή, ειδικά απέναντι στην Τουρκία.
Εκτιμάται ότι η χώρα μας έκανε την σωστή αρχή με χώρες της περιοχής του Κόλπου, και με την εμπειρία από εδώ και στο εξής θα τις μεγαλώσει και θα τις επεκτείνει, αφού όλες αυτές οι χώρες θα θελήσουν αργά ή γρήγορα να συνδεθούν με τον αγωγό East Med, αφού δημιουργήσουν πρώτα βέβαια τον χερσαίο αγωγό που θα καταλήγει στο Ισραήλ.
Τότε αυτά τα τεράστια συμφέροντα τους, ίσως μεταβάλλουν αρκετά την στάση τους προς την χώρα με το όνομα Τουρκία, την οποία δεν θα έχουν ανάγκη σε καμία περίπτωση.
Άλλωστε η Ελλάδα θα διαδραματίζει τότε ακόμα πιο κεντρικό ρόλο αφού θα είναι η χώρα κόμβος των ενεργειακών σχεδίων, που θα τροφοδοτούν με ενέργεια την ΕΕ, την οποία επιθυμούν διακαώς οι Εμίρηδες.