Μέση Ανατολή

Τι επιδιώκουν ΗΠΑ και Ισραήλ στη Μ. Ανατολή

Πώς οι ΗΠΑ "χτίζουν" στη Μ. Ανατολή σταθερές συμμαχίες χρησιμοποιώντας το Ισραήλ ενάντια πρωτίστως του Ιράν, αλλά καιτης τουρκικής βουλιμίας στην περιοχή, η οποία υποστηρίζεται στα οικονομικά κεφάλαια του Κατάρ.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή τους στο Ισραήλ, αξιωματούχοι των ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνίες για απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο κρατών, εξαιρέσεις αμοιβαίας βίζας (η πρώτη του Ισραήλ με ένα αραβικό κράτος) και επενδύσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο Ben Gurion λόγω του covid-19, μετά την άφιξη της πτήσης της Etihad Airlines από το Αμπού Ντάμπι, στην οποία επέβαιναν οι υπουργοί οικονομικών και οικονομίας των Εμιράτων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Avi Berkowitz.

Δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκονταν επίσης στο αεροπλάνο, έχοντας περάσει χρόνο στα ΗΑΕ για να προετοιμάσουν «το έδαφος», ένα μήνα μετά την υπογραφή της συνθήκης εξομάλυνσης των ΗΑΕ και του Ισραήλ.

Επίσης παραδόθηκε επίσημο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιντ  στον Γκάμπυ Ασκενάζι, ζητώντας άδεια να ανοίξει η πρεσβεία του Εμιράτου στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό, όπως επίσης και η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι.

Σχόλιο-εκτίμηση

Τα παραπάνω αποτελούν επιστέγασμα των συντονισμένων προσπαθειών των ΗΠΑ, προκειμένου το Ισραήλ να αποκτήσει διπλωματικές, οικονομικές , αμυντικές και γενικότερα φιλικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες του περσικού κόλπου.

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να αποσύρουν σημαντικό μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων τους από περιφερειακά μέτωπα, επαναπατρίζοντας  το προσωπικό τους.

Ο σκοπός είναι διττός. Αφενός αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής τους και συνεπώς εξοιμονόμηση χρήματος και μείωση των απωλειών του στρατιωτικού δυναμικού τους, αφετέρου συγκέντρωση του όγκου των δυνάμεων τους στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν στο νέο δόγμα  επιχειρήσεων για αντιμετώπιση  μιας μεγάλης δύναμης, πρωτίστως της Κίνας και δευτερευόντως της Ρωσίας.

Μία περιοχή του πλανήτη στην οποία λαμβάνουν χώρα συνεχώς στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι η Μ. Ανατολή. Στην εν λόγω περιοχή οι ΗΠΑ  έχουν δαπανήσει πακτωλό χρημάτων και έχουν υποστεί πολυάριθμες απώλειες.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δρομολογηθεί  στη Μ. Ανατολή, είναι  η δημιουργία ετερόκλητων συμμαχιών στην περιοχή, λόγω κοινών ή αποκλινουσών συμφερόντων των κρατών της.

Έτσι Σαουδική Αραβία-Μπαχρέϊν- Ομάν-ΗΑΕ- Αίγυπτος-Ιορδανία-Ιράκ ανήκουν σε μια άτυπη συμμαχία, η οποία αντιδιαστέλεται τα συμφέροντα της άλλης συμμαχίας που διαμορφώνεται κυρίως από Τουρκία και Κατάρ, αλλά και της συμμαχίας  Ιράν-Συρίας.

Η πρώτη από τις ανωτέρω συμμαχίες  κρατών έχει κοινά συμφέροντα με το Ισραήλ, γεγονός που διευκολύνει την άρση του διπλωματικού απομονωτισμού   του με αυτά.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι ο Ισραήλ είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή.

Συνεπώς ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν κοινό όφελος από το «άνοιγμα» του Ισραήλ προς τις χώρες του κόλπου που προανέφερα και εκτίμηση είναι ότι οι σχέσεις αυτές μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του κόλπου θα επεκταθούν  σταδιακά σε πολλά πεδία δημιουργώντας άρρηκτους δεσμούς βαθμιαία.

Με αυτόν τον τρόπο εκτός των άλλων δημιουργείται ένας ισχυρός συνασπισμός κρατών φίλα προσκείμενος προς τις ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, ενάντια πρωτίστως κατά του Ιράν, αλλά και κατά της τουρκικής βουλιμίας  στην περιοχή ,η οποία υποστηρίζεται από κεφάλαια του Κατάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ