Ο πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Γουάνγκ Γι, ένα από τα κορυφαία στελέχη εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, αρνήθηκε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ταϊβάν δεν κινδυνεύει από τον κινεζικό στρατό, λέγοντας ότι η Ταϊβάν "ποτέ δεν ήταν χώρα και δεν θα είναι ποτέ στο μέλλον" , αναφέρει ο The Guardian .
Ο Γουάνγκ Γι αρνήθηκε να διαβεβαιώσει ότι μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν δεν ήταν θα πραγματοποιηθεί.
Είπε η Ταϊβάν «είναι μέρος της κινεζικής επικράτειας». «Δεν ήταν ποτέ χώρα και δεν θα είναι χώρα στο μέλλον», συνέχισε, απειλώντας ύστερα όλες τις άλλες χώρες να μην εμπλακούν στην κατάσταση στην Ταϊβάν.
Ο ωμός τόνος του Κινέζου διπλωμάτη καθιστά λιγότερο πιθανή τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Στη διάσκεψη, ο Γουάνγκ είχε συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γουάνγκ μίλησε επίσης για το περιστατικό με κατασκοπευτικό αερόστατο και χαρακτήρισε την αντίδραση των ΗΠΑ στην εμφάνιση ενός μπαλονιού στον ουρανό τους «παράλογη και υστερική» και είπε ότι η κατάρριψη της συσκευής ήταν «κατάχρηση βίας».
Ο Γουάνγκ μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο. «Αυτό που συνέβη δεν δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι ισχυρές. Αντιθέτως, δείχνει την αδυναμία τους», υποστήριξε ο Κινέζος διπλωμάτης.
Ο Γουάνγκ λέει επίσης ότι η κατάρριψη της κατασκοπευτικής φούσκας ήταν «μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσπάσει την προσοχή από τα εγχώρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Η Κίνα έχει επιμείνει ότι το αερόστατο που διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από ακτή σε ακτή ήταν μια πολιτική μετεωρολογική συσκευή και ότι οι στόχοι του δεν ήταν κακόβουλοι.