κινεζική αρκτική αποστολή
Κίνα

Στρατικοποιείται η «Κορυφή» του Πλανήτη: Στόλος κινεζικών ακουστικών συσκευών θα ανιχνεύει ΝΑΤΟϊκά υποβρύχια στον Αρκτικό Ωκεανό!

Η Κίνα αποκάλυψε τις ξεκάθαρες προθέσεις της να γίνει μία «αρκτική υπερδύναμη» μέχρι το 2030.

Το Κινεζικό Σχέδιο για «Κατάκτηση» του Αρκτικού Ωκεανού

Παρά το γεγονός πως απέχει περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τον αρκτικό κύκλο, το Πεκίνο δεν έχει σταματήσει να θεωρεί τον εαυτό του ένα «σχεδόν αρκτικό κράτος» και τώρα κινείται προς την παράταξη ενός δικτύου ακουστικών συσκευών στον Αρκτικό Ωκεανό που θα προαναγγείλει την στρατικοποίηση της κορυφής του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αρκτική θα μπορούσε να δει το πρώτο καλοκαίρι της χωρίς πάγο μέχρι το 2030 εάν διατηρηθούν οι ίδιες συνθήκες. Το γεγονός αυτό έχει αποτελέσει αφορμή για να ενδιαφερθούν όλο και περισσότερες χώρες για την περιοχή, αυξάνοντας έτσι τον ρυθμό πολιτικών, επιστημονικών και στρατιωτικών εγχειρημάτων τους.

Το πρακτορείο ειδήσεων South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ μετέδωσε την είδηση πως η Κίνα επιθυμεί να παρατάξει ακουστικές συσκευές στην Αρκτική, μιας και πρόσφατα δοκίμασε και αξιολόγησε νέες υποβρύχιες ακουστικές συσκευές της.

Η αναφορά επικαλείται μία μελέτη που δημοσιεύθηκε από το κινεζικό περιοδικό αρκτικών ερευνών, η οποία αναφέρει: «Οι ακουστικές πληροφορίες που μπορούν να συλλεχθούν από το προγραμματισμένο ακουστικό δίκτυο μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων για την επίτευξη υποπαγετωνικών επικοινωνιών, πλοήγησης και χωροθέτησης, για την ανίχνευση στόχων και για την ανοικοδόμηση ναυτικών περιβαλλοντικών παραμέτρων».

«Σχεδιάστηκαν για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά όλα αυτά τα πράγματα έχουν διπλούς σκοπούς» σχολίασε ένα Ινδός ειδικός της αρκτικής περιοχής.

Ωστόσο, παρατηρητές στην Αρκτική εκφράζουν την άποψή τους πως οι ακουστικές συσκευές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, μιας και τα ωκεανογραφικά δεδομένα από τον Αρκτικό Ωκεανό -ειδικά αυτά από μεγάλα βάθη- είναι ελάχιστα. 

Βέβαια τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ανίχνευση της κίνησης υποβρυχίων και την κατανόηση του ναυτικού οικοσυστήματος για να χαραχθούν νέες διαδρομές, τόσο κάτω όσο και πάνω από την επιφάνεια του νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ινστιτούτο Αρκτικής Έρευνας της Κίνας είναι αυτό που πραγματοποιεί την έρευνα. Όσον αφορά την πρώτη δοκιμή, το εν λόγω ινστιτούτο ανέφερε πως «το σύστημα μετέφερε διάφορα εργαλεία, ωστόσο το σημαντικότερο ήταν ένα διανυσματικό υδρόφωνο (vector hydrophone) με πολλαπλούς αισθητήρες τοποθετημένους σε διαφορετικούς προσανατολισμούς για να μετριέται τόσο η πίεση όσο και σωματιδιακή κίνηση των ηχητικών κυμάτων».

Αν και κατά την δοκιμή αυτών των κινεζικών συστημάτων χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικές υπηρεσίες δορυφορικής επικοινωνίας, αναμένουμε πως η Κίνα θα στραφεί στους κινεζικούς δορυφόρους BeiDou για επικοινωνίες μόλις το δίκτυο ακουστικών συσκευών της τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ