Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Κανονική στοχοποίηση Ιρανικών στρατιωτικών βάσεων drone από τον Ισραηλινό ΥΠΑΜ- Στενεύουν τα περιθώρια για την Τεχεράνη

Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz αποκάλυψε τις τοποθεσίες δύο ιρανικών βάσεων drone που, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά στόχων στη θάλασσα τους τελευταίους μήνες.

Οι επισημάνσεις του Ισραηλινού ΥΠΑΜ

Σύμφωνα με τον Gantz, μία από τις τοποθεσίες βρίσκεται στην περιοχή Chabahar και η άλλη βρίσκεται στο νησί Qeshm, ακριβώς έξω από τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας του Ιράν.

«Θέλω να σας τονίσω ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι ένα όπλο ακριβείας, που μπορεί να φτάσει σε στρατηγικούς στόχους σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις με drone που έχουμε δει μέχρι στιγμής ήταν από το νότιο και νοτιοανατολικό Ιράν εναντίον στόχων στη θάλασσα», είπε ο Gantz.

https://www.youtube.com/watch?v=cqIp5K3lSZU

Τον περασμένο χρόνο, το Ισραήλ και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε κάτι  που μοιάζει σαν σκιώδης πόλεμος στη θάλασσα, με την Τεχεράνη να  φέρεται  ότι  διεξήγαγε μια σειρά επιθέσεων σε πλοία ισραηλινών συμφερόντων ή διασυνδεδεμένων με το Ισραήλ, που έπλεαν μέσω του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν, συμπεριλαμβανομένης  του χτυπήματος  τον Ιούλιο στο ¨"Mercer Street", ένα πετρελαιοφόρο που ανήκε σε Ισραηλινό επιχειρηματία, στην οποία σκοτώθηκαν ο Βρετανός  πλοίαρχος και ένας Ρουμάνος μέλος του πληρώματος.

Ο Gantz προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα drone του Ιράν αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Είδαμε την επίθεση στην Aramco, την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Συρία, τις προσπάθειες του Ιράν να δημιουργήσει δυνατότητες για τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει με ακρίβεια  drones με εκρηκτικά στο Ισραήλ», είπε, αναφερόμενος σε μια μαζική επίθεση στη σαουδαραβική εταιρεία πετρελαίου Aramco το 2019 με drones και πυραύλους κρουζ.

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας έγιναν λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αμοιβαία επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Το Ισραήλ έχει αντιταχθεί  σθεναρά την επιστροφή των Αμερικανών στη συμφωνία, την οποία η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι είναι πολύ αδύναμη και τελικά ανοίγει το δρόμο για να αποκτήσει το Ιράν  πυρηνικό όπλο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντ' αυτού έχουν ζητήσει μια διαφορετική, πιο σκληρή διπλωματική προσέγγιση, υποστηριζόμενη από την αξιόπιστη απειλή στρατιωτικού χτυπήματος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν απορρίψει τις δραστηριότητες του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, πιστεύοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι τελικά χρήσιμες, καθώς χρησιμεύουν μόνο για να ενθαρρύνουν την Τεχεράνη να αναβαθμίσει αυτές τις εγκαταστάσεις ως απάντηση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια διπλωματική λύση είναι προτιμότερη, αλλά παράλληλα με αυτό πρέπει να έχουμε στο τραπέζι τη χρήση βίας, που είναι η διπλωματία με άλλα μέσα», είπε ο Gantz, αναφερόμενος σε ένα διάσημο απόφθεγμα του στρατιωτικού στρατηγού Carl von Clausewitz.

«Μερικές φορές η χρήση βίας, και η επίδειξή της, μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για ισχυρότερη χρήση βίας. Ευχαριστώ τους Αμερικανούς συμμάχους μας για τις κυρώσεις και άλλες ενέργειες που έχουν λάβει πρόσφατα σε αυτό το μέτωπο προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προσπαθειών του Ιράν στην περιοχή, ιδιαίτερα στην αποτροπή της Τεχεράνης από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Το Ιράν δεν πρέπει να γίνει πυρηνική δύναμη. Αυτό θα οδηγήσει σε μια αμείωτη εξάπλωση του τρόμου  και θα οδηγήσει ακόμη και σε μια κούρσα εξοπλισμών τόσο  στη Μέση Ανατολή  όσο και πέρα ​​από αυτήν», είπε ο Gantz.

 Τα Ιρανικά drones και ο ρόλος τους

Η ομιλία του Gantz την Τρίτη σηματοδότησε τη δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που αποκάλυψε τις τοποθεσίες των ιρανικών βάσεων drone.

Τον Σεπτέμβριο, εντόπισε μια ιρανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κεντρική περιοχή του Κασάν, βόρεια της πόλης Ισφαχάν, η οποία όπως είπε χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο από το Ιράν αλλά και για την εκπαίδευση Ιρανών πληρεξουσίων-εκπροσώπων

Ο Gantz την Τρίτη αποκάλυψε επίσης ότι ένα drone που εκτόξευσε το Ιράν από τη Συρία στον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2018 δεν είχε αποστολή άμεσης επίθεσης ,όπως υπονοήθηκε ,αλλά χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει TNT σε τρομοκράτες στη Δυτική Όχθη.

«Τον Φεβρουάριο του 2018, το Ιράν εκτόξευσε ένα drone τύπου Shahed 141 από το αεροδρόμιο Τ4 προς το Ισραήλ. Σε εκείνη την περίπτωση, το Ιράν χρησιμοποιούσε το drone για κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, τη μεταφορά όπλων στους πληρεξούσιους του για χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Το UAV εκτοξεύτηκε από Ιρανούς απεσταλμένους στη Συρία, μεταφέροντας ένα εκρηκτικό δέμα TNT, και ο προορισμός του ήταν τρομοκράτες στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και καταρρίφθηκε από το Ισραήλ κοντά στο Beit She'an», είπε ο Gantz.

Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Gantz σημείωσε τη χρήση πληρεξουσίων από το Ιράν σε όλη την περιοχή, στη Συρία, την Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 14 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το έδαφος της Υεμένης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, προφανώς συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος στο αεροδρόμιο King Abdulaziz και στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco.

Στον Λίβανο, που βιώνει μια σοβαρή κρίση και έχει ανάγκη από τρόφιμα και καύσιμα, το Ιράν χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ με πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, η οποία πηγαίνει κυρίως στη σιιτική αίρεση, η οποία στερεί  τη δυνατότητα από τη  χώρα να βγεί από την κρίση », είπε ο Gantz.

Ο Ισραηλινός  υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης σε μια πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιρακινού  πρωθυπουργού, κατά την οποία ένας αριθμός drones με εκρηκτικά  έπληξαν το σπίτι του.

Ο Gantz δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αλλά είπε ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «εκρηκτικά drones του είδους που το Ιράν εξαπλώνει σε όλη την περιοχή». Το Ιράν και οι ευθυγραμμισμένες με το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας.

Ο υπουργός Άμυνας κατηγόρησε το Ιράν ότι επιδιώκει να καταλάβει όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

«Η μέθοδος του Ιράν είναι απλή: Πρώτα παίρνουμε τη Δαμασκό, μετά παίρνουμε το Βερολίνο», είπε.

Ο Γκαντζ είπε ότι το Ιράν επιδιώκει επί του παρόντος να επεκτείνει την επιρροή του στο Αφγανιστάν, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη χώρα, η οποία έχει αφήσει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος σε ερείπια.

Εμείς με τη σειρά μας επισημαίνουμε ότι οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι κυριολεκτικά εκρηκτικοί στην περιοχή, αφού στενεύουν τα περιθώρια για το Ιράν και η ειρήνη πλέον κρέμεται σε μια κλωστή, αφού το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο να πλήξει στρατιωτικά το Ιράν.

Τελικά, μήπως η επαναπροσέγγιση  των αραβικών κρατών μεταξύ τους, με το Ισραήλ και εσχάτως αυτό που επιχειρείται και με την Τουρκία, είναι προάγγελος στρατιωτικών εξελίξεων σε βάρος του Ιράν;

Ίδωμεν

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ