Τα ευρήματα από τις τρεις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών το 2021 έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Χαμενεΐ και είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια νέα συζήτηση για την επανένταξη στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Μία νέα έκθεση που συνέταξε η Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας των Κάτω Χωρών (AIVD) ισχυρίζεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιχείρησε να αποκτήσει τεχνολογία το 2020 για όπλα μαζικής καταστροφής.
Το έγγραφο της Ολλανδικής Υπηρεσίας πληροφοριών, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας "διερεύνησε δίκτυα που προσπάθησαν να αποκτήσουν τις γνώσεις και το υλικό για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Πολλές προσπάθειες απόκτησης έχουν αποτραπεί από την παρέμβαση των υπηρεσιών."
Σύμφωνα με την ολλανδική έκθεση, «Η κοινή μονάδα καταπολέμησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής του AIVD και του MIVD της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας, ερευνά πώς οι χώρες προσπαθούν να αποκτήσουν τις γνώσεις και τα μέσα που χρειάζονται για να κατασκευάσουν όπλα μαζικής καταστροφής Χώρες όπως η Συρία, το Πακιστάν, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα προσπάθησαν επίσης να αποκτήσουν τέτοια αγαθά και τεχνολογία στην Ευρώπη και τις Κάτω Χώρες πέρυσι. "
Η AIVD "διεξάγει έρευνες, παρέχει πληροφορίες και κινητοποιεί τρίτα μέρη για τη διαφύλαξη της δημοκρατικής έννομης τάξης και της εθνικής ασφάλειας για τη δραστική μείωση των κινδύνων και τη συμβολή στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής"
Οι υπηρεσίες πληροφοριών MIVD και AIVD των Κάτω Χωρών, σύμφωνα με την έκθεση, "πραγματοποίησαν εντατική έρευνα σε αρκετά πολύ ενεργά δίκτυα που εμπλέκονται στη διάδοση και χρησιμοποιούν διάφορα τρίτα μέρη σε ευρωπαϊκές χώρες. Κατά συνέπεια, οι άδειες εξαγωγής επαληθεύτηκαν και οι προσπάθειες απόκτησης απέτυχαν."
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έγραψε στο Twitter τον Φεβρουάριο ότι το έθνος του δεν ενδιαφέρεται για πυρηνικά όπλα. Έγραψε ότι το καθεστώς του Ιράν δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, γεγονός «που βασίζεται σε ισλαμικές αρχές και εντολές που απαγορεύουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται για το θάνατο απλών ανθρώπων».
Ωστόσο, τα ευρήματα από τις τρεις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών το 2021 έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του Χαμενεΐ και είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια νέα συζήτηση, σχετικά με το αν οι ΗΠΑ πρέπει να ενταχθούν ξανά στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015, το επίσημο όνομα για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Η διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το JCPOA επειδή δεν εξασφάλισε ότι το Ιράν θα μπορούσε να αναπτύξει ατομικά όπλα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ τότε το 2018.
Επίσης έγινε μνεία σε ΜΜΕ για παρόμοιες αποδείξεις σε βάρος του Ιράν από υπηρεσία πληροφοριών του Γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας αλλά και της Σουηδίας η οποία αποκάλυψε στην έκθεση πληροφοριών της για το 2020 ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αναζήτησε σουηδική τεχνολογία για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με το σουηδικό έγγραφο πληροφοριών, «το Ιράν διεξάγει επίσης βιομηχανική κατασκοπεία, η οποία στοχεύει κυρίως στη σουηδική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και στα σουηδικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα πυρηνικών όπλων. Το Ιράν επενδύει μεγάλους πόρους σε αυτόν τον τομέα "