Να επιτραπούν άμεσα οι επιθεωρήσεις των παλαιών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ανήγγειλε ο διορισμένος εκ των Ηνωμένων Εθνών παρατηρητής σχετικά με τα θέματα πυρηνικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο των Ηνωμένων εθνών εξέδωσε τη Παρασκευή απόφαση-καταδίκη προς το Ιράν σχετικά με την άμεση πρόσβαση τους για επιτήρηση σε δύο αδήλωτες τοποθεσίες πυρηνικών. Το ψήφισμα συντάχθηκε από τις Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο Γερμανία και πήρε την έγκριση του Συμβουλίου των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και αποτέλεσε την πρώτη επίσημη έκκληση προς το Ιράν από το 2012.
Στόχος του κειμένου ήταν το άμεσο μήνυμα προς το Ιράν να «συνεργαστεί με τον Οργανισμό και ικανοποιήσει τα αιτήματα του χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής άμεσης πρόσβασης στις τοποθεσίες που καθορίζονται από τον Οργανισμό».
Η πρόσβαση αφορούσε τοποθεσία που ο Οργανισμός φαίνεται να έχει υποψίες σχετικά με την αδήλωτη αποθήκευση ή/και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Ενώ ΔΟΑΕ ανέφερε ότι εκ των εγκαταστάσεων κατεδαφίστηκε, είχε παρατηρήσει δραστηριότητα από την άλλη που υποδηλώνει ότι το Ιράν κρύβει ίχνη πυρηνικής δραστηριότητας.
Από την πλευρά του, το Ιράν καταγγέλλει πως ο Οργανισμός δεν έχει καμία εξουσίας επόπτευσης, πρόσβασης, παρακολούθησης των εν λόγω τοποθεσιών και ότι όσοι ενέκριναν αυτή την απόφαση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Αυτό που δεν πρέπει να παραλειφθεί είναι ότι οι εκκλήσεις για επιθεωρήσεις έρχονται εν όψη και των κυρώσεων που επέβαλε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα και τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.
Από τότε, το Ιράν παραβιάζοντας τη συμφωνία συνέχισε την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων ουρανίου, η οποία είναι αρκετή για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου με βάση τον Οργανισμό.