Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν πως έχουν αναπτύξει ένα όπλο μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (HPM), το οποίο είναι ικανό να παράγει ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς συχνότητας παρόμοιας αυτών μίας πυρηνικής έκρηξης.
Η Εφεύρεση του Αιώνα;
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις αναφορές, το εν λόγω σύστημα δοκιμάζεται σήμερα σε κινεζικά εργαστήρια από την ομάδα επιστημόνων που το εφηύρε. Οι ερευνητές το περιέγραψε ως «συμπαγές αλλά πολύ ισχυρό», ενώ εξήγησαν πως ακόμη δεν είναι έτοιμο για επίσημη υιοθέτηση από τον κινεζικό στρατό.
Από ότι φαίνεται ο επιχειρησιακός σκοπός του συγκεκριμένου όπλου θα είναι η πρόκληση ζημιάς ή η εξ ολοκλήρου απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ενός εχθρικού οπλικού συστήματος.
Το κινεζικό σύστημα χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για να συγκεντρώνει και να «εκτοξεύει» με ακρίβεια ενέργεια σε μεγάλη μάλιστα απόσταση. Παράλληλα, το όπλο μπορεί να επιτεθεί αποτελεσματικά σε πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
Μέχρι πρότινος αυτά τα συστήματα θεωρούνταν αδύνατο να κατασκευαστούν, πόσο μάλλον να λειτουργήσουν σωστά. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη μίας τέτοιας συσκευής είναι ιδιαίτερα δύσκολη (κάτι που επιβεβαίωσαν οι Κινέζοι επιστήμονες), ενώ πάντα πιστεύονταν πως το όπλο θα αυτοκαταστρέφονταν εν χώρα χρήσης από τους ίδιους του τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς.
Πράγματι, οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί που μπορεί να παράξει το κινεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί, αφού ξεπερνούν το 1 γιγαβάτ ισχύος. Υπό ιδανικές συνθήκες, το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται έχει ισχύ 80 χιλιάδων βολτ ανά μέτρο, δηλαδή παρόμοια ισχύ με τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που προκαλούν οι πυρηνικές εκρήξεις.
Η ακτινοβολία τόσο υψηλούς ισχύος είναι σχεδόν μη διαχειρίσιμη, τουλάχιστον αυτό πιστεύονταν μέχρι πρότινος.
Την λύση στο πρόβλημα ήρθαν να δώσουν οι επιστήμονες του κινεζικού πανεπιστημίου πυρηνικής τεχνολογίας και αμυντικής τεχνολογίας, οι οποίοι θωράκισαν το σύστημά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί είναι ανθεκτικό έναντι τουλάχιστον 5.000 ηλεκτρομαγνητικών παλμών πλήρους ισχύος.
Κατά την διάρκεια της πειραματικής δοκιμής η «πατέντα» των Κινέζων αποδείχθηκε ιδιαίτερα λειτουργική. Μόνο έπειτα από τις 5.000 χρήσεις το σύστημα επίδειξε σημάδια διάβρωσης και βλαβών. Δεδομένου αυτού, η επιχειρησιακή του αποδοτικότητα έφτασε το 96,6% σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αναμένουμε με αγωνία να δούμε πώς θα εκμεταλλευτεί ο κινεζικός στρατός την εν λόγω τεχνολογική ανακάλυψη. Ίσως υιοθετήσει το σύστημα με σκοπό την καταστροφή κρίσιμων αισθητήρων του εχθρού, όπως π.χ. ραντάρ κλπ.