Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία θέλει να στείλει πρέσβη στο Τελ Αβίβ

Κάνει τα πάντα η Τουρκία για να τα βρει με το Ισραήλ. Στόχος και σκοπός της Άγκυρας, να ''σπάσει'' τον άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. 

Πάντως όσο και να προσπαθεί ο Ερντογάν, το Νετανιάχουν δύσκολα θα ''υποκύψει''. Εξάλλου τα όσα ανέφερε ο αναλυτής της Jerusalem Post στο Pentapostagma, ο κ. Seth Frantzman, ήταν ξεκάθαρα

https://www.youtube.com/watch?v=LXRZelmQqi8

''Η Τουρκία αν προσέξετε τις δηλώσεις των αξιωματούχων της, θέλει να πετύχει μια συμφωνία είτε με το Ισραήλ είτε με την Αίγυπτο, όμως προκειμένου να επιτύχει κάτι τέτοιο πρέπει να παραβλέψει το γεγονός της ύπαρξης της Κύπρου, οπότε διαπιστώνουμε ότι σκοπίμως διαδίδει αυτές τις φήμες(περί συνεργασίας με Ισραήλ- Αιγυπτο), στα πλαίσια μιας ιδιαίτερα έξυπνης-πονηρής καθεστωτικής πολιτικής. Η τουρκική ηγεσία ασκεί τον πλήρη έλεγχο στα εγχώρια ΜΜΕ αλλά και σε μια μεγάλη μερίδα Αγγλόφωνης ειδησεογραφίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οπότε μέσω αυτών διοχετεύει προπαγανδιστικά και αμφιλεγόμενα μηνήματα όπως "΄Το Ισραήλ και η Τουρκία ίσως υπογράψουν σύντομα μια συμφωνία" ή "Η Αίγυπτος και η Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Δεν υπάρχει ποτέ καμία απολύτως απόδειξη που να επαληθεύει ότι βρίσκονται κοντά σε κάποια συμφωνία με τις δυο προαναφερθείσες χώρες.''  

Τι αναφέρουν Ισραηλινά ΜΜΕ 

 

''Η Τουρκία έστειλε στο Ισραήλ μήνυμα που δείχνει ότι είναι πρόθυμο να στείλει πρέσβη στο Τελ Αβίβ'', αναφέρει η Israel Hayom επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο.

Οι κύριες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών ήταν και αφορούν την παρουσία ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είχαν σκαμπανεβάσματα κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά θα λέγαμε ότι ήταν κυρίως αρνητικές ξεκινώντας από το επεισόδιο Mavi Marmara το 2010, το οποίο τελικά οδήγησε στην απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Μάρτιο του 2013, κατά την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπινιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνομιλίας, οι δύο συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και το 2016 στάλθηκε ένας νέος Ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2018, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις "March of Return" που πραγματοποίησε η Χαμάς καλώντας τους πρεσβευτές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για συνάντηση και απελαύνοντας τον Ισραηλινό πρέσβη, ο οποίος αργότερα ταπεινώθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Έκτοτε, ο Τούρκος πρέσβης επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, αλλά όχι στο Τελ Αβίβ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο ακόμα για την συγκεκριμένη είδηση.

 

Εκτίμηση

 

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προσπαθεί αγωνιωδώς να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ. Ουσιαστικά αυτό προσπαθεί να το πετύχει το τελευταίο τρίμηνο επιτακτικά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στις προσπάθειές της αυτές χρησιμοποίησε τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις ότι τάχα οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αποκαταστάθηκαν. Ήταν μάλιστα τόση η σφοδρότητα των κατευθυνόμενων ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία, που ανάγκασε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου να δηλώσει ξεκάθαρα ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύσει και πως καμία βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία δεν έχει σημειωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη αυτή η τουρκική προσπάθεια αποσκοπούσε στο να δηλητηριάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, προκαλώντας δυσπιστία στις σχέσεις τους. Εμείς είχαμε επισημάνει έγκαιρα με άρθρα μας αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας, η οποία γινόταν σε συνεργασία με το Πακιστάν.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν ήταν η αντικατάσταση αρθρογράφων Ευρωπαϊκής ή Αμερικανικής καταγωγής σε site και εφημερίδες τους, και η τοποθέτηση στη θέση τους αρθρογράφων πλήρως ελεγχόμενων από τα καθεστώτα της Τουρκίας και του Πακιστάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ