Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν ξεπουλά αμυντικές εταιρείες στην Κίνα λόγω ρευστού-Θα επενδύσουν σε τουρκικά drone και πυραύλους οι Κινέζοι

Η αμυντική βιομηχανία της Κίνας διερευνά επιλογές για να δημιουργήσει κινεζικά εργοστάσια στην Τουρκία για να επεκτείνει το μερίδιο της στη διεθνή αγορά, σταθμίζοντας  τους πιθανούς κινδύνους στην ανάπτυξή της, δήλωσαν Κινέζοι αναλυτές.

Παράγοντες κινδύνου, όπως η πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το λιγότερο από ικανοποιητικό ιστορικό με Τούρκους επιχειρηματικούς εταίρους, θα εξεταστούν προσεκτικά από τους Κινέζους καθώς μπαίνουν στη νέα αγορά για να επωφεληθούν από την ιδιότητα του μέλους στο ΝΑΤΟ.

Οι Κινέζοι παραγωγοί άμυνας ενδιαφέρονται να αγοράσουν τουρκικές εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού Defense News στις αρχές αυτής της εβδομάδας, επικαλούμενο ανώνυμο Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο υπεύθυνο για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF), η οποία θα ανοίξει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Τρίτη.

Εβδομήντα τέσσερις κινεζικές αμυντικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στην τετραήμερη εκδήλωση, σε σύγκριση με μόνο πέντε από τις ΗΠΑ, είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Ο Ozgur Eksi, αμυντικός αναλυτής που ηγείται της τουρκικής αμυντικής ιστοσελίδας TurDef, είπε στο Defense News ότι οι κινεζικές εταιρείες θα συμμετάσχουν «κυρίως με σκοπό να αγοράσουν τουρκικές εταιρείες κατάλληλες για τους μακροπρόθεσμους στόχους τους».

«Μετά τις εξαγορές, [κινεζικές εταιρείες] θα φέρουν την τεχνολογία τους, θα απολαμβάνουν χαμηλό κόστος παραγωγής στην Τουρκία, θα παράγουν συστήματα προτύπων του ΝΑΤΟ και θα στοχεύουν σε αγορές που χρησιμοποιούν συστήματα του ΝΑΤΟ», είπε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους κινεζικές τεχνολογίες θα εισαχθούν.

«Αυτά θα είναι συστήματα στα πρότυπα του ΝΑΤΟ που θα κατευθύνονται σε χώρες που χρησιμοποιούν συστήματα «made-in-Nato».

Ο πιο πιθανός υποψήφιος για μεταφορά κινεζικής τεχνολογίας στην Τουρκία θα ήταν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η Άγκυρα είναι πρόθυμη να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την ανάπτυξη των drone της”, δήλωσε ο Zhou Chenming, ερευνητής της δεξαμενής σκέψης στρατιωτικής επιστήμης και τεχνολογίας Yuan Wang με έδρα το Πεκίνο.

«Οι αδυναμίες στο τουρκικό drone TB2 έχουν γίνει εμφανείς στον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Zhou, αναφερόμενος στα μικρά, μεσαίου ύψους τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν από την Baykar Technology, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Η Άγκυρα ελπίζει ότι η Κίνα θα μεταφέρει την τεχνολογία των δικών της drone, για να τη βοηθήσει να αναβαθμίσει το TB2, καθιστώντας το εξίσου ικανό με τα κινεζικά μαχητικά drones», συνέχισε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Το drone TB2 χαιρετίστηκε ως κρίσιμο οπλικό σύστημα για τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά το περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο του λιγότερο από 100 κιλά (220 λίβρες), η ταχύτητα πλεύσης 130 χλμ (80 μίλια) την ώρα και η παραμονή του στον αέρα , 27 ώρες, το έχουν καταστήσει ευάλωτο στον εντοπισμό.

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο και διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των UAV της σειράς Caihong που μπορούν να μεταφέρουν βαρύ φορτίο και είναι  είναι ανταγωνιστικά με το αμερικανικό MQ-9 (Reaper).

“Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Κίνα θα μπορούσε επίσης να συνεργαστεί με την Τουρκία για την παραγωγή πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, τακτικών πυραύλων και ακόμη και συστημάτων αεράμυνας’, δήλωσε ο πρώην εκπαιδευτής του PLA Song Zhongping.

«Θα είναι μια συνεργασία με διπλό όφελος, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ειδικό καθεστώς της Άγκυρας για να επεκτείνει την αγορά της στο εξωτερικό», είπε ο Σονγκ.

«Αλλά δεν νομίζω ότι τα οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται στην Τουρκία θα πουλούσαν σε χώρες του ΝΑΤΟ, αυτά τα όπλα θα πουλούσαν μόνο σε κράτη εκτός ΝΑΤΟ ή τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία», ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Ni Lexiong, στρατιωτικός αναλυτής από το Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Σαγκάης, ήταν δύσπιστος ότι η Κίνα θα μεταφέρει τη βασική τεχνολογία των drone στην Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι καλός παίκτης στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Ο κόσμος έχει δει πώς η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Νι.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα αγόραζαν κινεζικά όπλα τουρκικής κατασκευής, είπε ο Νι, λόγω ανησυχίας ότι η τεχνολογία μπορεί να περιέχει συστήματα υποκλοπών για την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση μια αμυντική συνεργασία Κίνας και Τουρκίας σε ζητήματα drones και τακτικών πυραύλων, θα είχε στόχο την Ελλάδα, αλλά και το ΝΑΤΟ και αυτό σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ