Μέση Ανατολή

Αιγυπτιο-αμερικανικό "χτύπημα" κατά Τουρκίας στη Λιβύη

Η Τουρκία εμπλέκεται στη Λιβύη από τον Νοέμβριο του 2019 όταν υπέγραψε ενεργειακή συμφωνία με το GNA. Στη συνέχεια έστειλε αεροσκάφη στη Λιβύη και προσπάθησε να εκτοπίσει το LNA.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προσπαθεί να αποτρέψει την κλιμάκωση στη Λιβύη, όπου η Τουρκία έστειλε χιλιάδες Άραβες Σύριους μισθοφόρους για να πολεμήσουν ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο. Αυτό που διακυβεύεται είναι η περιφερειακή ηγεμονία, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό ανάμεσα στην Αίγυπτο και τους συμμάχους της στον Κόλπο με τη συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ-Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι η Λιβύη είναι ένα είδος πολέμου μεσολάβησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στον Σίσι τη Δευτέρα, πέντε ημέρες αφότου ο Τραμπ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν για τη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μίλησε επίσης στον Ρώσο ομόλογό του για τη Λιβύη.

Ο Τραμπ προέτρεψε την αποχώρηση από τη Λιβύη τον Μάιο, και φαίνεται ότι ο Τραμπ και ο Ερντογάν μίλησαν επίσης τον Ιούνιο για τη Λιβύη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει πιέσει τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα στη Λιβύη και ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες φάνηκαν να είναι δίπλα στην τουρκική κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη.

Επίσης, η γειτονική χώρα πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους του GNA και τη Μάλτα τη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ρίχνει στρατιωτικό υλικό και εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους οπλίζει και εκπαιδεύει να πολεμήσουν στη Λιβύη. Έχει εκμεταλλευτεί με κυνικό τρόπο τους φτωχούς Σύριους, τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν τις απόψεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κατέχει το κυβερνών κόμμα AK της Τουρκίας, και βλέπει τη Λιβύη ως μέρος ενός περιφερειακού αγώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...