Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Κάιρο και η Ντόχα αντάλλαξαν επίσημα μνημόνια, σύμφωνα με τα οποία οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε ανακοίνωση: "Σε σχέση με τα βήματα στο πλαίσιο της εφαρμογής των αμοιβαίων δεσμεύσεων που περιέχονται στη Al-Ula, η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, σήμερα 20 Ιανουαρίου, και το κράτος του Κατάρ αντάλλαξε δύο μνημόνια, σύμφωνα με τα οποία οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους".
Η Qatar Airways ανακοίνωσε την επανέναρξη των πτήσεων προς την Αίγυπτο, ξεκινώντας από τις 18 Ιανουαρίου, με καθημερινή πτήση, και προς το αεροδρόμιο Bourj El-Arab στην Αλεξάνδρεια στις 25 Ιανουαρίου, με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις.
Το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο στην καταρική αεροπορία την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, μετά την απόφαση να κλείσει τον εναέριο χώρο για σχεδόν 3 χρόνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου τον περασμένο μήνα χαιρέτισε την διαφαινόμενη επίλυση της τρίχρονης διαμάχης μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας, που είχε οδηγήσει την Ντόχα σε απομόνωση μεταξύ των χωρών του Αραβοπερσικού Κόλπου.
Έχει υπάρξει "πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στην επίλυση των ζητημάτων που είχαν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση", είχε αναφέρει ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι στο δίκτυο TeN TV, πλέκοντας το εγκώμιο της μεσολάβησης του Κουβέιτ.
"Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να εμπλακούμε με θετικό πνεύμα σε οτιδήποτε οδηγεί σε αλληλεγγύη μεταξύ των Αράβων και στην εξάλειψη εντάσεων", ανέφερε ο κ. Σούκρι, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι "συμπεριληπτική" και να λαμβάνει υπ' όψιν "όλους τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση".
Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές, εμπορικές και ταξιδιωτικές σχέσεις με το Κατάρ το 2017, κατηγορώντας την Ντόχα ότι στηρίζει ανατρεπτικές ομάδες και υπονομεύει την προσπάθεια περιφερειακής απομόνωσης του Ιράν.
Το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο αποτελεί εδώ και δεκαετίες καταφύγιο για ισλαμιστικά πολιτικά ρεύματα και διατηρεί δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Διατηρεί επίσης πολύ στενές σχέσεις με την ισλαμοσυντηρητική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Σαουδική Αραβία και Κατάρ έκαναν λόγο τον Δεκέμβριο για πρόοδο στην επίλυση της διαμάχης τους, σε μια προσπάθεια η οποία έλαβε χώρα με τη μεσολάβηση της απερχόμενης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οδήγησε στη περίφημη συμφωνία al-Ula.