Σοκαριστικές σκηνές παρόμοιες με τα εγκλήματα του ISIS κατά γυναικών βρέθηκαν στην κουρδική περιοχή του Afrin στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Το βίντεο καταγράφει τη στιγμή που οι γυναίκες απελευθερώθηκαν αφού κρατήθηκαν σε μυστική φυλακή από μια τουρκική συριακή ομάδα στο Αφρίν. Η περιοχή καταλήφθηκε από την Τουρκία από την εισβολή της Άγκυρας τον Ιανουάριο του 2018. Συριακές εξτρεμιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν διαπράξει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εθνοκάθαρση, επιθέσεις κατά της μειονότητας Yazidi και τώρα απαγωγή γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το centralnews.gr.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγορήθηκε για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις περιοχές που τρέχει στη βόρεια Συρία. Έχει υποστηρίξει ομάδες που φέρουν την ένδειξη «απείθαρχοι» και «μισθοφόροι τζιχάντ» από έναν Αμερικανό αξιωματούχο, οι οποίοι έχουν διαπράξει εθνοκάθαρση στο Αφρίν και επίσης σε περιοχές κοντά στο Τελ Αμπιάτ, στις οποίες η Τουρκία εισέβαλε τον Οκτώβριο του 2019.
Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι , έχουν εκτοπιστεί σε εθνοκάθαρση που θυμίζει τις βαλκανικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει συστηματικά ως επί το πλείστον Άραβες πρόσφυγες σε κουρδικά σπίτια, ελπίζοντας να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Κούρδων και Αράβων ενώ ενθαρρύνει τις επαναστατικές ομάδες που υποστηρίζει να αγκαλιάσει την εξτρεμιστική θρησκευτική ιδεολογία που χαρακτηρίζει τους Κούρδους «άθεους» και «άπιστους».
Αυτή είναι η ίδια γλώσσα και μεθοδολογία που χρησιμοποίησε το ISIS στην εκστρατεία του το 2014. Δεκάδες χιλιάδες μέλη του ISIS ήρθαν στη Συρία μέσω της Τουρκίας και πολλές εκατοντάδες από αυτές έφυγαν πίσω στην Τουρκία όταν ο συνασπισμός και οι δυνάμεις εταίρων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ νίκησαν το ISIS το 2019 Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής ομάδας βρέθηκε από τις ΗΠΑ να κρύβεται μέσα σε λίγα χιλιόμετρα από την Τουρκία στο Ιντλίμπ που ελέγχει η Άγκυρα.
Κουρδικές εκθέσεις παρουσιάζουν τις γυναίκες των Γιαζίντι να έχουν υποστεί βασανισμούς, βιασμούς και διώξεις από τουρκικές υποστηριζόμενες ομάδες στο Afrin, μας θυμίζουν πρόσφατες αναμνήσεις απο τον τρόπο δράσης του ISIS με την απαγωγή και χρησιμοποίηση τους ως σκλάβες. Το ISIS σκλάβωσε χιλιάδες γυναίκες Yazidi το 2014 στο Sinjar και τις πουλούσε συστηματικά με σκοπό τον βιασμό, δημιουργώντας ένα νέο εμπόριο σκλάβων. Περίπου 3.000 από αυτές εξακολουθούν να αγνοούνται, απήχθησαν στο Σιντζάρ από το ISIS. Πολλά απο τα θύματα είχαν πωληθεί στην Τουρκία, ακόμη και στο Idlib.
Η αυτόνομη διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων ζήτησε διεθνή έρευνα σχετικά με την απαγωγή γυναικών στο Αφρίν, σύμφωνα με άρθρο του Βλαντιμίρ βαν Γουίλγκενμπουργκ στο Κουρδιστάν 24. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων, τουλάχιστον οκτώ γυναίκες ήταν βρέθηκε στην έδρα μιας τουρκικής υποστηριζόμενης πολιτοφυλακής την περασμένη εβδομάδα στο Αφρίν.
Η πολιτοφυλακή είχε αναλάβει το πρώην γραφείο ασφαλείας του κουρδικού ομίλου που διοικούσε την πόλη στη βόρεια Συρία πριν από το 2018. Αυτό είναι συμβολικό, διότι δείχνει ότι αυτές οι ομάδες έχουν την επιρροή του κράτους και την υποστήριξη της κυβέρνησης για τη διαχείριση της περιοχής εκ μέρους της κατά τη διάρκεια το επάγγελμα.
Σύμφωνα με τις αναφορές, η ομάδα που κράτησε τις γυναίκες παράνομα στη μυστική φυλακή της ονομάζεται τμήμα της Χαμάς. Οι Κούρδοι κάλεσαν τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσουν τα εγκλήματα. «Οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα διαφόρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών και των αναγκαστικών γάμων», σημειώνει το άρθρο. Άλλες αναφορές ισχυρίζονται ότι ο κουρδικός πληθυσμός του Afrin, μόλις 90%, μειώθηκε στο 30% περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες γυναίκες έχουν απαχθεί, η οποία φαίνεται να είναι μια συστηματική εκστρατεία για απαγωγή και εξαφάνιση κουρδικών και μειονοτικών γυναικών.
Ο Ρόλος της Τουρκίας
Ο ρόλος της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία έχει συγκριθεί με τη δημιουργία μιας νέας Γάζας. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Τουρκία καταδικάζει τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ενώ έκανε χειρότερα εγκλήματα στους Κούρδους στη βόρεια Συρία. Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν επί του παρόντος πώς να εξετάσουν τον ρόλο της Τουρκίας: εάν θα στηρίξουν το επάγγελμά της ή θα την επικρίνουν. Η Τουρκία απείλησε να χρησιμοποιήσει πρόσφυγες από τη Συρία ως όπλο κατά της Ευρώπης, εάν δεν παραμείνουν σιωπηλοί.
Οι καταχρήσεις της μονάδας Hamza στο Afrin αποκαλύφθηκαν μόνο επειδή συγκρούστηκαν με άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Jaish al-Isla και Ahrar al-Sham. Ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν υποστηρίξει εποίκους από άλλα μέρη της Συρίας που παίρνουν τα σπίτια των Κούρδων, μέρος του στόχου της Άγκυρας να εγκαταστήσει πιο θρησκευτικά ακραίες και πιστές ομάδες που έχει οπλίσει και απομακρύνει μειονότητες από τη Συρία.
Μέχρι στιγμής, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ομάδες αφιερωμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν τεκμηριώσει τους πρόσφατους ισχυρισμούς για συστηματική απαγωγή γυναικών και χρήση μυστικών φυλακών για να τις κρατήσουν ή για ποια εγκλήματα ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί εναντίον τους. Ένας κατάλογος δείχνει πολλά κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών, περίπου 20 από τα οποία απήχθησαν από τον Ιανουάριο. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει γυναίκες από γειτονικές περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων απαγωγών στο Idlib, τις οποίες ελέγχει και η Τουρκία. Για παράδειγμα, ο Manar al-Mahbash, ένα 14χρονο κορίτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, απήχθη στις 10 Μαΐου από Τούρκους μαχητές.
Το τελικό αποτέλεσμα της απαγωγής γυναικών είναι να δημιουργήσει ένα είδος ακροδεξιάς ισλαμικού κράτους παρόμοιου με το ISIS όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να περπατήσουν μόνες τους ή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς φόβο επίθεσης και απαγωγής. Επιπλέον, η αργή εθνοκάθαρση των υπόλοιπων μειονοτήτων, μέσω παρενόχλησης και επιθέσεων και απαγωγών, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου τρόπου στη Μέση Ανατολή, όπου ακροδεξιά ισλαμιστικές ομάδες έχουν στοχεύσει τις μειονότητες με βομβαρδισμούς και εκφοβισμούς.
Πληροφορίες απο τις γυναίκες που σώθηκαν την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνουν μια γυναίκα που φέρεται να ονομάζεται Arin Hassan, Yazidi, η οποία απήχθη από το χωριό Kimar από το τμήμα Hamza και κρατήθηκε στη «μαύρη τοποθεσία» ή μυστική φυλακή. Η ακτιβίστρια της Γιαζίντι, Νάντια Μουράτ, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019 για το έργο της που καταπολεμά τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου, μίλησε για τα εγκλήματα στο Αφρίν. Κάποτε απήχθη και κρατήθηκε από το ISIS πριν γίνει ακτιβιστής. «Οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές διεξάγουν σιωπηλά μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Γιαζίδη στο Αφρίν», έγραψε στις 29 Μαΐου.
Το τρομακτικό βίντεο που δείχνει ότι οι γυναίκες διασώθηκαν από τη μυστική φυλακή στο Αφρίν είναι η κορυφή του παγόβουνου της καταστροφής που έγινε στην κάποτε ειρηνική περιοχή της Συρίας. Ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και οι σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος, όπως η Χεζμπολάχ, ανταγωνίστηκαν για να καταστρέψουν τη χώρα που επλήγη από τον πόλεμο τα τελευταία χρόνια, ενώ κουρδικές ομάδες προσπάθησαν να προστατεύσουν τις κοινότητές τους στο Αφρίν και στην ανατολική Συρία. Οι Κούρδοι έλαβαν υποστήριξη από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν οι κοινότητές τους παραδόθηκαν στη Ρωσία και το συριακό καθεστώς καθώς οι ΗΠΑ υποχώρησαν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία.
Φαίνεται ότι η εθνοκάθαρση στο Afrin θα συνεχιστεί έως ότου απομένουν λίγες μειονότητες. Τα ιερά της πίστης των Γιαζίντι έχουν επίσης καταστραφεί και βεβηλωθεί, όπως και το πώς το ISIS τους κατέστρεψε στο Ιράκ. Η στόχευση των γυναικών θα συνεχιστεί επίσης, διότι δεν υπάρχουν ισχυρές ομάδες που να το εμποδίζουν ή οι αρχές που επιβάλλουν την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στις τουρκικές περιοχές ελέγχου. Οι διαδηλώσεις στο Αφρίν στις 29 Μαΐου προσπάθησαν να ζητήσουν από τις τουρκικές αρχές να συγκρατήσουν τις πολιτοφυλακές που επέστρεψαν, αλλά η Άγκυρα δεν έχει καμία επιθυμία να ανταγωνιστεί τους συμμάχους της στο έδαφος.
Η παρενόχληση και η σεξουαλική επίθεση κατά των γυναικών ως όπλο πολέμου είναι οι κεντρικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το βραβείο Νόμπελ προσπάθησε να τονίσει το 2018. Δύο χρόνια αργότερα, λίγα έχουν γίνει για να ενισχυθεί αυτό το μήνυμα, καθώς οι γυναίκες συνεχίζουν να εξαφανίζονται σε μυστικές φυλακές και «Μαύροι ιστότοποι» στο Afrin.