Μέση Ανατολή

Ποιες οι επιλογές Αιγύπτου και Τουρκίας για το Λιβυκό;

Με την εμπλοκή της Τουρκίας στην Τρίπολη, η Αίγυπτος αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη στρατηγική και την υποστήριξή της στον άνθρωπο που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να είναι ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι της Λιβύης.

Με τις δυνάμεις του GNA να προχωρούν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει αλλάξει στάση ως προς την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι η στρατηγική πόλη Sirte και η αεροπορική βάση Jufra ήταν μια «κόκκινη γραμμή για το Κάιρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ομιλία του σε ακροατήριο που περιλάμβανε τους ηγέτες των φυλών της Λιβύης το Σάββατο, ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος δεν ήθελε να παρέμβει στη Λιβύη και γενικά ευνόησε μια πολιτική λύση, αλλά πρόσθεσε ότι «η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική». "Εάν ο λαός της Λιβύης μας ζητήσει να παρέμβουμε, αυτό θα περάσει το μήνυμα ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη είναι μία χώρα, και έχουν κοινό συμφέρον", πρόσθεσε.

Μεσογειακή πολιτική φυσικού αερίου

Με τις ανοιχτές συγκρούσεις φαινομενικά να είναι στο τραπέζι, υπήρξαν ορισμένες προτάσεις ότι τα αμοιβαία συμφέροντα στη Μεσόγειο θα μπορούσαν ακόμη και να ενώσουν την Άγκυρα και το Κάιρο.

Σύμφωνα με τον Khaled Fouad, έναν ενεργειακό και πολιτικό αναλυτή της Μέσης Ανατολής, το σύμφωνο προσφέρει στην Αίγυπτο δύο δρόμους ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτον, θα εμπόδιζε τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα απειλούσε το οικονομικό και γεωπολιτικό συμφέρον της Αιγύπτου φέρνοντας το Ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Με τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Idku και τη Damietta, η Αίγυπτος έχει την υποδομή για να γίνει κόμβος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια θέση που θα υπονομευόταν εάν καθιερωθεί ο αγωγός EastMed.

Η συμφωνία Τουρκίας-GNA δημιουργεί επιπλοκές διότι το παράνομο σύμφωνο για τη νέα ΑΟΖ δημιούργησε αλληλεπικαλύψεις με τη διαδρομή EastMed.

Δεύτερον, μια ανταγωνιστική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που προτείνει η Ελλάδα και επί του παρόντος διαπραγματεύεται με το Κάιρο θα ευνοούσε την Αθήνα περισσότερο από το Κάιρο, σύμφωνα με τον Khaled Fouad.

Θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερη ΑΟΖ από την Αίγυπτο, ενώ η τουρκική οριοθέτηση, από την άλλη πλευρά, δίνει στο Κάιρο συγκριτικά περισσότερα νερά.
Σύμφωνα με τον Φουάντ, οι πολιτικές προτεραιότητες της αιγυπτιακής κυβέρνησης καθορίζονται όχι από το εθνικό της συμφέρον, αλλά από περιφερειακές συμμαχίες με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, που δημιουργήθηκαν μετά το πραξικόπημα του 2013 που έθεσε την Sisi στην εξουσία.

Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο Φουάντ, είναι ότι ο Σίσι δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία - το Ριάντ και τον μεγάλο αντίπαλο του Αμπού Ντάμπι - "επειδή δεσμεύεται από άλλες περιφερειακές συμμαχίες που τον βοηθούν να παραμείνει στην εξουσία".

Αύξηση της επιθετικότητας


 Η Claudia Gazzini,  συμβουλευτικός αναλυτής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για τη Λιβύη, συμφωνεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τα δύο μέρη πολύ περισσότερο από ότι μια περαιτέρω σύγκρουση. "Εάν η Τουρκία πείσει το Κάιρο να ξεκινήσει διαπραγματευτική διαδρομή, η Αίγυπτος θα αποκτήσει πραγματικά περισσότερα όσον αφορά τα τετραγωνικά χιλιόμετρα της Μεσογείου", είπε στο MEE. 

Ωστόσο, η αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας στη Λιβύη απειλεί την Αίγυπτο. «Η Τουρκία αρχίζει να φαίνεται λίγο πιο επιθετική στη Λιβύη από ό, τι αρχικά εκτιμήσαμε», είπε. Σύμφωνα με την Gazzini, η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη για την υποστήριξη της GNA οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία της Άγκυρας να αλλάξει τα ΑΟΖ στη Μεσόγειο υπέρ της.
 

https://twitter.com/MiddleEastEye/status/1275709707592794114

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ