Το αυτονόητο είπε Τούρκος ειδικός για την ετοιμότητα, τον προγραμματισμό και κυρίως την αποτελεσματικότητα της ισλαμικής κυβερνήσεως με αφορμή το φετινό “ολοκαύτωμα” της χώρας.
“Αν επιτραπεί τελικά στην Τουρκία η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, να ξεχάσετε την Α.Μεσόγειο, (το Αιγαίο) και τον Εύξεινο Πόντο, καθώς και όλες τις χώρες που βρίσκονται εκεί, προειδοποίηση”, δηλώνει ο ίδιος.
Σε περίπτωση μελλοντικής επέλασης παρόμοιων πυρκαγιών στην τουρκική επικράτεια, και ενώ θα έχει περατωθεί η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων (Ακούγιου-Σινώπη, Α.Θράκη), οι κίνδυνοι θα ήταν τεράστιοι για Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Α. Μεσόγειο, όχι μόνο λόγω της ανικανότητας των Τούρκων, αλλά και της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή μας, που σημειωτέον είναι και σεισμογενής.
Η αμερικανική εφημερίδα washingtonpost.com για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι “ με ένα σοβαρό κύμα καύσωνα που φέρνει θερμοκρασίες ρεκόρ, δεκάδες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τα γραφικά δάση στην τουρκική Ριβιέρα και απειλούν τις παραθαλάσσιες πόλεις της Αττάλειας, της Αλικαρνασσού και της Μαρμαρίδας.
Καθώς οι τουρίστες και οι κάτοικοι της περιοχής φεύγουν, μεταφέροντας έντρομοι τα κατοικίδια τους, καταστρέφεται μια τεράστια σε έκταση εύφορη γεωργική γη.
Τίποτα δεν είναι πιο τραγικό από το να βλέπεις ένα αρχαίο δάσος να καίγεται. Αντιμέτωπη ήδη με μια οικονομική ύφεση και μια μαζική εισροή προσφύγων, η Τουρκία βιώνει ένα αφόρητα αποθαρρυντικό σενάριο στην ιστορία της.
Το πρόβλημα όμως είναι η παραμέληση και η εσφαλμένη κατανομή πόρων. Αποδεικνύεται ότι η τουρκική κυβέρνηση, ενώ συνεχώς καυχιόταν για τη στρατιωτική της ικανότητα και τις περιφερειακές φιλοδοξίες, ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια φυσική καταστροφή.
Μια χώρα 85 εκατομμυρίων δεν είχε ούτε ένα επιχειρησιακό πυροσβεστικό αεροσκάφος (είχε νοικιάσει τρία από τη Ρωσία).
Συγκρίνετε αυτό με τα 39 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκάφη της Ελλάδας. Ενώ οι Τούρκοι πολίτες και πυροσβέστες πολεμούν ηρωικά με τη φωτιά, η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική.
Τούρκοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, επεσήμαναν ότι ο εναέριος στόλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει 13 αεροσκάφη.
Εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής, ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν είχε επιχειρησιακά πυροσβεστικά αεροσκάφη και έπρεπε να αποδεχθεί προσφορές βοήθειας από την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικής διεθνούς δράσης. Αλλά η ασυμφωνία μεταξύ της της τουρκικής κυβέρνησης που επιζητά νεο-οθωμανικά μεγαλεία και η πραγματική ικανότητά της να παρέχει βασικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στους πολίτες της αποκαλύφθηκε σε όλη της το μεγαλείο.
Η Άγκυρα εδώ και καιρό δίνει τεράστια ποσά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και μεγάλα έργα υποδομής, αποτυγχάνοντας στην τωρινή κρίσιμη ώρα ανάγκης.
Η τουρκική ραδιοτηλεοπτική αρχή “διέταξε” ( με εντολή Ερντογάν) τα τηλεοπτικά δίκτυα να περιορίσουν την κάλυψη των δασικών πυρκαγιών και επίσης να αναφέρουν για τις πυρκαγιές που έχουν σβήσει, απειλώντας με πρόστιμα.
Αλλά η λογοκρισία δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία. Αυτές οι πυρκαγιές είναι οι χειρότερες στην Τουρκίας.
Η χώρα αυτή ευρίσκεται σε σεισμική ζώνη και επηρεάζεται άμεσα από τις ακραίες θερμοκρασίες που αποτελούν πλέον αδιαμφισβήτητο μέρος της ζωής. Είναι καιρός η Άγκυρα να ασχοληθεί σοβαρά με την κλιματική δράση και την αντιμετώπιση καταστροφών.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προτού οι πυρκαγιές ξαναπιάσουν το επόμενο καλοκαίρι”, αναφέρει το αμερικανικό άρθρο μεταξύ άλλων.
Η ουσία όμως παραμένει και αφορά την προσπάθεια του Ερντογάν να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια σε μια ασταθή σεισμικά τεράστια περιοχή, η οποία χτυπιέται αλύπητα πλέον και από την κλιματική αλλαγή με ακραίες θερμοκρασίες, ενώ σεισμοί, λιμοί και πλημμύρες έπονται.
https://www.washingtonpost.com/opinions/2021/08/04/turkey-wildfires-coast-erdogan-climate-change/