Το Ισραήλ έχει από καιρό περιοριστεί στις επιθετικές στρατιωτικές του δυνατότητες από τα είδη των όπλων που μπορεί να αποκτήσει από το εξωτερικό, με τη στενή αμυντική συνεργασία της χώρας με δυτικά κράτη και την εξάρτηση από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αγοράσει όπλα από μη δυτικές πηγές όπως η Κίνα ή η Ρωσία, και με τις ίδιες τις ΗΠΑ να είναι απρόθυμες να παράσχουν μια σειρά από όπλα υψηλής τεχνολογίας.
Το μπλοκάρισμα της κυβέρνησης Μπους για την πώληση stealth μαχητικών F-22 ήταν ένα παράδειγμα, όπως και η άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να προμηθεύσει ελικόπτερα V-22 Osprey tiltrotor, με αμφότερες τις αποφάσεις να αρνούνται στο Ισραήλ βασικές δυνατότητες που επιδίωξε να αποκτήσει έναντι των αντιπάλων του όπως το Ιράν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται έτοιμη να παράσχει στο Ισραήλ δύο εξαιρετικά ευαίσθητα οπλικά συστήματα που δεν έχουν εγκριθεί ποτέ για εξαγωγή και τα οποία θα αυξήσουν κατακόρυφα τις επιθετικές επιλογές της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά του Ιράν ειδικότερα.
Σύμφωνα με τη Haaretz,το Τελ Αβίβ ζήτησε άδεια να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor. Σε αντίθεση με το F-35 που ήδη διαθέτει το Ισραήλ, το F-22 λειτουργεί εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και έχει λιγότερα προβλήματα απόδοσης. Ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πώληση του F-22 έχει ήδη εγκριθεί, με τα αεροσκάφη να υποτίθεται ότι θα πωληθούν από δεύτερο χέρι καθώς δόθηκαν εντολές για τερματισμό της παραγωγής το 2009.
Σε αντίθεση με το F-35, το F-22 έχει το εύρος που απαιτείται για τη λειτουργία σε όλο το Ιράν από αεροπορικές βάσεις στο Ισραήλ χωρίς την ανάγκη για εναέριο ανεφοδιασμό, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο δεδομένης της ανάπτυξης προηγμένων αντιαεροπορικών όπλων μακράς εμβέλειας από το Ιράν που απειλούν να χρήσουν τα βυτιοφόρα εναέριου ανεφοδιασμού πολύ ευάλωτα. Με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη δοκιμάσει ένα πρωτότυπο μαχητικό έκτης γενιάς, το οποίο πιθανότατα θα αρχίσει να αντικαθιστά το Raptor γύρω στο 2030, η χώρα μπορεί να είναι πιο πρόθυμη να... αποχωριστεί ένα μέρος του στόλου F-22.
Παράλληλα με το F-22, δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ετοιμάζονται να θεσπίσουν νομοθεσία για τη διευκόλυνση της παροχής βομβών GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP) στο Ισραήλ - το πιο ισχυρό μη πυρηνικό διεισδυτικό όπλο στον κόσμο.
Αυτές οι βόμβες 30.000 τόνων σχεδιάστηκαν για να φτάσουν σε στόχους βαθιά υπόγεια, και σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύχθηκαν με γνώμονα τις επιθέσεις στη Βόρεια Κορέα λόγω των εξαιρετικά βαθιών οχυρώσεων της σήραγγας της χώρας που προστατεύουν υπόγεια εργοστάσια, αποθήκες όπλων και ακόμη και βάσεις για άρματα μάχης και μαχητικές μονάδες.
Με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να έχουν ενισχυθεί από εμπειρογνώμονες της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τις αναφορές, το GBU-57 είναι ένα ουσιαστικό όπλο εάν το Ισραήλ επιδιώξει να βλάψει αυτούς τους στόχους χωρίς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ενώ η φύση των κορεατικών τεχνικών ενίσχυσης σημαίνει ότι μια μόνο διεισδυτική βόμβα μπορεί να είναι ανεπαρκής, οι δυνατότητες ακριβούς καθοδήγησης επιτρέπουν την πτώση πολλαπλών βομβών στον ίδιο στόχο για να φτάσει βαθύτερα.
Αν και οι ΗΠΑ φορτώνουν τη GBU-57 σε βομβαρδιστικά B-2, το Ισραήλ στερείται ενός αρκετά ικανού αεροσκάφους. Ενώ τα μαχητικά F-15I μπορούν ενδεχομένως να μεταφέρουν τις βόμβες στην απαιτούμενη απόσταση, εάν ανεφοδιάζονται στον αέρα, στερούνται δυνατότητες μυστικότητας (stealth) και θα είναι ανεπιτήδευτα με εξοπλισμό αυτού του βάρους.
Με την πώληση των βομβαρδιστικών B-2 να είναι πολύ απίθανη, μένει να δούμε πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις βόμβες εάν πράγματι περάσει η νομοθεσία για την πώλησή τους.