Οι Συμφωνίες Αβραάμ ήταν "πρωτοφανείς συμφωνίες που άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, καθώς σηματοδότησε την επέτειο ενός έτους από την τελετή του Λευκού Οίκου , που ξεκίνησε τη διαδικασία ομαλοποίησης μεταξύ Ισραήλ και οι Άραβες γείτονές του.
"Υπό την ηγεσία μου, η ισραηλινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών προσπαθώντας για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Μέση Ανατολή για το μέλλον των παιδιών μας", υποσχέθηκε ο Μπένετ.
Στην τελετή του Λευκού Οίκου πέρυσι, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπροσωπούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών του Εμιράτου Αμπντουλάχ Μπιν Ζάγιεντ και υπέγραψε δήλωση ειρήνης με το Μπαχρέιν εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μεσολάβησε τις συμφωνίες που οδήγησαν επίσης σε συμφωνίες εξομάλυνσης με το Μαρόκο και το Σουδάν υπό την επίβλεψή του, φιλοξένησε την τελετή.
Ο Μπένετ ευχαρίστησε τους ηγέτες των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν για το θαρραλέο βήμα που έκαναν για τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την επιτυχή διαμεσολάβηση των συμφωνιών και για την ακούραστη υποστήριξή τους για την εξασφάλιση της επιτυχίας τους.
«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών βρίσκονται μόλις στα σπάργανα και έχουν ήδη αποφέρει πολλά φρούτα», είπε ο Μπένετ.
Εξάλλου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid συμμετείχε σε εκδήλωση για τον εορτασμό ενός έτους μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken. Μαζί τους συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.
Μιλώντας για την επέτειο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συμφωνίες κατέδειξαν ότι «η ειρήνη είναι δυνατή και αξίζει τον κόπο για τους ηγέτες που την επιδιώκουν με θάρρος - και για τους λαούς τους».
Ένα χρόνο αργότερα, είπε ο Price, υπάρχουν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο εμπόριο καθώς και απευθείας πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και τριών από τις τέσσερις χώρες από τη συμφωνία. ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Μαρόκο.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις συμφωνίες και τους υπογράφοντες και προσβλέπουμε σε ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και χωρών σε όλο τον κόσμο», είπε ο Πράις.
"Θα προσπαθήσουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι καθώς το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής ενώνονται μαζί σε μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία γεφυρών και τη δημιουργία δρόμων για διάλογο και ανταλλαγή".
Τι σηματοδοτούν οι "Συμφωνίες του Αβραάμ"
Με τις συμφωνίες αυτές εγκαινιάσθηκε μια νέα εποχή στις σχέσεις των Αραβικών χωρών με το Ισραήλ. Οι σχέσεις αυτές ήταν λίαν ταραχώδεις από το 1948 και μετά, έτος ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ, με πολλούς αραβοϊσραηλινούς πολέμους.
Οι φάσεις που πέρασαν και περνάνε ακόμη η αραβοϊσραλινές σχέσεις, ήταν της άρνησης, της διαμάχης, της αποδοχής και τώρα με τις εν λόγω Συμφωνίες της μερικής συμφιλίωσης.
Ουσιαστικά πλέον το σύνολο των Αραβικών κρατών έχει αποδεχθεί την ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτος και κάποιες χώρες έχουν αναπτύξει όπως είδαμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με αυτό.
Ως γεγονός αυτό αποτελεί σταθμό στις σχέσεις του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, αφού "σπάει" την περιφερειακή απομόνωση του Ισραήλ
Κατά την άποψη μας αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, τηρουμένων των αναλογιών και έχοντας κατά νού την απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από το Ιράν και τα εξαπτέρυγα και συμμαχίες του, Χεζμπολάχ στο Λίβανο, IRGC στη Συρία, Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Φανταστείτε τι βάρος θα καλείτο να φέρει στις πλάτες του το Ισραήλ, αν είχε να αντιμετωπίσει πλέον αυτών των αντιπάλων και ένα ενιαίο μέτωπο Αραβικών κρατών εναντίον του. Ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ακόμη και για το Ισραήλ.
Ο χρόνος επίτευξης των Συμφωνιών
Ο χρόνος υπογραφής των Συμφωνιών δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος, αφού συνέπεσε με το νέο δόγμα του "ΝΑΤΟ 2030", με το οποίο ονοματίζεται η Κίνα πρωτίστως και η Ρωσία δευτερευόντως ως οι κύριοι αντίπαλοι και απειλές για τη Συμμαχία.
Οι ΗΠΑ με βάση αυτό εστίασαν στην αντιμετώπιση της Κίνας, κάτι το οποίο διαπιστώνεται τόσο από την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, όσο και από την ίδρυση της Συμμαχίας AUKUS με Μ. Βρετανία και Αυστραλία, για τον περιορισμό της Κίνας στον Ινδοειρηνικό.
Έπρεπε λοιπόν οι ΗΠΑ να διασφαλίσουν ένα είδος προστασίας του Ισραήλ και εξόδου του από την διπλωματική απομόνωση σε σχέση με τους Άραβες.
Αυτό επετεύχθη μέσω των "Abraham Accords" , οι οποίες υπεγράφησαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.