Η Ταϊβάν ανέφερε απότομη αύξηση στον αριθμό των κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών που εισέρχονται στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της τελευταίας με ρεκόρ 56 πολεμικών αεροσκαφών που εντοπίστηκαν στις 4 Οκτωβρίου 2021, ακολουθούμενες από πολλές αιχμές έκτοτε.
Η Κίνα δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο εισβολής στην Ταϊβάν και συνέχισε να αποκτά τη στρατιωτική ικανότητα για να το κάνει. Τα τελευταία χρόνια, έχει εκσυγχρονίσει τον στρατό της, παρουσιάζοντας το J-20, ένα ιθαγενές μαχητικό stealth 5ης γενιάς. Έχει επίσης αναθέσει δύο αεροπλανοφόρα μαζί με πολλά σύγχρονα αμφίβια πλοία απόβασης. Παρόλο που η πιθανότητα η Κίνα να πάρει την Ταϊβάν δια της βίας παραμένει ασαφής, η στρατιωτική ισορροπία στα στενά της Ταϊβάν είναι σταθερά υπέρ της Κίνας.
Το παρακάτω infographic, του Martin Armstrong της Statista, παρέχει μια επισκόπηση αυτής της ανισορροπίας και βασίζεται σε μια ετήσια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ωστόσο, μια πτυχή που φαίνεται να είναι υπέρ της Ταϊβάν είναι ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να διευκρινίσει τα σχόλιά του, ο Μπάιντεν είπε δύο φορές σε διάστημα τριών μηνών το 2021 ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα.
Ο πρόεδρος συνέχισε να επαναλαμβάνει αυτή τη θέση έκτοτε, με μια συνέντευξη 60 Minutes που μεταδόθηκε τον Οκτώβριο ένα πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεούνται από το νόμο να «υποστηρίζουν την αυτοάμυνα της Ταϊβάν», όπως περιγράφεται από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν το 2021, η χώρα παραδοσιακά εφαρμόζει μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» όσον αφορά την προσχώρηση στην Ταϊβάν. Οι ρητές δηλώσεις του Μπάιντεν υπέρ της ανάληψης αμυντικής δράσης στην περιοχή είναι ένα σαφές βήμα μακριά από αυτή τη θέση.
Μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν θέλω ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Θέλω απλώς η Κίνα να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε καμία από τις απόψεις μας».