Μέση Ανατολή

Κατάρ: H συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης του Κόλπου δεν αλλάζει τους δεσμούς μας με Τουρκία & Ιράν

Το Κατάρ δεν θα τροποποιήσει τη σχέση του με την Τουρκία και το Ιράν, υποδηλώνοντας ότι το κράτος του Κόλπου έχει κάνει μικρές παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει την συμφωνία για τον τερματισμό μιας πικρής διαφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, ανέφεραν οι Financial Times (FT) την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι διμερείς σχέσεις βασίζονται κυρίως σε κυρίαρχη απόφαση της χώρας και το εθνικό συμφέρον της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μωάμεθ μπιν Αμπντουλαχμάν αλ-Τάνι στους  FT.

Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και τρία άλλα κράτη καλύπτει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της «διακρατικής ασφάλειας», δήλωσε ο Σεΐχ Μωάμεθ.

"Έτσι, δεν υπάρχει καμία επίδραση στη σχέση μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα."

Το κουαρτέτο της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου είχε υποβάλει κατάλογο 13 αιτημάτων στο Κατάρ το 2017, όταν διέκοψαν διπλωματικούς και μεταφορικούς δεσμούς με το Βασίλειο. Περιλάμβαναν  επίσης το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης και τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ντόχα και Άγκυρας έχουν ενισχυθεί την τελευταία δεκαετία, καθώς οι δύο κυβερνήσεις υποστήριξαν ισλαμιστές μαχητικές ομάδες στη σύγκρουση της Συρίας και υποστήριξαν την κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη σε έναν πόλεμο ενάντια στις εγχώριες αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Και οι δύο χώρες, μαζί με το Ιράν, είναι οι κορυφαίοι υποστηρικτές του κινήματος της παναραβικής μουσουλμανικής αδελφότητας, το οποίο επιδιώκει να φέρει επανάσταση στην αραβική κοινωνία και να αποκτήσει πολιτική εξουσία. Υποστηρίζουν επίσης τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι τα ΗΑΕ ήταν ιδιαίτερα απρόθυμα να επιδιορθώσουν τους δεσμούς με το Κατάρ λόγω ανησυχιών για την αυξανόμενη σχέση με την Τουρκία, ανέφερε η FT.

Τα ΗΑΕ κατηγορούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παρέμβαση στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής.

Άλλα κράτη αναμένεται να ακολουθήσουν την Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο FT.

«Μέσα σε μια εβδομάδα από την υπογραφή,  θα πρέπει να γίνουν τα βήματα για να επανέλθουν τα πράγματα σε  φυσιολογικό επίπεδο», είπε ο Σέιχ Μωάμεθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας ελπίσουμε ότι «άλλα έθνη θα έχουν την ίδια πολιτική βούληση με τους Σαουδάραβες και θα βρουν το Κατάρ να έχει την  πολιτική βούληση να εμπλακεί μαζί τους».

Εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι η  μόνο ως προς το σκέλος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας συμφωνία του Κατάρ με τα άλλα τρία κράτη, εγκυμονεί κινδύνους για τη συνέχεια, αφού οι χώρες του Κόλπου δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την τουρκική διείσδυση στην περιοχή της Συρίας και Λιβύης , ενώ η δογματική διαφορά των Αδελφών Μουσουλμάνων εξακολουθεί να υφίσταται.

Βέβαια επειδή τα πάντα ρεί, προάγγελο περαιτέρω εξελίξεων αναφορικά με την εξωτερική πολιτική του Κατάρ,  θα αποτελέσουν κατά βάση οι χειρισμοί του Μπάϊντεν με Τουρκία και Ιράν. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ