Μέση Ανατολή

Η Σ. Αραβία ''σπάει'' τη σιωπή της: Αγκαλιάζει με δισταγμό την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ

Ως διαχειριστής των δύο μουσουλμανικών ιερών πόλεων (Μέκκα & Μεδίνα) - πόλεις όπου δεν επιτρέπονται μη μουσουλμάνοι - η Σαουδική Αραβία έχει την εικόνα να διατηρηθεί ως σύμμαχος στον περιφερειακό αγώνα για την υποστήριξη στους Παλαιστίνιους στον αγώνα τους ενάντια στο Ισραήλ. Αλλά από την άλλη πλευρά μετά την συμφωνία Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το βασίλειο της ερήμου δείχνει τελικά έτοιμο να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την δημόσια αποδοχή του Ισραήλ ως γείτονα και φίλο.

Στην ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ, το Ισραήλ κάνει ορισμένες κρίσιμες παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερη υποστήριξη από τους γείτονές του. Εάν συνεχιστεί η τάση, οι Παλαιστίνιοι ενδέχεται να αναγκαστούν να προσέλθουν στο τραπέζι και να επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία για τον τερματισμό όλων των σεχταριστικών εχθροπραξιών, τερματίζοντας τον ασφυκτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρόλο που η Σαουδική Αραβία δίστασε για πλήρη αποδοχή, ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου, πρίγκιπας Faisal bin Farhan, χαιρέτισε προσεκτικά τη συμφωνία σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, τερματίζοντας τη εμφανή σιωπή του βασιλείου. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι πως η συμφωνία καλεί το Ισραήλ να αναστείλει τη διακήρυξη κυριαρχίας σε τομείς που περιγράφονται στο «Όραμα για την Ειρήνη» του Νετανιάχου στη Δυτική Όχθη.

Επίσης, το Τελ Αβίβ σύμφωνα με πληροφορίες θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην «επέκταση των σχέσεων με άλλες χώρες στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο». Η συμφωνία θα παρέχει επίσης στους Μουσουλμάνους μεγαλύτερη πρόσβαση στο Τζαμί Al-Aqsa και σε άλλους ιερούς χώρους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Παραμένει υπό αμφισβήτηση πώς το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με το μέρος της συμφωνίας, καθώς η προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής του πολιτικής.

Προσφέροντας αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί "σιωπηλός έπαινος", ο Farhan είπε ότι η συμφωνία "θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική", αλλά απέφυγε να υποστηρίξει απόλυτα την κίνηση και τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ανοιχτή στη σύναψη παρόμοιων σχέσεων υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Τα σχόλιά του αυτά δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas.

Η αντίδραση αυτή λοιπόν σηματοδότησε τα πρώτα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την έκπληξη της ανακοίνωσης της περασμένης Πέμπτης. Υπενθυμίζεται πως το Μπαχρέιν, το Ομάν και η Αίγυπτος εξέδωσαν επίσημες δηλώσεις καλωσορίζοντας τη συμφωνία λίγο μετά την επίτευξή της.

Ο πρίγκιπας Faisal επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι το βασίλειο στηρίζει την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, που χρηματοδοτήθηκε από τη Σαουδική Αραβία το 2002, η οποία υπόσχεται στο Ισραήλ πλήρεις δεσμούς με αραβικά κράτη σε αντάλλαγμα για ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. "Μόλις επιτευχθεί αυτό, όλα είναι δυνατά", είπε ο Faisal.

Αυτό που πάντως προκαλεί προβληματισμό είναι , ίσως, πως ο Faisal επέμεινε επίσης ότι οποιοδήποτε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να συμπεριλάβει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ