Κίνα

Κίνα: O νέος «μαύρος κύκνος» για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές;

Στην Κίνα στρέφεται η προσοχή των αγορών και των επενδυτών παγκοσμίως, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων covid σε συνδυασμό με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων του Covid αλλά κυρίως οι εξεγέρσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν ερωτήματα για τις συνέπειες στην οικονομία της χώρας και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Κίνα αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά και κεντρικό προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς όχι μόνο σε τελικά προϊόντα, αλλά και σε ενδιάμεσα αγαθά και πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή στη γηραιά ήπειρο.

Ήδη η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων έχει αντίκτυπο και στις δυτικές οικονομίες, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, λόγω της πληθωριστικής κρίσης και της οικονομικής στασιμότητας που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οποιαδήποτε επιδείνωση στην Κίνα τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να κατεβάσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη ύφεση, θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις παγκοσμίως, καθώς εάν η Κίνα «φρενάρει» κι άλλο -και μάλιστα απότομα- θα ενισχυθεί η υφεσιακή δυναμική παγκοσμίως.

Οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά το κύμα κοινωνικής έκρηξης που καταγράφεται στο Πεκίνο περιπλέκει την «επανεκκίνηση» της κινεζικής οικονομίας.

Η έξαρση των κρουσμάτων covid το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με την εμμονή του Πεκίνου στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων δημιούργησε αμφιβολίες για το εάν η οικονομική λειτουργία μπορεί να επανέλθει σε «κανονικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές μάλιστα υποψιάζοντας ότι η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων μπορεί να είχε και πολιτικά ελατήρια από την πλευρά της κυβέρνησης, για λόγους ελέγχου των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων καθώς η θητεία του προέδρου Σι Ζιπίνγκ ανανεώθηκε για τρίτη φορά. Ωστόσο, η αυστηρότητα των ελέγχων και οι περιορισμοί φαίνεται ότι είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς πυροδότησαν διαδηλώσεις και νέα ερωτήματα για την έκταση που μπορεί να λάβουν και για τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην κινεζική οικονομία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...