Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σάιντιτ Κατιτζάντε, απέκλεισε κάθε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση της κοινής πυρηνικής συμφωνίας που εγκατέλειψε η κυβέρνηση Τραμπ, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ισχυρίστηκε ότι χρειάζονται νέοι, πιο αυστηροί όροι.
Τα σχόλια του Khatibzadeh έρχονται μετά το αίτημα της Γερμανίας για μια νέα πυρηνική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, με αναφορά στην επέκταση των όρων της συμφωνίας του 2015 για να περιοριστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Όλοι όσοι είναι εξοικειωμένοι με τους διεθνείς νόμους γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα επαναδιαπραγματευτεί για κάτι που έχει προηγουμένως ήδη διαπραγματευτεί και το ψήφισμα 2231 δεν θα αλλάξει μετά από αυτές τις συστάσεις», δήλωσε ο Khatibzadeh σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα.
Ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν παραβίασε τους όρους της συμφωνίας η ιρανική πλευρά και επέμεινε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Τεχεράνης να επαναδιαπραγματευτεί.
"Περιμένουμε από αυτούς να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι το Ιράν ούτε διαπραγματεύεται ούτε συμβιβάζεται για την εθνική του ασφάλεια" σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο Khatibzadeh απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να ζητηθεί η γνώμη της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν εάν το Ιράν αποφασίσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια νέα πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
«Αυτές οι χώρες να καταλάβουν επιτέλους τη θέση τους στις διεθνείς και τις περιφερειακές σχέσεις, πρέπει να μάθουν τα όριά τους », δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το κοινό συνολικό σχέδιο δράσης (JCPOA), που συνήθως αναφέρεται ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν, υπογράφηκε το 2015 από το Ιράν, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γερμανία. Η συμφωνία προέβλεπε η Τεχεράνη να μειώσει δραστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει μονομερώς τη συμφωνία το 2018 υπέρ μιας πολιτικής «εκστρατείας μεγίστης πίεσης» κατά του Περσικού κράτους, με τη μορφή οικονομικών κυρώσεων. Η κίνηση της Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ιράν τηρούσε τη συμφωνία.
Μετά από πρόσφατες επιθεωρήσεις στο Ιράν, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε το Νοέμβριο ότι το πυρηνικό απόθεμα του Ιράν στη μονάδα του Natanz είχε αυξηθεί σε 12 φορές υψηλότερο επίπεδο από τα όρια που έθεσε η τότε πυρηνική συμφωνία.