Μέση Ανατολή

Το σχέδιο του Ιράν για κυριαρχία σε Λίβανο και Συρία

Η γεωπολιτική μάχη μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Κίνας-Ρωσίας-Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλά μέτωπα, με ποιό πρόσφατο αυτό του Αφγανιστάν.

Μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν το "πεδίο μάχης" μετατοπίζεται στο Λίβανο και τη Συρία , όπου το Ιράν υπολογίζει πως  στέλνοντας καύσιμα στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο  θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Συρία και να επιτρέψουν κινεζικές επενδύσεις στη Βηρυτό.

Το Ιράν στηρίζει τη Χεζμπολάχ

Το Ιράν προσπαθεί να τοποθετηθεί ως προμηθευτής καυσίμων στον Λίβανο για να ενισχύσει τον Λιβανέζικο πληρεξούσιο του τη Χεζμπολάχ.

Ο στόχος είναι να αναγκάσουν τον Λίβανο να εξαρτάται από το Ιράν σε καύσιμα  και στη συνέχεια όλο το αέριο και το καύσιμο που πηγαίνει στον Λίβανο θα προέρχεται μέσω της  Χεζμπολάχ,  έτσι ώστε αυτή να το παρέχει σε συμμάχους και φίλους.

Συνολικά, ο στόχος του Ιράν είναι να εξαθλιώσει τον Λίβανο, να καταστρέψει τη μεσαία και ανώτερη τάξη του, να ενθαρρύνει τη σουνιτική και χριστιανική κοινότητά του να μεταναστεύσει, έτσι ώστε η Χεζμπολάχ να γαντζωθεί στην εξουσία και το μόνο που θα απομείνει είναι ένα Λιβανέζικο κράτος που η Χεζμπολαχ θα είναι πιο ισχυρή από αυτό

Το Ιράν το κάνει εδώ και δεκαετίες, βοηθώντας αργά τη Χεζμπολάχ να καταπιεί τον Λίβανο και να δημιουργήσει ένα παράλληλο κράτος και οικονομία. Η Χεζμπολάχ έχει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, μια τεράστια παράνομη ένοπλη πολιτοφυλακή με χιλιάδες  πυραύλους.

Η Χεζμπολάχ στέλνει μαχητές στη Συρία και ασκεί την εξωτερική πολιτική του Λιβάνου, ενώ έχει δικό της δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Είναι σε θέση να ελέγχει την ψηφοφορία για την προεδρία και την πρωθυπουργία. Έχει επίσης παράλληλο δίκτυο κατασκευών, τραπεζών, ακόμη και σούπερ μάρκετ, ενώ τώρα  φιλοδοξεί να είναι ο προμηθευτής καυσίμων της χώρας , με την βοήθεια του Ιράν

Το Ιρανικό σχέδιο για Λίβανο-Συρία

Μια έκθεση του Ιρανικού ΜΜΕ Tasnim, με τίτλο "Τα ιρανικά πλοία, το τρίγωνο της αντίστασης που κατέρριψε την αμερικανική ηγεμονία", παρουσιάζει την προσέγγιση του ιρανικού καθεστώτος.

Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν συνδέονται με την κυβέρνηση και παπαγαλίζουν την ατζέντα της κυβέρνησης. «Οι εξαγωγές καυσίμων του Ιράν στον Λίβανο για την επίλυση της κρίσης της χώρας είναι επί του παρόντος πρωτοσέλιδα στη Μέση Ανατολή και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται στην έκθεση.

Σημειώνει ότι τα πλοία, που περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ προς τον Λίβανο, αποτελούν «σημείο ελπίδας για τη χώρα». Ο Νασράλα είπε ότι τα ιρανικά πλοία θα φτάσουν σύντομα.

«Ο Λιβανέζος λαός, ανεξάρτητα από αίρεση ή συνιστώσα, χαιρέτισε την απόφαση και σε μια εποχή που τα αραβικά κράτη του Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, δεν έκαναν κανένα βήμα για να βοηθήσουν τον Λιβανέζικο λαό , με αποτέλεσμα το Ιράν να εμφανιστεί ως ο σωτήρας του Λιβάνου», αναφέρεται στην έκθεση.

Εκτός από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της αποστολής ιρανικού καυσίμου στον Λίβανο μέσω του μηχανισμού που περιγράφεται, το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί στη στάση των Αμερικανών και των Δυτικών, λέει το Ιράν.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τον Λίβανο να φέρει εναλλακτικά καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, μέσω της Συρίας, η οποία εν δυνάμει ενδυναμώνει το συριακό καθεστώς.

«Το σημαντικό σημείο είναι ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στον Λίβανο πρέπει να γίνει μέσω του εδάφους της Συρίας, κάτι που δεν είναι δυνατό χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν τη συγκατάθεση της Δαμασκού, η οποία απαιτεί τη μείωση των κυρώσεων κατά της Συρίας ή γενική κατάργηση του νόμου », λέει η Tasnim.

Ουσιαστικά, το Ιράν γνωρίζει πλέον ότι το καύσιμο όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναγκάσει τον Λίβανο και τη Συρία  να εξαρτώνται  από το Ιράν και τους συμμάχους του  όπως  η Χεζμπολάχ.

Το Ιράν κερδίζει με κάθε τρόπο, είτε φέρνοντας πλοία «σωτηρίας» στον Λίβανο είτε αναγκάζοντας έμμεσα τις ΗΠΑ να βοηθήσουν το συριακό καθεστώς.

Το Ιράν υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν τις ιρανικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε μια παράδοξη κατάσταση , αφού αφενός σκοπεύουν να εμποδίσουν την εισαγωγή ιρανικού καυσίμου στον Λίβανο και αφετέρου, οι κυρώσεις κατά της Συρίας θα συνεχιστούν», αναφέρεται στην έκθεση.

«Από την άλλη πλευρά, το σιωνιστικό καθεστώς, το οποίο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θύματα των εισαγωγών καυσίμων του Ιράν στον Λίβανο, έχει προτιμήσει προς το παρόν να παραμείνει σιωπηλό και δεν έχει εκφράσει καν τις συνήθεις απειλές του κατά των ιρανικών πλοίων».

Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν παρακολουθεί στενά την αντίδραση του Ισραήλ. Η έκθεση σημειώνει «τη σιωπή του Ισραήλ για την άφιξη ιρανικών πλοίων καυσίμων στη Βηρυτό» και επίσης λέει ότι η άφιξη καυσίμων «θα αυξήσει τη δημοτικότητα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και θα επεκτείνει την εθνική επιρροή του Ιράν στον Λίβανο. Και αυτό σημαίνει την αποτυχία όλων των προσπαθειών  της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ ενάντια στη λιβανέζικη αντίσταση».

Αυτό σημαίνει ότι το καύσιμο όπλο είναι τώρα η κύρια προτεραιότητα του Ιράν.

«Η επιτυχία του Σεϋντ Χασάν Νασράλα στη διάσωση του λιβανέζικου λαού από την κρίση καυσίμων τον εμφάνισε για άλλη μια φορά ως σωτήρα για όλους τους Λιβανέζους και ηγέτη που εργάζεται σκληρά για την επίλυση των κρίσεων της χώρας, σε αντίθεση με το πραγματικό πρόσωπο ορισμένων λιβανέζων πολιτικών που έγινε σαφές σε όλους ότι συμμετείχαν στην ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιορκία του Λιβάνου και στη δημιουργία κρίσης και ανταρσίας στο εσωτερικό της χώρας », ανέφερε η Tasnim.

Το θέμα είναι ότι η Χεζμπολάχ  η οποία θεωρείται ως  «σωτήρας» του Λιβάνου,  θεωρείται από τη Δύση ότι βλάπτει τον Λίβανο. Εν τω μεταξύ, η αντίθεση κατά της  Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει αποδυναμωθεί.

Αυτή η χρήση της Χεζμπολάχ, όπου η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη για την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου και επωφελείται από αυτό, καθιστώντας τον Λίβανο εξαρτημένο από το Ιράν, είναι το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιεί το Κατάρ με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφού βοήθησε τους Ταλιμπάν να καταλάβουν το Αφγανιστάν και κέρδισε επίσης πίστωση από τη Δύση για τη "βοήθεια" των Αφγανών να φύγουν.

Το Ιράν έχει μια νέα συμφωνία με την Κίνα που μπορεί να είναι μέρος του λόγου που βλέπει τώρα την οικονομία ως όπλο πρώτης γραμμής.

Η Χεζμπολάχ «δημιούργησε μια νέα εξίσωση σύμφωνα με την οποία οι Λιβανέζοι θα μπορούσαν να στραφούν στην Ανατολή για να επιλύσουν την οικονομική τους κρίση, με επικεφαλής την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και στη συνέχεια τον Λίβανο. Μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα στον εμπορικό και οικονομικό τομέα και σταδιακά να ξεφύγει από τον αμερικανικό έλεγχο », αναφέρει η έκθεση.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι οι εχθροί του στον Λίβανο περιλαμβάνουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και τον επικεφαλής των λιβανικών δυνάμεων Σαμίρ Γκεαγιά. Η Χεζμπολάχ δολοφόνησε τον πατέρα του Χαρίρι, ο οποίος ήταν επίσης πρωθυπουργός.

Το Ιράν είναι ευχαριστημένο που μια λιβανέζικη αντιπροσωπεία πήγε στη Συρία και ισχυρίζεται ότι αυτή η «πρωτοφανής κίνηση δείχνει ότι οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν άθελά τους να μειώσουν την πίεση στη Δαμασκό και τη Βηρυτό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι είναι έτοιμος να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη στους Λιβανέζους αδελφούς ». Το Ιράν κερδίζει με κάθε τρόπο από αυτό

Η αντιπαλότητα των Μεγάλων Δυνάμεων για τον Λίβανο

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έλαβαν απόφαση να ωθήσουν τον Λίβανο να λαμβάνει  φυσικό αέριο από την Αίγυπτο  μέσω της Συρίας.

"Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη Χεζμπολάχ να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να σπάσει την άγρια ​​πολιορκία του Λιβάνου από τις ΗΠΑ, και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τις συνομιλίες οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και της κατεχόμενης Παλαιστίνης, και ίσως ακόμη και να χρησιμοποιήσει ιρανικές εταιρείες για την εξόρυξη λιβανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου".

Το γεωπολιτικό έπαθλο

Το ζήτημα των συνόρων πιθανότατα σχετίζεται με την οριοθέτηση των υδάτινων συνόρων στα ανοικτά των ακτών.

«Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα να επενδύσουν στον Λίβανο και να βγάλουν τη λιβανέζικη οικονομία εκτός δυτικού ελέγχου».

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος. 

Τέλος, το Ιράν υποστηρίζει ότι αυτή η «ήττα» των ΗΠΑ συνδέεται με την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που «γκρέμισε την αμερικανική ηγεμονία και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για άλλα έθνη στην περιοχή να εγκαταλείψουν τον έλεγχο από την Ουάσινγκτον».

Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν βλέπει μια τεκτονική στροφή στην περιοχή.

Αυτό είναι μεγάλη είδηση για το Ισραήλ διότι εάν το Ιράν πραγματοποιήσει  με επιτυχία έναν οικονομικό πόλεμο με τον οποίο εξουσιοδοτείται η Χεζμπολάχ και το συριακό καθεστώς, τότε το Ιράν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει αυτή τη μόχλευση για να εδραιωθεί περαιτέρω στη Συρία και τον Λίβανο προκειμένου να απειλήσει το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει δείξει τα χαρτιά του ότι έχει μακροπρόθεσμο οικονομικό στόχο που εκτείνεται από την Κίνα μέσω του Αφγανιστάν στο Ιράν και στη συνέχεια μέσω του Ιράκ στον Λίβανο.

Αυτός είναι ο ευρύτερος αντίκτυπος του πολέμου καυσίμων που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...