Ζοφερές σκέψεις και σενάρια εξετάστηκαν στο έκτακτο τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, το οποίο είχε ως κύριο θέμα ένα πιθανό σενάριο οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.
Η ανακοίνωση προς τον τουρκικό τύπο ήταν λιτή αποκρύβοντας την τεράστια αγωνία που υπάρχει στην Άγκυρα, για την πιθανότητα η χώρα να κηρύξει ακόμα και πτώχευση.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού εθνικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ερντογάν αναφέρθηκε ότι η συνάντηση είχε επίκεντρο τις απειλές που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομική πολιτική.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του προέδρου Ερντογάν διήρκεσε 3 ώρες, ενδεικτικό του “μαύρου κλίματος” που επικρατεί στην τουρκική πολιτική ελίτ.
Δεν νομίζουμε ότι βρέθηκε καμία μαγική συνταγή στην συνεδρίαση αυτή, απλά έγιναν κάποιες επισημάνσεις, για το που θα βρει η Τουρκία περίπου 30-40 δις δολάρια για ομόλογα που λήγουν σε κοντινό διάστημα, ενώ και ο προϋπολογισμός της χώρας έχει εκτροχιαστεί καθώς η Λίρα “πέφτει” στα τάρταρα.
Φυσικά μετά την οικονομία το επόμενο θέμα των Τούρκων ήταν η Ελλάδας, αναφέροντας το φανταστικό αφήγημα περί "επιθετικής Ελλάδος", το οποίο φυσικά δεν πιστεύει κάνας λογικός ξένος μη Τούρκος αξιωματούχος.
Ο Ερντογάν και η παρέα του απειλούν με πολεμικές ιαχές και πάλι την Αθήνα, αναφέροντας ότι η ελληνική στάση "θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας".
Αυτό που τους ενοχλεί σφόδρα είναι οι συμμαχίες της χώρας μας, ενώ δείχνουν και μια διάθεση για πιθανά επεισόδια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφού τονίζουν περί "διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή μας", για μία ακόμη πολλοστή φορά.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού συμβουλίου αναφέρεται:
«Οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία υλοποίησης των οικονομικών της πολιτικών σύμφωνα με τους στόχους της έχουν αξιολογηθεί και έχουν επιβεβαιωθεί.
Τονίστηκε ότι η επιμονή της Ελλάδας να μην εκπληρώνει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας με επιθετική ρητορική και ενέργειες και η στάση της που παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας.
Οι δυνάμεις που ενθάρρυναν την Ελλάδα να κάνει περαιτέρω βήματα υποστηρίζοντας τη στάση της ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αυτή την προσέγγιση που θα διαταράξει την ειρήνη της περιοχής και να πάρουν θέση προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
Δηλώθηκε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μεταξύ των γειτόνων μας στο βορρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής τους ακεραιότητας.
Έχει δηλωθεί επίσης ότι είναι σημαντικό για την Αρμενία να θεωρήσει το απλωμένο χέρι της ειρήνης ως ευκαιρία, να συμμορφωθεί πλήρως με την κατάπαυση του πυρός και να συνεργαστεί. Δηλώθηκε ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερή βήματα».
Ουσιαστικά δεν αναφέρεται κάτι καινούργιο ενώ γίνεται κατανοητό ότι το τουρκικό οικονομικό επιτελείο παίζει με τον χρόνο, για να μην κηρύξει η χώρα πτώχευση, ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν ξεκινήσει στάση πληρωμών στους εργαζόμενους τους εδώ και πέντε μήνες, γνωρίζοντας το τι έρχεται.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Can Selcuki προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.
Ο Can που είναι γενικός διευθυντής της Istanbul Economics, υποστήριξε ότι οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού θα αυξηθούν σύντομα και ότι πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καθορίσουν τις τιμές.
Προειδοποίησε επίσης για κινδύνους χρεοκοπίας για το χρέος της κυβέρνησης σε δολάρια.
Η τουρκική λίρα (USD/TRY) κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα μετά από μια “άγρια” ομιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν.
Η ισοτιμία Λίρας και δολαρίου εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών.
Τώρα, ενώ η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιηθεί για λίγο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ σύντομα.
Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση
Είναι σχετικά εύκολο να εξηγήσουμε γιατί η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει κατά 40% φέτος και κατά από 300% τα τελευταία 15 χρόνια.Για να παραμείνει ένα νόμισμα σταθερό, είναι σημαντικό οι κάτοχοι και οι επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα.
Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες λειτουργούν ανεξάρτητα από τα άλλα σκέλη της κυβέρνησης.
Δυστυχώς, η Τουρκία έχει ένα μοναδικό σύστημα που δίνει στον πρόεδρο την εντολή να προσλαμβάνει και να απολύει στελέχη της κεντρικής τράπεζας κατά βούληση.
Πράγματι, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτή την δυνατότητα κάνοντας κατάχρηση.Τα τελευταία χρόνια, έχει αντικαταστήσει περίπου 6 διοικητές στην κεντρική τράπεζα.
Ο πιο πρόσφατος ανασχηματισμός έγινε τον Σεπτέμβριο, όταν απέλυσε αξιωματούχους που επέκριναν τις μειώσεις των επιτοκίων.Στη συνέχεια, ο CBRT μείωσε τα επιτόκια κατά περίπου 400 μονάδες βάσης, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί πάνω από το 20%.
Στα οικονομικά, η ορθόδοξη στρατηγική για μια κεντρική τράπεζα είναι συνήθως η αύξηση των επιτοκίων σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
Ως εκ τούτου, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ισοτιμία δολαρίου και τουρκικής Λίρας θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, παρόλο που η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια.
Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι χώρα εισαγωγέας, το υποτιμημένο τουρκικό νόμισμα σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα για τα αγαθά τους.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, δείχνοντας το σενάριο της χρεοκοπίας για την Τουρκία ως το πιο πιθανό σήμερα.