Η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μια συμπαγή πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το μέγεθος ενός όπλου μικροκυμάτων υψηλής ισχύος ικανού να καταρρίψει δορυφόρους Starlink. Αυτή η συσκευή μπορεί να παράγει έως και 10 γιγαβάτ ισχύος, με συχνότητα 10 παλμών ανά δευτερόλεπτο. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ενέργεια υψηλής έντασης που παράγεται από αυτή τη συσκευή θα μπορούσε να δημιουργήσει δέσμες μικροκυμάτων που είναι αρκετά ισχυρές ώστε να βλάψουν drones, αεροπλάνα, ακόμη και δορυφόρους.
Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της νέας συσκευής έχει επικεφαλής τον Σου Τινγκ, που σχετίζεται με το Κολλέγιο Προηγμένων Διεπιστημονικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας στην Τσανγκσά, στην επαρχία Χουνάν.
Τυπικά, ένα σύστημα παροχής ενέργειας ικανό να παράγει τόσο υψηλή ισχύ εξόδου είναι περίπλοκο, ογκώδες και καταλαμβάνει άφθονο χώρο. Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε ότι η συσκευή που αναπτύχθηκε πρόσφατα, μαζί με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, όπως πυκνωτές και σύστημα ελέγχου, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και σε ένα ράφι λόγω του μικρού μεγέθους της.
Η συσκευή είναι πολύτιμη για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς επιτρέπει την τοποθέτηση του όπλου μικροκυμάτων σε φορτηγό ή ταράτσα, διευκολύνοντας τις απροσδόκητες επιθέσεις σε εχθρικούς στόχους που περνούν από τον ουρανό.
Η αναφορά ισχυρίστηκε ότι η συσκευή τροφοδοσίας θα μπορούσε να συνδεθεί συνεχώς σε ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης της πόλης. Ωστόσο, η ομάδα αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις κατά την προσπάθειά της να κάνει αυτή τη συσκευή να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής ισχύος σε μια μικρή συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική βλάβη. Στα προκαταρκτικά πειράματά τους, η ροή του ηλεκτρισμού σε εξαιρετικά υψηλή τάση είχε ως αποτέλεσμα βραχυκυκλώματα που έκαιγαν τους μονωτές.
Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του όπλου, οι ηλεκτρικοί παλμοί πρέπει να είναι σχεδόν παρόμοιοι και να διατηρούν την πλήρη ισχύ τους ακόμη και μετά από αρκετές βολές. Αυτοί οι αυστηροί περιορισμοί έθεσαν πρόσθετα εμπόδια για πολλά ζωτικά εξαρτήματα, όπως διακόπτες και μονωτικά υλικά.
Η συσκευή που κατασκευάστηκε από την ομάδα του Σου είναι ένας επιταχυντής ηλεκτρονίων με μια περίεργη εσωτερική δομή που μοιάζει με DNA. Η έκθεση πρόσθεσε ότι ο επιταχυντής χρησιμοποιεί δύο σπειροειδείς σωλήνες δομημένους σαν τη διπλή έλικα του γενετικού υλικού για να επιταχύνει τα ηλεκτρόνια. Αυτός ο διακριτικός σχεδιασμός διευκόλυνε την παραγωγή δεσμών ηλεκτρονίων εξαιρετικά υψηλής ισχύος σε περιορισμένο χώρο. Κινέζοι επιστήμονες είπαν ότι η γλυκερίνη, ένα φτηνό υγρό χημικό που πρόσφερε εξαιρετική μόνωση και δεν απαιτούσε συντήρηση στο πεδίο, χρησιμοποιήθηκε για τους σπειροειδείς σωλήνες.
Γιατί η Κίνα είναι επιφυλακτική με το Starlink;
Μετά την αποτελεσματική χρήση των δορυφόρων Starlink της SpaceX κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρκετοί ειδικοί παρατήρησαν ότι ο κινεζικός στρατός είχε επιταχύνει την ανάπτυξη όπλων μικροκυμάτων υψηλής ισχύος. Όμως, η καταστροφή του δικτύου Starlink, το οποίο έχει ήδη εκτοξεύσει χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά κοντά στη Γη, χρησιμοποιώντας συμβατικούς αντιδορυφορικούς πυραύλους θα ήταν δύσκολη τόσο από τεχνική όσο και από οικονομική άποψη. Ωστόσο, τα κανόνια μικροκυμάτων είναι φθηνά όπλα που εμποδίζουν τις δορυφορικές επικοινωνίες ή βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα ηλεκτρικά τους συστήματα.
Ο Μπεν Λιούις, αμυντικός αναλυτής που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη PLA και σε θέματα ασφάλειας της Ταϊβάν, είπε στους EurAsian Times: «Είδαμε πόσο αποτελεσματικό ήταν το Starlink για να διευκολύνει την επικοινωνία στην Ουκρανία και η Κίνα ανησυχεί για την πιθανή χρησιμότητα του για την Ταϊβάν ή τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε σενάριο έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν».
«Το να έχουν όπλα με τη δυνατότητα να βγάλουν το Starlink εκτός παιχνιδιού και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν συγκεκριμένα το Starlink στην αναφορά τους σχετικά, είναι ενδεικτικό του πόσο σοβαρά βλέπουν το Starlink», πρόσθεσε. Αλλά αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία του στρατιωτικού εξοπλισμού παράγει μόνο μικροκύματα με επίπεδα ισχύος κιλοβάτ ή μεγαβάτ.
Η τελευταία έκθεση, επικαλούμενη πρόσφατες εκτιμήσεις επιστημόνων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, υποδηλώνει ότι για να βλάψει έναν δορυφόρο που πιθανότατα προστατεύεται από μέτρα θωράκισης, η ισχύς της δέσμης μικροκυμάτων θα πρέπει να είναι ένα γιγαβάτ ή μεγαλύτερη.
Η Κίνα έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στη χρήση τεχνολογιών μικροκυμάτων υψηλής ισχύος από τον στρατό. Η αμερικανική αμυντική εταιρεία Raytheon ανακοίνωσε το 2018 ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα λέιζερ υψηλής ενέργειας για να καταρρίψει 45 drones κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. Ωστόσο, αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά ως αντιδορυφορικό όπλο, επιτρέποντας ενδεχομένως στην Κίνα να επιτεθεί με ακρίβεια στους δορυφόρους Starlink.
Ο Λιούις ανέφερε ότι «τα αντιδορυφορικά όπλα (ASAT) παίζουν σημαντικό ρόλο στον σύγχρονο συμβατικό πόλεμο, ειδικά για την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια ισχυρή συστοιχία δορυφόρων για αναγνώριση και επικοινωνίες που βοηθούν στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων μακριά από την πατρίδα τους».
«Για να εμποδίσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά των κινεζικών δυνάμεων, για παράδειγμα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, η Κίνα θα επιδιώξει να απενεργοποιήσει ή να καταστρέψει αμερικανικούς δορυφόρους χρησιμοποιώντας όπλα ASAT. Αυτό το νέο σύστημα είναι μια άλλη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Κίνα για να ολοκληρώσει αυτό το έργο, αυξάνοντας την απειλή για τους δορυφόρους, τα drones και τα αεροσκάφη των ΗΠΑ», εξήγησε ο Λιούις.
Με άλλα λόγια, η σημαντική πρόοδος της Κίνας στη δημιουργία όπλων μικροκυμάτων υψηλής ισχύος δείχνει την έντονη επιθυμία της να έχει την ικανότητα να καταστρέφει εχθρικούς δορυφόρους σε περίπτωση σύγκρουσης.