Τζιχαντιστές σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον έναν αστυνομικό και στη συνέχεια πυρπόλησαν δύο πετρελαιοπηγές στο Κιρκούκ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ανώτερος κούρδος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να επιστρέψει στο Ιράκ.
"Οι επιτιθέμενοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τραυμάτισαν και δύο άλλους αστυνομικούς", σύμφωνα με αξιωματούχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. "Στη συνέχεια ανατίναξαν τις πετρελαιοπηγές 177 και 183 του Μπέι Χάσαν", πρόσθεσε το υπουργείο Πετρελαίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη πυρκαγιά κατασβέσθηκε γρήγορα, όμως "οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να κατασβέσουν τη δεύτερη", ώρες μετά την επίθεση.
Τις πετρελαιοπηγές του Μπέι Χάσαν, το οποίο πέρασε υπό κουρδικό έλεγχο το 2014, διεκδικούν τόσο το Αρμπίλ όσο και η Βαγδάτη.
Τουλάχιστον 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ και του Ιρακινού Κουρδιστάν έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στρατιωτικές ανακοινώσεις και αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας φόβους για μια επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους.
"Φαίνεται πως (το Ισλαμικό Κράτος) έχει αναδιοργανωθεί", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λαχούρ Ταλαμπανί, συμπρόεδρος του κόμματος Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν και πρώην επικεφαλης των υπηρεσιών πληροφοριών.
Σύμφωνα με τον Ταλαμπανί, το Ισλαμικό Κράτους ουδέποτε εξαλείφθηκε πλήρως.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι επιχειρούν στο Ιράκ. Μερικοί δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο αριθμός των τζιχαντιστών που επιχειρούν στο Ιράκ και τη Συρία μπορεί να υπερβαίνει τις 10.000.
Ο Ταλαμπανί εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να στρατολογεί χρησιμοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν από τρεις εβδομάδες, 38 στρατολογημένοι από το Ισλαμικό Κράτος, όλοι Κούρδοι ηλικίας από 20 έως 22 ετών, συνελήφθησαν, δήλωσε.
"Ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, είχαν λάβει εξοπλισμό και βόμβες και εκρηκτικά. Ήταν για μας σαν καμπανάκι αφύπνισης", είπε ο Ταλαμπανί.
"Η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στο Αρμπίλ και τη Βαγδάτη οδήγησε στην επανεμφάνιση του ISIS και στην ενίσχυσή του", πρόσθεσε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.