Ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη στην αμερικανική πολιτική. Μπορεί λοιπόν να θεωρήσει τη νίκη του Μπάιντεν ως ευκαιρία αναζωογόνησης της προοδευτικής ατζέντας του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή, καθώς θα μπορούσε να συνεπάγεται την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, μια ανατροπή του ισραηλινο-παλαιστινιακού προβλήματος και τη διακοπή της δυναμικής στις σχέσεις Ισραήλ-Κόλπου.
Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κυρίευσε με ανακούφιση και ελπίδα την πολιτική κεντροαριστερά του Ισραήλ και με απογοήτευση και τρόμο στην πολιτική δεξιά. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει μια τάση (τουλάχιστον δημόσια) να παρουσιάζεται ο Μπάιντεν ως αληθινός φίλος του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σχολιάζοντας την ειδική σχέση της Αμερικής με το Ισραήλ, οι αναλυτές θυμούνται συχνά θερμές συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών πολιτικών και επιτελείου Μπάιντεν, στις οποίες τόνιζε τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ και την ανάγκη διατήρησης του ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος.
Το μέτριο ύφος του Μπάιντεν απέναντι στο Ισραήλ ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ισορροπεί, σε κάποιο βαθμό, τη ψυχρή και απόμακρη στάση του Ομπάμα απέναντι στο εβραϊκό κράτος και ιδιαίτερα την αισθητή έλλειψη χημείας με τον Νετανιάχου, επισημαίνεται στο Besa Center.
Θα είναι λοιπόν ο Τζο Μπάιντεν το 2021 ο ίδιος μακροχρόνιος φίλος του Ισραήλ που κάποτε ήταν, ή θα ενεργήσει ως φερέφωνο άλλων; Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας του και της πιθανής ψυχικής επιδείνωσης, η οποία αναφέρθηκε κατά την πορεία προς τις εκλογές όχι μόνο από την εκστρατεία του Τραμπ αλλά και από εκείνους που αγωνίστηκαν εναντίον του Μπάιντεν για το Δημοκρατικό χρίσμα.
Όταν ο Μπάιντεν εισέλθει στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021, οι Ισραηλινοί παρατηρητές θα πρέπει να εξετάσουν ένα σενάριο στο οποίο ο νέος πρόεδρος είναι ουσιαστικά μαριονέτα του οποίου τις κλωστές τραβούν άλλοι, ιδίως ο Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε τον πρώην αναπληρωτή του «εκπληκτικό άντρα» και «εκπληκτικό πρόεδρο» και ο Μπάιντεν έχει αυτοχαρακτηριστεί ως εταίρος του Ομπάμα.
Ο Ομπάμα έχει αποδείξει περισσότερες από μία φορές ότι είναι το είδος του ανθρώπου που έχει μνησικακία. Οι «λογαριασμοί» του πρώην προέδρου με τον Νετανιάχου παραμένουν ανοιχτοί, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε το καλύτερο δυνατό για να αποτρέψει και τις δύο κυριότερες πολιτικές του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή: την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τη λύση των δύο κρατών.
Εκείνοι που πιστεύουν στην αιωνιότητα της ειδικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι κάτω από την επιρροή της ριζοσπαστικής αριστεράς πιο πολύ από ποτέ, και αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά την πολιτική των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή από πολλές απόψεις.