Ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός Sinopec πούλησε υπερβολικές ποσότητες εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες: μια κίνηση που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την ειδική συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νέους προμηθευτές ενέργειας για να απελευθερωθεί από Ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η ΕΕ αξιολογεί τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι ηγέτες της Sinopec δήλωσαν χθες ότι δεν υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις πίσω από την πώληση φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους, αλλά μόνο εκτιμήσεις της αγοράς. Η άνοδος των τιμών και η συσσώρευση αποθεμάτων λόγω λιγότερης χρήσης μέχρι το τέλος του χειμώνα, έχουν ωθήσει τη μεταπώληση.
Η Κίνα εισάγει σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Τα δύο τρίτα προέρχονται σε υγρή μορφή, εκ των οποίων το 40% (το μεγαλύτερο μέρος) από την Αυστραλία και το 10% από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Κινέζοι δεν έχουν τηρήσει τις κυρώσεις που υιοθέτησε η Δύση για να τιμωρήσει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και στοχεύουν στην αύξηση της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην στηρίξει οικονομικά το Κρεμλίνο προκειμένου να αποδυναμώσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Παρά την επίσημη ρητορική περί ουδετερότητας και «κατανόησης» των ρωσικών θέσεων, στην πραγματικότητα, η κινεζική υποστήριξη προς τον Πούτιν εμφανίζεται μέτρια. Αυτή τη στιγμή, η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία συμβαδίζει με τις περσινές αξίες: τον Μάρτιο σταμάτησε στους 321.380 τόνους, έναντι 400 χιλ. τον Φεβρουάριο και 264 χιλ. τον Ιανουάριο.
Οι αναλυτές είναι της άποψης ότι η αλληλεξάρτηση με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ωθεί την Κίνα να αποφύγει την ανοιχτή βοήθεια προς τη Ρωσία. Η κινεζική ηγεσία αναζητά ένα σημείο ισορροπίας σε μια προσπάθεια να σώσει τη στενή σχέση με τη Μόσχα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου της Κίνας, ενώ το ρωσικό μερίδιο σταματά στο 2,4%.
Μόλις χθες, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αποκάλυψε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους το εμπόριο με την ΕΕ αυξήθηκε κατά 12,2%, φτάνοντας τα 205,9 δισ. δολάρια.