Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει μετά την ολέθρια έκρηξη στην Βηρυτό για το νιτρικό αμμώνιο. Ειδικοί μιλώντας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εξήγησαν πως υπάρχουν δύο τύποι νιτρικού αμμωνίου. Ένας με υψηλή συγκέντρωση και ένας με χαμηλή. Ο πρώτος τύπος είναι εξαιρετικά εκρηκτικός και χρησιμοποιείται μόνο στην εξόρυξη. Ο δεύτερος μεταποιείται σε λιπάσματα μετά τη σταθεροποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι η ουσία δεσμεύεται για παράδειγμα στο ασβέστιο.
Τι προκάλεσε την έκρηξη;
Η πιο σημαντική ένδειξη για την απάντηση στο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτές τις εκρήξεις είναι οι δηλώσεις των Λιβανέζων αξιωματούχων την Τρίτη το απόγευμα.
Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του εκρηκτικού χώρου, ο γενικός διευθυντής της κρατικής ασφάλειας του Λιβάνου Αμπάς Ιμπραήμ μίλησε στους δημοσιογράφους για"εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό" που ήταν αποθηκευμένο εδώ και χρόνια το οποίο θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο. Ο υπουργός Εσωτερικών Mohammed Fahmi μίλησε για περισσότερους από 2.700 τόνους νιτρικού αμμωνίου, τα οποία έχουν φυλαχθεί στην "Αποθήκη 12" στο λιμάνι από το 2014 .
Το νιτρικό αμμώνιο, όπως προαναφέραμε, χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή εκρηκτικών και λιπασμάτων . Ωστόσο, για να εκραγεί, απαιτεί εξωτερική είσοδο θερμότητας, όπως φωτιά. Το πορτοκαλί σύννεφο πάνω από την πόλη δείχνει επίσης μια νιτρική φλεγμονή.
Μια φωτογραφία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Τρίτη (βλέπε κάτω) που υποτίθεται ότι δείχνει κατασκευαστικές εργασίες σε αυτό το λιμενικό κτίριο . Δεν είναι γνωστό πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία. Δεν υπάρχει ακόμη σύνδεση μεταξύ πιθανών κατασκευαστικών εργασιών και έκρηξης. Μεγάλες σακούλες με το αποτύπωμα "Nitroprill" φαίνονται μέσω των ανοιγμένων θυρών. Η φωτογραφία στα αριστερά δείχνει ότι σάκοι νιτρικού αμμωνίου συσσωρεύτηκαν στην αποθήκη πριν από την έκρηξη. Στα δεξιά μπορείτε να δείτε μια πόρτα παιθανότατα στο ίδιο κτίριο λίγο πριν την έκρηξη. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτά είναι τα ίδια αποθέματα νιτρικών που αποθηκεύουν οι υπάλληλοι. Ωστόσο, περαιτέρω πληροφορίες δείχνουν μια σύνδεση.
Από πού προέρχονται αυτές οι ποσότητες νιτρικών στο λιμάνι;
Μια δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται στο δίκαιο της θάλασσας ανέφερε για ένα φορτηγό πλοίο που ονομάζεται "Rhosus" , το οποίο, προερχόμενο από τη Γεωργία, κατασχέθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού τον Νοέμβριο του 2013, αφού δεν είχε περάσει έλεγχο ασφαλείας. Το πλήρωμα του Rhosus παγιδεύτηκε στο προβληματικό πλοίο για μήνες, όπως είπε ο καπετάνιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Radio Liberty . Όλες οι αναφορές δείχνουν την επικίνδυνη φύση του φορτίου: 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου . "Για να αποφύγουν τον κίνδυνο να αφήσουν το νιτρικό αμμώνιο επί του σκάφους, οι λιμενικές αρχές εκφόρτωσαν το φορτίο σε αποθήκη στο λιμάνι", ανέφερε η έκθεση δικηγόρου. Το πλοίο και το φορτίο έπρεπε να παραμείνουν στο λιμάνι μέχρι τη δημοπρασία σύμφωνα με δικαστική απόφαση της 27ης Ιουνίου 2014 για την υπόθεση του Rhosus:
Γιατί παρέμεινε το νιτρικό αμμώνιο στο λιμάνι για χρόνια;
Το γεγονός ότι τίποτα δεν συνέβη στο φορτίο μετά θα μπορούσε να οφείλεται στην αδράνεια μεμονωμένων αρχών . Ο τηλεοπτικός σταθμός Aljazeera ανέφερε τουλάχιστον πέντε επιστολές από τον τελωνειακό διευθυντή Shafik Merhi σε αρμόδιο δικαστήριο μεταξύ 2014 και 2017. Λέγεται ότι παρέμειναν αναπάντητες.
Απόσπασμα από μία από τις επιστολές των τελωνειακών αρχών αναφέρει: "Λόγω του σημαντικού κινδύνου αποθήκευσης αυτών των εμπορευμάτων σε ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες στην αποθήκη, υπογραμμίζουμε εκ νέου το αίτημά μας να ζητήσουμε από το ναυτιλιακό πρακτορείο να επανεξαγάγει αυτά τα αγαθά αμέσως προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμένα και των εργαζομένων . " Η τελευταία γνωστή επιστολή από την τελωνειακή αρχή ήταν τον Δεκέμβριο του 2017. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει τίποτα για τον προφανή κίνδυνο όλα αυτά τα χρόνια και ποιος πρέπει να θεωρηθεί πολιτικά υπεύθυνος για αυτές τις παραλείψεις δεν είναι ακόμη σαφές. Ωστόσο, πολλοί Λιβανέζοι έχουν ήδη καταστήσει σαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν θέλουν οι αρχές να ανεχθούν αυτήν την αμέλεια.