Ουδέτερη στάση κρατάει το Πεκίνο για τον πόλεμο στο Ισραήλ, προκειμένου να διασφαλίσει τα οικονομικά του συμφέροντα.
Ότι το Πεκίνο εναντιώνεται σε κάθε μορφή «οικονομικού εξαναγκασμού» και σε κάθε «αποσύνδεση», τη στιγμή που οι κυβερνήσεις Ευρώπης και ΗΠΑ επιδιώκουν τη μείωση της εξάρτησής τους από τον ασιατικό γίγαντα δήλωσε την Τετάρτη (18/10) ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
«Εναντιωνόμαστε στις μονομερείς κυρώσεις, στον οικονομικό εξαναγκασμό και στη μείωση των (οικονομικών) δεσμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στην ομιλία του κατά την έναρξη του τρίτου διεθνούς φόρουμ των λεγόμενων νέων δρόμων του μεταξιού.
Η Κίνα δεν θα εμπλακεί σε «ιδεολογική σύγκρουση, γεωπολιτικά παιχνίδια ή συγκρούσεις συνασπισμών», συνέχισε, απευθυνόμενος σε ηγέτες πολλών κρατών που παρέστησαν στο διεθνές φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Το να βλέπεις την ανάπτυξη των άλλων σαν απειλή και την οικονομική αλληλεξάρτηση ως κίνδυνο δεν θα βελτιώσει του ζωή του καθένα, ούτε θα φέρει ανάπτυξη ταχύτερα», υπογράμμισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κινέζος ηγέτης διαβεβαίωσε πως οι νέοι δρόμοι του μεταξιού, επισήμως η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας δρόμος», πελώριο πρόγραμμα κατασκευής ή βελτίωσης υποδομών που προώθησε το Πεκίνο σε περίπου εκατό χώρες, έδωσαν «νέα ορμή στην παγκόσμια οικονομία».
Το φιλόδοξο σχέδιο «έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα σε όρους πολιτικών, υποδομών, εμπορίου, χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς και μεταξύ λαών, και να αποκτήσει νέα ορμή η παγκόσμια οικονομία», επέμεινε.
«Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας ότι μόνο η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μπορεί να επιτρέψει να κάνεις πράγματα και να τα κάνεις καλά», πρόσθεσε ο κ. Σι.
Και το Πεκίνο «είναι διατεθειμένο να βαθύνει τη συνεργασία με τους εταίρους του» στους νέους δρόμους του μεταξιού και να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό «κάθε χώρας στον κόσμο».
Στη σύνοδο συμμετέχουν ηγέτες ή αντιπρόσωποι 130 χωρών.