Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ κάλεσε την Πελόζι να εργαστεί για «σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην πόλη-κράτος. «Ο πρωθυπουργός Λι τόνισε τη σημασία των σταθερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.
Δεν έχει γίνει ακόμη κάποια αναφορά για το αν η Πελόζι θα πραγματοποιήσει στάση στην Ταϊβάν. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είχαν μεταδώσει νωρίτερα σήμερα ότι είδαν μια οχηματοπομπή, που φέρεται ότι την μετέφερε, στη Σιγκαπούρη όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο.
Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Σιγκαπούρη από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι η Πελόζι περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους προσκεκλημένους σε δεξίωση που θα δοθεί αργότερα σήμερα.
Η ασιατική της περιοδεία περιλαμβάνει ακόμη στάσεις στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά αυτό που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον είναι μια πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν.
Οι πληροφορίες για σχέδιο επίσκεψής της στη νήσο έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και αμηχανία ακόμη και στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα.
Το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, έδαφος το οποίο μια μέρα αν χρειαστεί λέει ότι θα καταλάβει δια της βίας, και έχει πραγματοποιήσει όλο και εντονότερες προειδοποιήσεις ότι θα θεωρήσει μια επίσκεψη της Πελόζι σοβαρή πρόκληση.
Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ζάο Λιτσιάν προειδοποίησε ότι η Κίνα δεν «θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταιβάν και ότι επειδή είναι «η τρίτη στη σειρά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης» τυχόν επίσκεψή της θα «έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο».
Το γραφείο της Πελόζι επιβεβαίωσε μόλις χθες την περιοδεία της στην Ασία με ανακοίνωσή του και αφού το αεροπλάνο της είχε ήδη αναχωρήσει έπειτα από ημέρες εικασιών από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και με την ίδια την Πελόζι να αρνείται να επιβεβαιώσει το πρόγραμμά της.
«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή του Ινδικού –Ειρηνικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφερόταν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Η αντιπροσωπεία μας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο για να συζητήσει πως μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα και αξίες μας». Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην Ταϊβάν.
Αλλά οι επισκέψεις αμερικανών πολιτικών και αξιωματούχων στην Ταϊβάν συνήθως κρατούνται μυστικές μέχρι να προσγειωθούν οι αντιπροσωπείες λόγω των σχέσεων με το Πεκίνο.
Η Πελόζι συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γκρέγκορι Μικς καθώς και από μέλη της Μόνιμης Επίλεκτης Επιτροπής Πληροφοριών και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.
Ξεχωριστά, χιλιάδες ινδονήσιοι και αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν σήμερα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.
Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι τα γυμνάσια δεν στοχεύουν καμία χώρα παρότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εκδηλώσει αυξημένη ανησυχία για την κινεζική επιθετικότητα στην περιοχή του Ειρηνικού.
Τα 23 εκατομμύρια πολίτες της Ταϊβάν ζουν επί χρόνια με την πιθανότητα μιας κινεζικής εισβολής, αλλά η απειλή αυτή έχει αυξηθεί υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ.
Οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.
Παρότι στο διπλωματικό επίπεδο αναγνωρίζουν το Πεκίνο επί της Ταϊπέι, οι ΗΠΑ στηρίζουν επίσης την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε όποια βίαιη αλλαγή του καθεστώτος του νησιού.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν συχνά διακριτικές επισκέψεις στην Ταϊβάν για να δείξουν τη στήριξή τους αλλά μια επίσκεψη της Πελόζι θα ήταν η περισσότερο βαρυσήμαντη πολιτικά στη σύγχρονη ιστορία.
Ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων η Πελόζι είναι η τρίτη στη σειρά για την αμερικανική προεδρία και μια από τις ισχυρότερες πολιτικούς της χώρας. Ο τελευταίος πρόεδρος της Βουλής που είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν ήταν ο Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.
Ο Μπάιντεν και ο Σι είχαν την περασμένη εβδομάδα μια τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους στην οποία κυριάρχησαν οι διαφωνίες τους σχετικά με την Ταϊβάν. Ο Σι διατύπωσε σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ «να μην παίζουν με την φωτιά» αναφορικά με τη νήσο.
Οι πυρετώδεις εικασίες σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν έχουν συμπέσει με μια αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τη σημασία μιας πιθανής επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία προς τους κινέζους ηγέτες.
Στην Ταϊβάν τα συναισθήματα των πολιτών είναι ανάμεικτα σχετικά με μια πιθανή επίσκεψή της Πελόζι, αλλά τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι το νησί δεν θα πρέπει να ενδώσει στις κινεζικές πιέσεις.