Μέση Ανατολή

Πυρηνικός εκσυγχρονισμός Κίνας και ο αντίκτυπος στην Ινδία

Αν και η Ινδία κατέχει την τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και Κίνα στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, εντούτοις φαίνεται να υστερεί στον τομέα του πυρηνικού οπλοστασίου βάσει της έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Στον εν λόγω τομέα, φαίνεται ότι η Κίνα και το Πακιστάν εξακολουθούν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια παρά τη γενική συνολική μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών το 2019.

Missing περιεχόμενο.

Από το 2019 και έπειτα η Κίνα κατέχει 320 πυρηνικές κεφαλές, το Πακιστάν 150-160. Η Ινδία αν και διαθέτει τον ίδιο αριθμό πυρηνικών κεφαλών με το Πακιστάν, εντούτοις το πυρηνικό της οπλοστάσιο υστερεί σε μέγεθος.

https://twitter.com/_aakritisharma/status/1272433845933989888

 

Αυτό που αξίζει επίσης να ειπωθεί είναι ότι η Κίνα βρίσκεται σε φάση εκσυγχρονισμού του πυρηνικού της οπλοστασίου αναπτύσσοντας χερσαίους και θαλάσσιους πυραύλους συμβατούς με πυρηνικά αεροσκάφη. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός ένα πυρηνικού αποτρεπτικού με βάση τη θάλασσα.

Βέβαια, η κινεζική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σε δήλωση της τη μη πρώτη χρήση πυρηνικών για κανένα λόγο και τη δέσμευση της μη εφαρμογής τους σε κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικά ή σε περιοχές που είναι ζώνες που δεν χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα.

Η πυρηνική αυτή πραγματικότητα δημιουργεί ανησυχίες για το Νέο Δέλχι το οποίο αντιμετωπίζει εντάσεις τόσο στα δυτικά όσο και στα βόρεια σύνορά του, όπου γειτονεύει με το Πακιστάν και την Κίνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ