σεληνιακός εκτοξευτής
Κίνα

Παγκόσμιο σοκ! Η Κίνα ξεκινά την ανάπτυξη μαγνητικού σεληνιακού εκτοξευτή για την ρωσο-κινεζική βάση στο φεγγάρι

Κινέζοι ερευνητές πρότειναν την δημιουργία ενός μαγνητικού σεληνιακού εκτοξευτή, ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς πολύτιμων σεληνιακών πετρωμάτων πίσω στην γη. Το μαγνητικό αυτό σύστημα θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που διεξάγεται το ολυμπιακό άθλημα της σφυροβολίας, ας δούμε όπως την ιδέα λίγο πιο αναλυτικά.

Μία Καινοτόμα Ιδέα από το Πεκίνο

Αυτή η καινοτόμα τεχνολογία, η οποία προτάθηκε από το ινστιτούτο δορυφορικής μηχανικής της Σανγκάη, θα μπορούσε να γίνει ένα κρίσιμο τμήμα του κινεζικού οράματος δημιουργίας μίας μεγάλης ερευνητικής βάσης στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Το Πεκίνο σκοπεύει να κατασκευάσει αυτήν την υποδομή σε συνεργασία με την Μόσχα.

Το νέο σύστημα εκτόξευσης, το οποίο περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα μεγάλο κινεζικό επιστημονικό περιοδικό, είναι σχεδιασμένο να επιχειρεί εκμεταλλευόμενο το φαινόμενο της μαγνητικής αιώρησης. Εμπνευσμένο από το άθλημα της σφυροβολίας που παρακολουθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το επαναστατικό σύστημα θα χρησιμοποιεί έναν βραχίονα που θα περιστρέφεται με υψηλή ταχύτητα για να εκτινάζει ουσιαστικά φορτία στο διάστημα.

Σύμφωνα με αναφορές, αυτό το έργο θα μπορούσε πραγματικά να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται φορτία στο διάστημα. Αν η κινεζική ιδέα υλοποιηθεί σωστά, τότε το Πεκίνο θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφέρει φορτία από την Σελήνη πίσω στην Γη με κόστος πολλές φορές μικρότερο από το σημερινό. Οι σημερινοί μέθοδοι διαστημικής μεταφοράς είναι ιδιαίτερα δαπανηροί.

Ο προτεινόμενος εκτοξευτής θα αποτελούνταν από έναν περιστρεφόμενο βραχίονα μήκους 50 μέτρων, ο οποίος θα κινούνταν χάρις σε έναν υπεραγώγιμο κινητήρα.

Ο βραχίονας θα σχεδιαστεί ώστε να αναπτύσσει την ταχύτητα διαφυγής της Σελήνης (περίπου 2,4 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) μέσα σε 10 λεπτά. Όταν επιτυγχάνεται η επιθυμητή ταχύτητα, η κάψουλα εκτόξευσης που θα περιλαμβάνει τα σεληνιακά πετρώματα θα αφήνεται ελεύθερη και έτσι θα ξεκινάει το ταξίδι της προς την Γη.

Το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα έχει εκτιμώμενο κόστος κατασκευής που φτάνει τα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο μηχανισμός εκτόξευσης θα τροφοδοτείται με ισχύ από έναν συνδυασμό ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας. Θα ζυγίζει επίσης περίπου 80 τόνους και θα έχει προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 20 χρόνων.

Το ζήτημα είναι πως η Κίνα πρέπει πρώτα να αναπτύξει ένα όχημα εκτόξευσης πολύ βαριάς μεταφορικής ικανότητας για να μεταφέρει αυτό το σύστημα στην Σελήνη. Αυτό το διαστημικό όχημα εκτόξευσης βρίσκεται σήμερα υπό ανάπτυξη από επιστήμονες του Πεκίνου.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το πρόγραμμα του σεληνιακού εκτοξευτή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έτος 2045.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ