Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί έκθεση του Human Rights Watch και προσωπικά για τον "Σουλτάνο" Ερντογάν που ενώπιον της Άνγκελας Μέρκελ διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα επιτέθηκε στην Ελλάδα δηλώνοντας: «Όπως ξέρετε υπάρχουν 5 εκατομμύρια Σύριοι και Ιρακινοί και 300 χιλιάδες από το Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να τους φιλοξενούμε. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε push back σε αυτούς τους ανθρώπους όπως κάνει η Ελλάδα».
Δυστυχώς όμως για τον «Πινόκιο» Ερντογάν η Human Rights Watch σε έκθεσή της που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακό τονίζει πως οι τουρκικές αρχές πιέζουν συνοπτικά Αφγανούς αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να μπουν στην Τουρκία από το Ιράν πίσω στο Ιράν, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Έξι Αφγανοί, εκ των οποίων οι πέντε απωθήθηκαν, είπαν στο Human Rights Watch ότι ο τουρκικός στρατός χτύπησε αυτούς και τους συνταξιδιώτες τους - μερικούς στο σημείο να τους σπάσουν τα κόκαλα - και τους έδιωξαν συλλογικά σε ομάδες 50 έως 300 ατόμων καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στα σύνορα για να αναζητήσουν ασφάλεια στην Τουρκία. Μερικές οικογένειες χωρίστηκαν στη διαδικασία.
«Οι τουρκικές αρχές αρνούνται τους Αφγανούς που προσπαθούν να διαφύγουν για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο», δήλωσε ο Belkis Wille, ανώτερος ερευνητής κρίσεων και συγκρούσεων στο Human Rights Watch. «Οι Τούρκοι στρατιώτες κακομεταχειρίζονται επίσης τους Αφγανούς, ενώ παράνομα τους απωθούν».
Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη εξ αποστάσεως από έξι Αφγανούς, πέντε από τους οποίους κρύφτηκαν στην Τουρκία για να αποφύγουν την απέλασή τους στο Ιράν και ένας που είχε επιστρέψει με το ζόρι στο Ιράν για τρίτη φορά. Όλοι είχαν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν λίγο πριν ή μετά τις 15 Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ.
Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Είπαν ότι είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν και το Ιράν και ότι Ιρανοί λαθρέμποροι τους πήγαν στα ορεινά σύνορα με την Τουρκία τα μεσάνυχτα και τους είπαν να τρέξουν απέναντι. Οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν πάνω από το κεφάλι τους. και δύο είπαν ότι οι στρατιώτες τους χτύπησαν βάναυσα.
Ενώ ένας από τους Αφγανούς παρέμεινε επιτυχώς στην Τουρκία στην πρώτη του προσπάθεια και ένας είχε απελαθεί πίσω στο Ιράν, οι άλλοι τέσσερις είπαν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες τους ανάγκασαν να επιστρέψουν έως και τρεις φορές προτού καταφέρουν να παραμείνουν στην Τουρκία.
Δύο είπαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα υπάρχοντά τους και όσα από όλους στην ομάδα αποβλήθηκαν. «Μόλις μας συνέλαβαν, κατάσχεσαν τα τηλέφωνά μας, τα χρήματα, τα τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο κουβαλούσαμε και έκαψαν όλα μας τα πράγματα σε μια μεγάλη φωτιά», είπε μια γυναίκα. «Υποθέτω ότι το έκαναν αυτό για να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να ξαναπεράσουμε τα σύνορα».
Ένας άνδρας είπε ότι απογύμνωσαν τους άνδρες της ομάδας του μέχρι και τα σλιπάκια τους και έκαψαν τα ρούχα και όλα τα υπάρχοντά τους, και στη συνέχεια τα επέστρεψαν.
Ένας άνδρας είπε ότι οι στρατιώτες τους χτύπησαν με τους υποκόπανους των όπλων τους και ότι αρκετοί άνδρες της ομάδας του είχαν σπάσει τα χέρια και τα πόδια από τους ξυλοδαρμούς. «Χρειάστηκαν 10 ημέρες για να φύγει ο πόνος, αλλά για τον φίλο μου ήταν χειρότερο», είπε. «Έπρεπε να πάρει τον λαθρέμπορό μας να τον πάει σε έναν γιατρό στο Ιράν που τον αντιμετώπισε για σπασμένο χέρι και πόδι».
Ένας άλλος άνδρας είπε: «Τη δεύτερη φορά που πέρασα στην Τουρκία είδα τους Τούρκους στρατιώτες να χτυπούν ανθρώπους που διέσχιζαν μαζί μου σε σημείο που ήταν αιμόφυρτοι και είχαν μεγάλες πληγές στο κεφάλι. Με χτύπησαν για περίπου 20 λεπτά με τους υποκόποπανους των όπλων και των ραβδιών τους, αφήνοντάς τους με αιμορραγία».
Ένας άνδρας είπε ότι ένας άνδρας στην ομάδα του αναγκάστηκε να επιστρέψει μαζί του στο Ιράν, ενώ η σύζυγος και τα παιδιά του οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Τουρκία. Είπε ότι η αστυνομία τον συνέλαβε σε μια πόλη 180 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων και τον οδήγησε σε ένα καταυλισμό προσφύγων που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο κράτησης, όπου η ομάδα του προσχώρησε περίπου 135 άτομα.
Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, 3,7 εκατομμύρια από τη Συρία έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας και πάνω από 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες. Η Human Rights Watch έχει καταγράψει στο παρελθόν παράνομες ανατροπές και ξυλοδαρμούς αιτούντων άσυλο».