μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία
Μέση Ανατολή

Τούρκος ειδικός αποκαλύπτει γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία

Συγκεκριμένα είπε ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στη Συρία, καθιστά απαγορευτική τη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας από τα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, χωρίς την άδεια της Ρωσίας.

Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Karar, ο Erşen δήλωσε;:

“Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η Ρωσία, με την εγκατάσταση των S-400 στη Συρία, έχει αναλάβει την ευθύνη του ελέγχου του εναέριου χώρου ολόκληρης της Συρίας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά της αεροσκάφη μόνο κατόπιν αδείας της Ρωσίας και υπό τον δικό της συντονισμό. Και όπως φαίνεται από τα πράγματα, η Ρωσία, κάτω από τις παρούσες συνθήκες δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. Και ο λόγος που η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας Μόσχας το τελευταίο διάστημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, είναι αυτός, η απαγόρευση χρήσης του εναερίου χώρου της Συρίας από την ΤΠΑ.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην επαρχία Ιντλίμπ, ο Erşen είπε:

“… Το Σεπτέμβριο του 2018 με τη συμφωνία του Σότσι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στην δημιουργία των ζωνών αποκλιμάκωσης. Η Τουρκία με τη συμφωνία αυτή ανέλαβε την υποχρέωση να δημιουργήσει μια ζώνη περιμετρικά, εύρους 15-20, από την οποία θα εξασφάλιζε την αποχώρηση των τρομοκρατικών ομάδων (Ι.Κ. και Αλ Νούσρα), εντός ενός μηνός. Επίσης, είχε αναλάβει την υποχρέωση να ανοίξει σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2018 τους αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5, που συνδέουν τη Λατάκεια και τη Δαμασκό με το Χαλέπι. Τα 12 παρατηρητήρια γι’ αυτό το λόγο στήθηκαν από την Τουρκία περιμετρικά της ζώνης αυτής.

Όμως, οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι ήταν αδύνατη. Η συνέχεια της El Nusra, η τρομοκρατική οργάνωση Heyet Tahrir el-Şam (HTS), αντί να αφοπλιστεί, κυρίευσε ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ. Ήταν εδώ και καιρό γνωστό ότι η Ρωσία ήταν ενοχλημένη από αυτήν την κατάσταση και έδωσε συγκεκριμένο χρόνο, για να φέρει η Τουρκία σε πέρας τις υποχρεώσεις της. Τελικά, επειδή η Τουρκία δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της, η Ρωσία δείχνει ότι θεωρεί τη συμφωνία αυτή νεκρή. Γι’ αυτό υποστηρίζει τον Άσαντ, να ανακαταλάβει την περιοχή. Έτσι σκοπεύει να υποχρεώσει την Τουρκία να υπογράψει υπό πίεση μια νέα συμφωνία.”

Όσον αφορά την απειλή που συνιστούν οι ομάδες των τζιχαντιστών που δρουν στο Ιντλίμπ, ο Erşen είπε:

Emre Erşen

“Η “Διακήρυξη της Μόσχας”, που ακολούθησε της συμφωνία της Αστάνα, το Δεκέμβριο του 2016, μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, έλεγε ότι οι τρεις χώρες υπόσχονται ότι θα αγωνιστούν από κοινού εναντίον του Ι.Κ. και της El Nusra. Από την El Nusra προέκυψε η οργάνωση Heyet Tahrir el-Şam, την  οποία Τουρκία και Ρωσία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Όμως υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα. το YPG, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ η Ρωσία όχι.

Όσο προχωρεί η προέλαση του στρατού της Συρίας, έρχεται στην επιφάνεια ένα άλλο πρόβλημα. Τι θα γίνουν τα μέλη των διαφόρων τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή. Η Τουρκία σκοπεύει να τους στείλει στις περιοχές του Αφρίν, της Αλ Μπαμπ και της Τελ Αμπιάντ. Όμως σε περίπτωση που αυτοί επιχειρήσουν να μπουν στην Τουρκία, τότε θα αποτελέσουν ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας για τη χώρα. Η Ρωσία από την πλευρά της, κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει μαχητές από τη Συρία στη Λιβύη. Είναι κι αυτό άλλο ένα πρόβλημα, που ξεπερνάει τη Συρία.”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...