Η Κίνα χρειάζεται την ικανότητα να καταρρίπτει δορυφόρους Starlink από τη χαμηλή τροχιά της Γης και να υπερασπίζεται άρματα μάχης και ελικόπτερα από πυραύλους Javelin, σύμφωνα με Κινέζους στρατιωτικούς ερευνητές που μελετούν τις μάχες της Ρωσίας στην Ουκρανία για να σχεδιάσουν μια πιθανή σύγκρουση με δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ασία.
Μια ανάλυση του Reuters σχεδόν 100 άρθρων από περισσότερα από 20 αμυντικά περιοδικά αποκαλύπτει μια προσπάθεια του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Κίνας να εξετάσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών όπλων και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εναντίον των κινεζικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο για την Ταϊβάν.
Τα κινέζικα περιοδικά, τα οποία εξετάζουν επίσης επιχειρήσεις δολιοφθοράς της Ουκρανίας, αντικατοπτρίζουν το έργο εκατοντάδων ερευνητών από ένα δίκτυο πανεπιστημίων που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), κρατικούς κατασκευαστές όπλων και στρατιωτικές δεξαμενές σκέψης πληροφοριών.
Ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει οποιοδήποτε απροκάλυπτα επικριτικό σχόλιο για τις ενέργειες της Μόσχας ή τις επιδόσεις του στο πεδίο της μάχης, ενώ κάνουν έκκληση για ειρήνη και διάλογο, τα άρθρα σε δημόσια διαθέσιμα περιοδικά είναι πιο ειλικρινή στις εκτιμήσεις τους για τις αδυναμίες της Ρωσίας. Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τα ευρήματα των ερευνητών.
Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πόσο τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τη σκέψη των Κινέζων στρατιωτικών ηγετών. Δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι και ένας άλλος διπλωμάτης που γνωρίζει τις αμυντικές μελέτες της Κίνας είπαν ότι τελικά η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Xi Jinping, καθορίζει και κατευθύνει τις ερευνητικές ανάγκες και ότι, από τον όγκο του υλικού, είναι σαφές ότι η Ουκρανία ήταν μια ευκαιρία που η στρατιωτική ηγεσία ήθελε να κεφαλαιοποιήσει.
Τα τρία άτομα και άλλοι διπλωμάτες μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημόσια το έργο τους. Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στο Reuters ότι παρά τις διαφορές με την κατάσταση στην Ταϊβάν, ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε πληροφορίες για την Κίνα.
«Ένα βασικό μάθημα που πρέπει να πάρει ο κόσμος από την ταχεία διεθνή απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι η επιθετικότητα θα αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο με ενότητα δράσης», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του λόγω της ευαισθησίας του θέματος. χωρίς να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που εγείρονται στην κινεζική έρευνα σχετικά με συγκεκριμένες δυνατότητες των ΗΠΑ.
Starlink
Οι μισές εργασίες των ερευνητών της APL υπογραμμίζουν τις κινεζικές ανησυχίες για το ρόλο του Starlink, ενός δικτύου δορυφόρων που αναπτύχθηκε από την εταιρεία εξερεύνησης διαστήματος SpaceX του Έλον Μασκ με έδρα τις ΗΠΑ, στην ασφάλεια των ουκρανικών στρατιωτικών επικοινωνιών εν μέσω ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
«Η εξαιρετική απόδοση των δορυφόρων Starlink σε αυτή τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση σίγουρα θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες να χρησιμοποιήσουν το «Starlink» σε μεγάλη κλίμακα» σε πιθανές εχθροπραξίες στην Ασία, σύμφωνα με άρθρο του Σεπτεμβρίου από ερευνητές του University of Army Engineering. από την APL.
Οι συγγραφείς θεώρησαν ότι ήταν «επείγον» η Κίνα - η οποία θέλει να αναπτύξει το δικό της παρόμοιο δορυφορικό δίκτυο - να βρει τρόπους να καταρρίψει ή να απενεργοποιήσει το Starlink. Η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η σύγκρουση έχει επίσης σφυρηλατήσει μια προφανή συναίνεση μεταξύ των Κινέζων ερευνητών ότι ο πόλεμος με drone αξίζει μεγαλύτερες επενδύσεις. Η Κίνα έχει δοκιμάσει drones στον ουρανό πάνω από την Ταϊβάν, μια αυτόνομη δημοκρατία που το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να θέσει υπό τον έλεγχό της.
«Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα χρησιμεύσουν ως «άνοιγμα πόρτας» σε μελλοντικούς πολέμους», λέει ένα άρθρο σε περιοδικό τανκ που δημοσιεύεται από τον κρατικό κατασκευαστή όπλων NORINCO, προμηθευτή του APL, το οποίο περιγράφει την ικανότητα των drones να εξουδετερώνει την άμυνα του εχθρού. Ενώ ορισμένα από τα περιοδικά διοικούνται από επαρχιακά ερευνητικά ινστιτούτα, άλλα είναι επίσημες δημοσιεύσεις για φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, όπως η Κρατική Διοίκηση για την Εθνική Αμυντική Επιστήμη, Τεχνολογία και Βιομηχανία, η οποία επιβλέπει την παραγωγή όπλων και τις στρατιωτικές αναβαθμίσεις.
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης τον Οκτώβριο σημείωσε ότι η Κίνα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητά της να υπερασπίζεται τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, δεδομένης της «σοβαρής ζημιάς που προκλήθηκε σε ρωσικά τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και πολεμικά πλοία» από πυραύλους Stinger και Javelin που χειρίζονται ουκρανικά μαχητικά.
Ο Collin Koh, ερευνητής ασφαλείας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης, είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έδωσε ώθηση στις μακροχρόνιες προσπάθειες Κινέζων στρατιωτικών ερευνητών να αναπτύξουν μοντέλα κυβερνοπολέμου και να βρουν τρόπους προστασίας καλύτερης πανοπλίας από τα σύγχρονα δυτικά όπλα.
«Το Starlink είναι πραγματικά κάτι νέο για το οποίο πρέπει να ανησυχούν. στρατιωτική εφαρμογή μιας προηγμένης μη στρατιωτικής τεχνολογίας που δεν μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα», είπε ο Koh. Πέρα από την τεχνολογία, ο Koh είπε ότι δεν εκπλήσσεται που οι επιχειρήσεις των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εντός της Ρωσίας μελετώνται από την Κίνα, η οποία, όπως και η Ρωσία, μετακινεί στρατεύματα και όπλα σιδηροδρομικώς, καθιστώντας τα ευάλωτα σε δολιοφθορές.
Παρά τον ταχύ εκσυγχρονισμό του, το PLA δεν έχει πρόσφατη εμπειρία μάχης. Η εισβολή της Κίνας στο Βιετνάμ το 1979 ήταν η τελευταία της μεγάλη μάχη – μια σύγκρουση που συνεχίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η επανεξέταση των κινεζικών κορμών από το Reuters έρχεται εν μέσω ανησυχίας της Δύσης ότι η Κίνα μπορεί να σχεδιάζει να παράσχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.
Η Ταϊβάν και το μέλλον
Ορισμένα από τα κινεζικά άρθρα τονίζουν τη συνάφεια της Ουκρανίας δεδομένου του κινδύνου μιας περιφερειακής σύγκρουσης που θα φέρει την Κίνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, πιθανώς για την Ταϊβάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το αν θα επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν το νησί, αλλά δεσμεύονται από το νόμο να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί. Ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι ο Σι έδωσε εντολή στον στρατό του να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027, ενώ σημείωσε ότι ο Κινέζος ηγέτης είναι πιθανότατα ανήσυχος από την εμπειρία της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο από δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας PLA εξέτασε τις επιπτώσεις των αμερικανικών παραδόσεων Συστημάτων Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (HIMARS) στην Ουκρανία και αν ο κινεζικός στρατός θα έπρεπε να ανησυχεί. «Εάν η HIMARS τολμήσει να επέμβει στην Ταϊβάν στο μέλλον, (…) θα έχει διαφορετική μοίρα απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους», καταλήγει η έκθεση. Το άρθρο τόνισε το προηγμένο σύστημα πυραύλων της Κίνας, το οποίο υποστηρίζεται από αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και σημείωσε ότι η επιτυχία της Ουκρανίας με το HIMARS βασίστηκε στην ανταλλαγή πληροφοριών στόχων των ΗΠΑ μέσω του Starlink. Τέσσερις διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι, είπαν ότι οι αναλυτές της APL ανησυχούν εδώ και καιρό για την ανώτερη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, αλλά η Ουκρανία έχει οξύνει την εστίασή τους, παρέχοντας ένα παράθυρο στην αποτυχία μιας μεγάλης δύναμης να συντρίψει μια μικρότερη δύναμη που υποστηρίζεται από τη Δύση.
Ενώ αυτό το σενάριο έχει προφανείς συγκρίσεις με την Ταϊβάν, υπάρχουν διαφορές, ιδιαίτερα δεδομένης της ευπάθειας του νησιού σε έναν κινεζικό αποκλεισμό που θα μπορούσε να αναγκάσει οποιονδήποτε παρεμβατικό στρατό σε αντιπαράθεση. Αντίθετα, οι δυτικές χώρες είναι σε θέση να προμηθεύουν την Ουκρανία μέσω ξηράς μέσω των Ευρωπαίων γειτόνων της. Οι αναφορές στην Ταϊβάν είναι σχετικά λίγες στα περιοδικά που αξιολογούνται από το Reuters, αλλά ξένοι διπλωμάτες και ερευνητές που παρακολουθούν την έρευνα λένε ότι οι Κινέζοι αμυντικοί αναλυτές είναι επιφορτισμένοι να παρέχουν ξεχωριστές εσωτερικές εκθέσεις σε κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες. Το Reuters δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε αυτές τις εσωτερικές αναφορές.
Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-cheng δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο κινεζικός στρατός μαθαίνει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Ταϊβάν θα πρέπει να είναι γρήγορη για να πετύχει. Η Ταϊβάν μελετά επίσης τη σύγκρουση για να ενημερώσει τις δικές της στρατηγικές μάχης.
Αρκετά άρθρα εξετάζουν τα δυνατά σημεία της ουκρανικής αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων δολιοφθοράς από ειδικές δυνάμεις εντός της Ρωσίας, της χρήσης της εφαρμογής Telegram για την εκμετάλλευση πληροφοριών πολιτών και της άμυνας του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη. Σημειώνονται επίσης ρωσικές επιτυχίες, όπως τακτικά χτυπήματα με χρήση του βαλλιστικού πυραύλου Iskander. Το περιοδικό Tactical Missile Technology, που εκδόθηκε από την κρατική εταιρεία όπλων China Aerospace Science and Industry Corporation, πραγματοποίησε λεπτομερή ανάλυση του Iskander, αλλά κυκλοφόρησε μόνο μια περικομμένη έκδοση.
Πολλά άλλα άρθρα επικεντρώνονται στα λάθη του ρωσικού στρατού εισβολής, ένα από το περιοδικό "Tank Warfare" που εντοπίζει ξεπερασμένες τακτικές και την έλλειψη ενιαίας διοίκησης, ενώ ένα άλλο από ένα περιοδικό ηλεκτρονικού πολέμου ανέφερε ότι η παρέμβαση των ρωσικών επικοινωνιών ήταν ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ παροχή πληροφοριών στους Ουκρανούς, οδηγώντας σε δαπανηρές ενέδρες.
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε φέτος από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μηχανικών της Αστυνομίας του Λαού αξιολόγησε ποιες πληροφορίες θα μπορούσε να αντλήσει η Κίνα από την έκρηξη της γέφυρας Κερτς στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Ωστόσο, η πλήρης ανάλυση δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Πέρα από το πεδίο της μάχης, η εφημερίδα κάλυψε τον πόλεμο της πληροφορίας, τον οποίο οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι κέρδισε η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της. Ένα άρθρο του Φεβρουαρίου από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μηχανικών Υπολογιστών του APL καλεί την Κίνα να προετοιμαστεί προληπτικά για μια παγκόσμια δημόσια αντίδραση παρόμοια με αυτή που βιώνει η Ρωσία.
Η Κίνα θα πρέπει να «προωθήσει τη δημιουργία πλατφορμών γνωστικής αντιπαράθεσης» και να ενισχύσει τον έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποτρέψει τις δυτικές ενημερωτικές εκστρατείες να επηρεάσουν τον πληθυσμό της κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, αναφέρει το άρθρο.