Μέση Ανατολή

Κινήσεις απελπισίας από Ερντογάν: Zητά συμφωνία με το Ισραήλ για ΑΟΖ

Μετά από χρόνια εχθροπραξίας με το Ισραήλ πάνω στο παλαιστινιακό ζήτημα, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιδιώξει να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, για να προωθήσει τα συμφέροντα της στα πλούσια σε φυσικό αέριο ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος Burak Bekdil για το διεθνές ισραηλινό περιοδικό ειδήσεων Algemeiner.

Μέχρι να υπογράψει μια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία ήταν απομονωμένη ενάντια σε ένα μπλοκ περιφερειακών χωρών όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, οι οποίες υπέγραψαν συμφωνίες που οριοθετούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Τώρα θα μπορούσε να επιδιώξει μια παρόμοια συμφωνία με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον αρχηγό του τουρκικού ναυτικού, τον αναπληρωτή κ. Cihat Yayci, ο οποίος κατάφερε να διεκδικήσει τη συμφωνία της Λιβύης.

Το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επισήμως, ενώ η Άγκυρα ενεργεί ήδη ως εμπόδιο για τα σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια συμφωνία με την Τουρκία θα μετέφερε το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη πολύ πιο φθηνά και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε περιφερειακό κράτος εκτός από την Κύπρο.

Αυτό δυνητικά αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια συμφωνία με το Ισραήλ, αν και η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν ανταλλάξει πρεσβευτές από το 2017, θα το έκανε δύσκολο, είπε ο Bekdil.

Ο Ερντογάν και το Ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστήριξαν σταθερά το Παλαιστινιακό κίνημα, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, μιας ακραίας ισλαμικής ομάδας που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας , την οποία το Ισραήλ θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι Τουρκία είναι σε απόγνωση, ενώ  θυμίζουμε ότι το Ισραήλ αποφάσισε τελεσίδικα να μην έχει προς μία κατεύθυνση τους αγωγούς με το φυσικό αέριο της χώρας, για λόγους ασφαλείας. Έτσι ο East Med, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει. Η συνέχεια στο μέλλον είναι άγνωστη προς το παρόν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ