Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχει πολλές εκφάνσεις, μια εκ των οποίων είναι οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕΠ), με το Πεκίνο όπως είδαμε πρόσφατα να στέλνει το περιβόητο "μπαλόνι" του πάνω από περιοχές με σιλό πυρηνικών όπλων στο έδαφος των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο να προβαίνει αρχικά σε κατάρριψή του σε θαλάσσια περιοχή, με μαχητικό αεροσάφος F-22 Raptor και στη συνέχεια σε περισσυλογή των υπολειμάτων του για μελέτη.
Τώρα η Κίνα περνάει αναφορικά με τις ΨΕΠ σε άλλο επίπεδο, αυτό της πυρηνικής προσβολής, εμπλέκοντας σε εικονικό σενάριο πυρηνικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας που εκτοξεύονται κατά των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, αναφέρεται ότι "Η Κίνα προσομοιώνει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι ο Hwasong-15 ICBM μπορεί να χτυπήσει την Κολούμπια σε μόλις 33 λεπτά ", επισημαίνοντας:
Το σενάριο της επίθεσης
Μια νέα μελέτη Κινέζων επιστημόνων έκανε εκπληκτικές αποκαλύψεις για το πυραυλικό πρόγραμμα και την ικανότητα της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι ένας ICBM που θα εκτοξευθεί από την Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να φτάσει στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες σε λίγο περισσότερο από μισή ώρα.
Επιστήμονες άμυνας με έδρα το Πεκίνο ισχυρίζονται ότι προσομοίωσαν επίθεση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ομάδα εξέφρασε τη γνώμη ότι εάν το αμερικανικό δίκτυο αντιπυραυλικής άμυνας αποτύγχανε να το αναχαιτίσει, ο βορειοκορεατικός πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει το κέντρο των ΗΠΑ σε 1.997 δευτερόλεπτα ή σχεδόν 33 λεπτά, ανέφερε η South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Αυτή η αναφορά ήρθε όταν η Β. Κορέα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τον τέταρτο του μέσα σε μια εβδομάδα, εν μέσω κοινών ναυτικών ασκήσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με ειδικούς, τέτοιοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από τη Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι σε θέση να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο καθώς πιστεύεται ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει ICBM ικανά να φέρουν πολλαπλές κεφαλές.
Οι δυνατότητες του Hwasong-15
Ο εν λόγω πύραυλος είναι δύο σταδίων, με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας με αποτελεσματικό βεληνεκές 13.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την κινεζική ομάδα με επικεφαλής τον Tang Yuyan από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Μηχανικής Συστημάτων του Πεκίνου, ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας της Κίνας.
Σύμφωνα με έρευνα της Tang και των συναδέλφων της που δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο κινεζικό περιοδικό Modern Defense Technology, ένας πύραυλος Hwasong-15 εκτοξεύτηκε από το Sunchon, μια πόλη στην επαρχία της Νότιας Πιονγκάν στην κεντρική Βόρεια Κορέα.
Η Κολούμπια, στην κεντρική αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι, ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της προσομοίωσης.
Η κινεζική ομάδα υπολόγισε ότι μια ειδοποίηση θα χρειαζόταν περίπου 20 δευτερόλεπτα για να φτάσει στην αμερικανική διοίκηση πυραυλικής άμυνας.
Μέσα σε 11 λεπτά, οι πρώτοι πύραυλοι αναχαίτισης θα εκτοξευτούν από το Fort Greely της Αλάσκας. Εάν δεν ήταν επιτυχείς, ένα δεύτερο κύμα αναχαιτιστών θα εκτοξευόταν από τη διαστημική βάση Vandenberg της Καλιφόρνια.
Η αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ
Η προσομοίωση, ωστόσο, αποκάλυψε ότι, παρά τη μεγάλη του ισχύ, το αμερικανικό δίκτυο πυραυλικής άμυνας έχει τρύπες στον μηχανισμό της «αλυσίδας πυρός του», για να αναγνωρίσει και να αμυνθεί έναντι μιας επίθεσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από έναν αντίπαλο, σύμφωνα με την ομάδα του Τάνγκ.
Ένας από τους βασικούς στόχους της μελέτης της ομάδας του Tάνκ ήταν να μετρήσει πόσο καλά το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα μπορούσε να προστατεύσει τη χώρα.
Σύμφωνα με την προσομοίωσή τους, μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Αυτή η προσομοίωση από την ομάδα αποκάλυψε ότι τα τρέχοντα συστήματα επιτήρησης των ΗΠΑ στο διάστημα, τις θάλασσες και την ξηρά περιστασιακά είχαν πρόβλημα να παρακολουθήσουν τον κορεατικό πύραυλο, ιδιαίτερα κατά την άνοδο και την πτώση του.
Υπολόγισαν ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα κατακλυζόταν αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πολλαπλούς πυραύλους με περισσότερες από 40 κεφαλές ή δολώματα. Η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, το Γκουάμ, ήταν ο στόχος της προσομοίωσης πυραύλων των ερευνητών.
Σύμφωνα με την κινεζική ανάλυση, εάν ο βορειοκορεατικός πύραυλος έπαιρνε μια μοναδική τροχιά με εξαιρετικά μεγάλο ύψος, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν τέσσερα κύματα αναχαιτιστικών πυραύλων από ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους, όπως η Ιαπωνία, αν και κάποιοι μπορεί να χάσουν τους στόχους τους.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επί του παρόντος τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τέτοιους στόχους, στο κοντινό διάστημα, καθώς η Βόρεια Κορέα δημιουργεί επίσης υπερηχητικά όπλα ολίσθησης που μπορεί να αλλάξουν την πορεία στην ατμόσφαιρα.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την επίθεση της Κίνας στο έδαφος των ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου. Αυτό θεωρείται ότι συμβαίνει λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ σε περιοχές όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα στενά της Ταϊβάν και η κορεατική χερσόνησος.
Μελέτη επίθεσης κατά των ΗΠΑ από Κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους
Μια μελέτη που διεξήχθη τον Ιανουάριο από τις κινεζικές στρατιωτικές πληροφορίες σημείωσε πιθανούς στόχους των ΗΠΑ για υπερηχητικά όπλα.
Σύμφωνα με την εξέταση, ένα πρώτο κύμα κινεζικών επιθέσεων θα μπορούσε να στοχεύσει τη χερσόνησο Cape Cod και την αεροπορική βάση Beale στην κομητεία Yuba της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα επίγεια ραντάρ στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πράκτορες κινεζικών πληροφοριών, αυτές οι εγκαταστάσεις θα εκτεθούν σε υπερηχητικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, να κάνουν ελιγμούς με απρόβλεπτους τρόπους και να τις πλήτουν.
Ωστόσο, η ομάδα του Τανγκ πιστεύει ότι οι ικανότητες πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Η εγκατάσταση νέων συστημάτων πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, όπως το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στη Νότια Κορέα, έχει προκαλέσει την αντίθεση από το Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει μια αξιόπιστη άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων, δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ένα σύστημα που να μπορεί να αναχαιτίσει και να καταρρίψει εχθρικούς υπερηχητικούς πυραύλους.