Κίνα

"Βράζει" η Ασία! Γιατί το συνέδριο του ΚΚΚ θα βάλει την Κίνα σε τροχιά πολέμου και πώς κινούνται ΗΠΑ-Ιαπωνία

Η άμυνα της Ιαπωνίας αλλάζει και οι μεγαλύτεροι αμυντικοί προϋπολογισμοί και οι βελτιώσεις δυνατοτήτων βρίσκονται στο δρόμο. Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό δεν είναι σαφές, αν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και άλλοι αξιωματούχοι συνήθως σημειώνουν, «μέσα σε πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Ιαπωνίας, αυτή είναι η ταχύτητα αστραπής. Ωστόσο, η κινεζική απειλή που έχει συγκεντρώσει τα μυαλά των Ιαπώνων στην εθνική άμυνα έρχεται ίσως με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Και μόλις πραγματοποιηθεί το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC) στις 16 Οκτωβρίου, μια σύγκρουση στην Ανατολική Ασία μπορεί να φτάσει αρκετά σύντομα — και πολύ πριν από τις προβλεπόμενες βελτιώσεις στις αμυντικές ικανότητες της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία μπορεί πράγματι να βρεθεί στη θέση να πρέπει να παλέψει με αυτά που έχει, όχι με αυτά που θα ήθελε να έχει.

Γιατί το Συνέδριο του ΚΚΚ έχει σημασία

Αυτό είναι το πρώτο Συνέδριο του ΚΚΚ από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ που θα εδραιώσει τη θέση ενός Κινέζου ηγέτη που μπορεί να οδηγήσει την Κίνα σε πόλεμο – και που πιθανότατα θα το κάνει εάν οι τρέχουσες τάσεις παραμείνουν ως έχουν.

Με απλά λόγια, αυτό το συνέδριο του CPC βάζει την Κίνα στον δρόμο του πολέμου. Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι πάντα υποθέσεις «διάφανης σφραγίδας», αλλά αυτή φαίνεται να θέσει τον Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία επ' αόριστον – χωρίς πραγματικούς περιορισμούς. Η αντιπολίτευσή του είναι περιθωριοποιημένη, αν όχι εξαντλητική ή φυλακισμένη.

Οι βάσεις έχουν τεθεί και η βρώμικη δουλειά έγινε. Δεν είναι σαν να ήταν καλοί οι προηγούμενοι Κινέζοι ηγέτες, αλλά ο Σι είναι ο πρώτος που συνδύασε την ικανότητα να πάει σε πόλεμο με τη μεσσιανική επιθυμία να το κάνει - εάν δεν μπορεί να πάρει αυτό που θέλει μέσω εκφοβισμού. Θεωρεί τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο της μοίρας που θα επαναφέρει την Κίνα στη θέση που της αξίζει στον κόσμο.

Οι δυνατότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) έχουν αναπτυχθεί σε σημείο που η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (και ιδιαίτερα ο Σι) πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να διεξάγει έναν σύντομο, οξύ πόλεμο (ή ίσως ακόμη και έναν μακρύ, οξύ πόλεμο) κοντά στα σύνορά της και να πετύχει.

Τι σημαίνει ένας επιπλέον όρος για τον Σι

Η Κίνα έχει περάσει τα τελευταία 45 περίπου χρόνια αναπτύσσοντας οικονομικά και χτίζοντας τον στρατό της. Αναρρώνει από την άθλια εποχή του Μάο. Αλλά τώρα ο Σι Τζινπίνγκ είναι πιθανό να ρίξει τα ζάρια και να δει τι μπορεί να πάρει με τη βία και τον εκφοβισμό.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι. Και τουλάχιστον, εκτός από μεγάλες απώλειες, ο πόλεμος θα έκανε την οικονομία της Κίνας να δεχθεί τεράστιο πλήγμα καθώς συρρικνώνεται το εξωτερικό της εμπόριο. Το ίδιο θα είναι και η πρόσβασή της σε ουσιαστικό συνάλλαγμα, καθώς η Κίνα γίνεται παρίας στον πολιτισμένο κόσμο.

Στην Κίνα τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Αυτές οι μέρες μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους. Η ζωή θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για τους περισσότερους Κινέζους.

Όσο για τον υπόλοιπο κόσμο;

Εκτός κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και άλλα ελεύθερα έθνη απλώς παρασυρθούν και αφήσουν την Κίνα να έχει τον δρόμο της, περιμένει κανείς ότι ο κόσμος θα χωριστεί σε δύο βασικά μπλοκ: τον ελεύθερο κόσμο και τον ανελεύθερο κόσμο.

Θα μοιάζει με την παλιά εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά με πραγματικές μάχες για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι παγκόσμιοι θεσμοί είτε θα καταρρεύσουν είτε θα είναι άσχετοι – αν και μπορεί να μην είναι κακό αν τα ελεύθερα έθνη δημιουργήσουν τους δικούς τους θεσμούς.

Τι γίνεται με τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας;

Εάν ο Σι βάλει την Κίνα στο μονοπάτι του πολέμου (ακόμα και μόνο εναντίον της Ταϊβάν), η σχέση ΗΠΑ-Κίνας θα επανέλθει σε αυτό που ήταν το 1950. Οποιοδήποτε είδος αιματοχυσίας που περιλαμβάνει αμερικανικές δυνάμεις ή/και εταίρους των ΗΠΑ (όπως η Ιαπωνία) αλλάζει άρρηκτα η σχέση προς το χειρότερο.

Οι απολογητές και οι κατευναστές στις Ηνωμένες Πολιτείες (από τους οποίους υπάρχουν πολλοί) θα πρέπει να συρθούν πίσω στην ξυλουργική ενώ θα ισχυριστούν, όταν τους ζητήθηκε, ότι ήταν πάντα «σκληροί με την Κίνα».

Μια ειρωνεία είναι ότι αν η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ο Σι Τζινπίνγκ συνέχιζαν τη γοητευτική τους επίθεση της δεκαετίας του 2000, πιθανότατα θα είχαν πάρει όλα όσα ήθελαν και χωρίς να πολεμήσουν. 

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες –ακόμα και οι Ιάπωνες και οι Ευρωπαίοι– έχουν αφυπνιστεί κατά κάποιο τρόπο από την απειλή της ΛΔΚ και αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να αμυνθούν.

Ξύπνησαν αρκετά σύντομα; Πιθανώς όχι. Αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως με τις δημοκρατίες. Ένας επερχόμενος αγώνας θα είναι πιο δύσκολος από όσο έπρεπε.

Πολλή απαισιοδοξία;

Ορισμένοι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι μόλις ο Σι εδραιώσει την εξουσία και τον έλεγχό του θα επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες – και ότι η Κίνα θα γίνει λιγότερο απειλητική. Το πιθανότερο είναι ότι βλέπει την ευκαιρία του να πιέσει και θα την εκμεταλλευτεί.

Συνεχίζει να «προσθέτει κυρώσεις» στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και επίσης ασκεί τον απόλυτο έλεγχο του πληθυσμού μέσω των καταστολών «μηδενικού Covid». Ή, στην πραγματικότητα, εξαρτώντας το κοινό σε κακουχίες.

Η Κίνα έχει αποθηκεύσει τρόφιμα και καύσιμα. Κατασκευάζει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα (έχει άφθονο άνθρακα) με ταχύτητα που κόβει την ανάσα.

Οι αξιωματούχοι του CPC έλαβαν επίσης εντολή να πουλήσουν τα δικά τους και των συγγενών τους στο εξωτερικό και να φέρουν τα μετρητά πίσω στην Κίνα. Και φυσικά η συσσώρευση PLA συνεχίζεται αμείωτη.

Φαίνεται ότι ο Σι ανοίγει τις καταπακτές και ετοιμάζεται για μια μάχη.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να στερείται αποφασιστικότητας και ο Σι μπορεί να συμφωνήσει με αυτήν την εκτίμηση. Απλώς μπορεί να σκέφτεται, «Η ώρα είναι η κατάλληλη».

Τι πρέπει να κάνει το Τόκιο;

Οπότε το Τόκιο καλά θα κάνει να πάρει αυτό που έχει αμυντικά και να το αξιοποιήσει στο μέγιστο. Ξεκινήστε με τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας. Αυτό δεν απαιτεί χρήματα ή πολύ νέο υλικό.

Και μετά από 60 και πλέον χρόνια, βεβαιωθείτε ότι οι ιαπωνικές και αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να πολεμήσουν μαζί. Αυτό απαιτεί επίσης λίγα χρήματα ή υλικό. Πράγματι, μιμηθείτε και επεκτείνετε αυτό που η Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας και το Ναυτικό των ΗΠΑ έχουν επιτύχει αθόρυβα για αρκετές δεκαετίες.

Για τους Ιάπωνες και τους ηγέτες των ΗΠΑ, η αλλαγή νοοτροπίας είναι το κύριο πράγμα – και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τις δουλειές τους και γρήγορα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...