Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μιχάλης Ψύλος στο hellas journal στα πλαίσια της πάγιας τακτικής προκλήσεων και εντάσεων η Άγκυρα ρίχνει στην αγορά ενενήντεα χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου που παρήχθησαν στην κατεχόμενη από την Τουρκία πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, διαπραγματεύεται η Αγκυρα να το πουλήσει ως …τουρκικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την απίστευτη είδηση δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw των Κούρδων του Ιράκ. «Εκπρόσωποι της Ενωσης Τουρκικών Αγροτικών Συνεταιρισμών (TKK) επισκέφτηκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμπορευθούν περίπου 90.000 τόνους ελαιόλαδου από τη βόρεια Συρία» ανέφερε το πρακτορείο Rudaw.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Αλνάλ Τσεβικέζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος -της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Κανονικά, δεν θα έπρεπε βέβαια να εκπλαγούμε γιατί και πέρυσι, ο Σουηδός βουλευτής Μπέρναρντ Γκιουλ είχε καταγγείλει ότι μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η Τουρκία «επιτέθηκε» και στις ελιές στην κουρδική πόλη Αφρίν και εμπορεύθηκε το ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πάντως ότι «τα έσοδα επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες των ελαιώνων», αλλά οι Κούρδοι της Συρίας εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι κατέγραψε εκτενείς παραβιάσεις στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και «λεηλασία» της συγκομιδής ελιάς από ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες από την Άγκυρα. Άλλωστε, οι τουρκικές εξαγωγές εγχώριου ελαιόλαδου μειώθηκαν από 120 εκατομμύρια δολάρια το 2018 σε 28 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι και έτσι το λάδι που προέρχεται από τη Συρία βοήθησε τους Τούρκους εξαγωγείς να διατηρήσουν μέρος των εσόδων τους.
Με αυτά και μ’ αυτά προσπαθεί η Άγκυρα να ενισχύσει την οικονομία που παραπαίει παρά τις εναγώνιες κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείξει ότι βάζει τέλος στις παλιές συνταγές και «ακούει» πλέον τις οικονομικές συμβουλές της Δύσης για τη διάσωση της λίρας με την άνοδο των επιτοκίων και την μείωση του πληθωρισμού που τρέχει όμως με διψήφια νούμερα εξανεμίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών.
Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε, μιλώντας χθες σε οικονομικό συνέδριο στην Άγκυρα παραδέχτηκε ότι «δεν είναι δυνατόν να επενδύσουμε με πραγματικούς όρους, να δημιουργήσουμε απασχόληση και να παράγουμε με υψηλά επιτόκια… Ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια ποσοστά το συντομότερο δυνατόν και να διασφαλίσουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ανάλογα».