Εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να διαπράττονται στις περιοχές της Συρίας οι οποίες ελέγχονται από την Τουρκία ή από τις ένοπλες οργανώσεις τις οποίες στηρίζει η ίδια χώρα, όπως εκτίμησε η Μισέλ Μπατσελέτ.
Σε ανακοίνωσή της, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα περιγράφει μια «ζοφερή» κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της βόρειας, βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Συρίας, που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τους Σύρους αντάρτες.
«Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται, δικαιούνται να προστατευθούν και να αποζημιωθούν. Η Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μια αμερόληπτη, διαφανή έρευνα για τα συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί, να δώσει πληροφορίες για τους ανθρώπους που κρατούνται και απήχθησαν από ένοπλες ομάδες τις οποίες στηρίζει και να διώξει ποινικά τους δράστες πράξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο, κυρίως εγκλήματα πολέμου», ανέφερε μεταξύ η Μισέλ Μπατσελέτ.
Όπως πρόσθεσε, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν λάβει ανησυχητικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους και τους απαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μετά τη σύλληψή τους στη Συρία από ένοπλες ομάδες. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον 116 αμάχων, κατά κύριο λόγο από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τουλάχιστον 463 πολίτες τραυματίστηκαν.
«Οι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία κατάσχεσαν και λεηλάτησαν σπίτια, εδάφη και άλλα ιδιωτικά και εμπορικά αγαθά, χωρίς προφανή στρατιωτική ανάγκη και κατέλαβαν πολλά από αυτά με τις οικογένειές τους», συμπλήρωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ.
Μεταξύ των σοβαρών παραβιάσεων ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατέγραψε και την απαγωγή και την εξαφάνιση πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, η τύχη των οποίων παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη.