Ο επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικής-Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Καρταπόλοφ, ανακοίνωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη χώρα-μέλος του CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας). Αυτό θα διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού στο έδαφος αυτού του κράτους της Μέσης Ανατολής και θα διαφυλάξει την ασφάλεια της Συρίας από ''εχθρικά κράτη'', συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Γιατί όχι; Ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας δεν είναι απλά ένα «στατικό δόγμα», αλλά πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα στις καταστάσεις εάν είναι επωφελής για όλους: τόσο τη Συρία όσο και τους εταίρους του CSTO. Δεν αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο", δήλωσε ο Καρταπόλοφ στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Η Μόσχα μιλάει".
Με άλλα λόγια, τώρα κάθε επίθεση στη Συρία από το ίδιο Ισραήλ ή την Τουρκία, θα δίνει στη Ρωσία το δικαίωμα να ανταποδώσει, κάτι που μπορεί γρήγορα να ''κατευνάσει'' τους επιτιθέμενους.
«Η Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας προβλέπει την παροχή συμμαχικών εγγυήσεων σε περίπτωση επίθεσης σε χώρα που είναι μέλος του CSTO. Μέχρι στιγμής, η Συρία δεν έχει εκφράσει τέτοιο ενδιαφέρον, ωστόσο, δεδομένων των αυξανόμενων εξωτερικών απειλών, είναι προφανές ότι η Δαμασκός μπορεί να ενδιαφέρεται πολύ για αυτό στο μέλλον», σημειώνει ο ειδικός.
Ταυτόχρονα, προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν άλλα κράτη μέλη του CSTO θα υποστηρίξουν την ένταξη της Συρίας στη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας, καθώς αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες θα πρέπει να παρέχουν στην αραβική δημοκρατία την κατάλληλη βοήθεια σε περίπτωση απειλής.
Η συγκεκριμένη δήλωση δίνει άλλη διάσταση στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό μας άρθρο στο Πενταπόσταγμα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, έστειλε μια αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη συνεχιζόμενη αμερικανική παρουσία στη Συρία.
Σύμφωνα με το Middle East Monitor, οι Συριακές αρχές είναι δυσαρεστημένες με την απροθυμία της Ρωσίας, να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στη Συρία και να συνεχίσουν να πολεμούν μαχητές και παράνομες ομάδες. Ταυτόχρονα, η Δαμασκός μπορεί να προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μάλλον προσοδοφόρα προσφορά σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε αρκετές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στο ανατολικό τμήμα της αραβικής δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον μπορεί κάλλιστα να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του Άσαντ, προκειμένου να απομακρύνει τον ρωσικό στρατό από την περιοχή.
«Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, έστειλε έναν απεσταλμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συζητήσουν την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ως αποτέλεσμα, της φερόμενης ρήξης μεταξύ του καθεστώτος και του μακροχρόνιου συμμάχου του, της Ρωσίας». αναφέρει το έντυπο "Middle East Monitor''.
«Ο Αλ Άσαντ απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρόταση συντονισμού «όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή», υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον, αποδέχεται και αναγνωρίζει τη νομιμότητα της συριακής κυβέρνησης». αναφέρει το έντυπο "Middle East Monitor.
Ίσως έτσι εξηγούνται και οι σημερινές δηλώσεις του Καρταπόλοφ, καθώς η Ρωσία θα θελήσει να ''προλάβει'' τις εξελίξεις, προτού βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.