Κίνα

Πόλεμος Ουάσιγκτον-Πεκίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή διέταξαν το προσωπικό του προξενείου της να εγκαταλείψει την αποκλεισμένη πόλη της Σαγκάης, κατηγορώντας αξιωματούχους ότι «οπλοποίησαν» την προσπάθεια του κινεζικού οικονομικού κόμβου να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19, ενώ την ίδια στιγμή, η Global Times δημοσιεύει ένα «σεντόνι» παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ που χρονολογείται δεκαετίες πίσω.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «διέταξε» την αποχώρηση των εργαζομένων χωρίς έκτακτη ανάγκη και των οικογενειών τους από την πόλη των 25 εκατομμυρίων «λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και των επιπτώσεων των περιορισμών που σχετίζονται με την αντίδραση (της Κίνας)». Η ειδοποίηση ήρθε λίγες μέρες αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την «οικειοθελή αναχώρηση» του προσωπικού από τη Σαγκάη. Μια ταξιδιωτική οδηγία προτρέπει επίσης τους Αμερικανούς να «ξανασκεφτούν τα ταξίδια» σε όλη την Κίνα, επικαλούμενη αυστηρούς περιορισμούς για τον Covid, συμπεριλαμβανομένου του «κινδύνου χωρισμού γονέων και παιδιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας εργάζεται κάτω από ένα χαοτικό και ασυμβίβαστο lockdown σε όλη την πόλη εδώ και εβδομάδες, με πολλούς κατοίκους να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στην εντολή του προξενείου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιτζιάν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Εκφράζουμε έντονη δυσαρέσκεια για την πολιτικοποίηση και την οπλοποίηση των εκκενώσεων από τις ΗΠΑ», είπε ο Ζάο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «κηλιδώνουν την Κίνα».

Ο Ζάο υπερασπίστηκε επίσης τις πολιτικές πρόληψης και ελέγχου της Covid της Κίνας ως «επιστημονικές και αποτελεσματικές», επιμένοντας ότι η κυβέρνηση είχε «κάθε εμπιστοσύνη στο να θέσει υπό έλεγχο το νέο κύμα του Covid-19» παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Η Σανγκάη ανέφερε περισσότερα από 26.000 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα τη Δευτέρα, για έκτη συνεχή ημέρα πάνω από 20.000, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC). Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 320.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 31 επαρχίες -- συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Σαγκάη από την 1η Μαρτίου.

Ο ισχυρισμός του Ζάο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πιο ζοφερά μηνύματα από άλλους Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή διευθυντή του NHC Lei Zhenglong, ο οποίος την Τρίτη προειδοποίησε ότι το ξέσπασμα της Σαγκάης «δεν έχει περιοριστεί αποτελεσματικά». Πρόσθεσε ότι η επιδημία από τότε εξαπλώθηκε σε πολλές επαρχίες και ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων αναμένεται να παραμείνει υψηλός τις επόμενες ημέρες.

Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τους ρόλους που έπαιξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πίσω από την κρίση, γράφει η το φιλοκυβερνητικό κινέζικο ΜΜΕ, Global Times, σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση για τις κατηγορίες από την Ουάσιγκτον.

Από την κουβέντα για το προσφυγικό ζήτημα της Ουκρανίας μέχρι ένα άθλιο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό. από την επιβολή κυρώσεων σε «ανυπάκουες χώρες», μέχρι τον εξαναγκασμό άλλων εθνών να διαλέξουν πλευρές… οι ΗΠΑ έχουν ενεργήσει σαν «ψυχροπολεμικό βαμπίρ» που δημιουργεί «εχθρούς» και κερδίζει την περιουσία του από πυρά πολέμου. Η Global Times δημοσιεύει μια σειρά από ιστορίες και υποκινούμενα σχέδια για να καταδείξει πώς οι ΗΠΑ, στην υπερδύναμή τους, δημιουργούν προβλήματα στον κόσμο τη μια κρίση μετά την άλλη. Αυτή είναι η έκτη δόση.

Είναι οι ΗΠΑ «υπερασπιστής» ή «παραβάτης» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποιος έχει θυσιαστεί στο «βωμό» της διαφημιζόμενης από τις ΗΠΑ «δημοκρατίας; Ένας ρεπόρτερ των Global Times ερεύνησε την ποταπή πρακτική των ΗΠΑ να πυροδοτούν πόλεμο με το πρόσχημα των «ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας».

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πυροδοτώντας την πιο ασταθή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανέφερε το Reuters.

Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη κριτική και την πίεση από τους υποστηρικτές των προσφύγων, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε στις 24 Μαρτίου ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν «όλο το φάσμα των νομικών οδών» για να δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο. Αυτός ο αριθμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανάφλεξη των φλογών στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ έχουν, στην πραγματικότητα, επανειλημμένα διεξάγει πολέμους στο εξωτερικό που έχουν οδηγήσει σε πολλούς πρόσφυγες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την επανεγκατάστασή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν στρατηγικά το χαρτοφυλάκιο. Η κατάσταση των προσφύγων δείχνει ότι οι ΗΠΑ, ενώ αυτοαποκαλούνται ως «υπερασπιστές» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος «παραβάτης» τους, είπαν οι παρατηρητές.

«Θα υποδεχτούμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες εάν, στην πραγματικότητα, έρθουν μέχρι εδώ», ήταν μια υπόσχεση που δόθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, την οποία επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η Γραμματέας Τύπου της Βουλής Τζεν Ψάκη. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, ο αρχιτέκτονας της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχουν δεχτεί πολύ λίγους πρόσφυγες, επισημαίνει το κινεζικό ΜΜΕ.

Το Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δέχτηκαν 514 Ουκρανούς πρόσφυγες μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μόνο 12 να έχουν επανεγκατασταθεί τον Μάρτιο καθώς ο πόλεμος εντάθηκε και ο αριθμός των Ουκρανών που διέφυγαν εκτοξεύτηκε στα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έγιναν δεκτοί από τις ΗΠΑ ήταν μόλις πέντε στα τέλη Μαρτίου, όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν έως και 100.000 στις 24 Μαρτίου.

Ίσως από την αρχή, οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αφήσουν την προκύπτουσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Η Τζεν Ψάκι είχε πει στις 10 Μαρτίου ότι η διοίκηση πιστεύει ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των προσφύγων θα θέλει να παραμείνει σε γειτονικές χώρες όπου πολλοί έχουν οικογένεια, φίλους και πρώην εργοδότες. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για να φέρει Ουκρανούς πρόσφυγες στις ΗΠΑ εάν δεν έχουν προστασία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ δεν θα είναι μια γρήγορη διαδικασία.

Η κουβέντα των ΗΠΑ μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζεται στην πορεία της προς την αποδοχή προσφύγων. Το Reuters ανέφερε ότι τα μονοπάτια περιλαμβάνουν το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει μια διαδρομή προς την υπηκοότητα, καθώς και υφιστάμενες λεωφόρους έκδοσης βίζας και ένα πρόγραμμα ανακούφισης, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να εισέρχονται στη χώρα σε προσωρινή βάση έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο της «ανθρωπιστικής αποφυλάκισης», η λήψη βίζας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι το ταξίδι τους είναι για καλόπιστο σκοπό, θα μείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους και θα έχουν μια θέση εκτός των ΗΠΑ και άλλους δεσμούς που θα εξασφαλίσουν την ενδεχόμενη επιστροφή τους στην πατρίδα, συνθήκες που είναι προφανώς δύσκολο να ανταποκριθούν σε πολλούς πρόσφυγες, ανέφερε το Forbes στις 10 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αύξησε το εθνικό ανώτατο όριο εισδοχής προσφύγων σε 125.000 για το 2022. Ωστόσο, έξι μήνες μετά το οικονομικό έτος της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί λιγότερους από 9.000. Με αυτόν τον ρυθμό, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η πρόσφατη υπόσχεση της κυβέρνησης θα εκπληρωθεί, ανέφερε ένα άρθρο της Washington Post.

Τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων είναι απλώς τα τελευταία θύματα της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πολέμους σε όλο τον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι όχι μόνο προκάλεσαν τους θανάτους αθώων πολιτών, αλλά οδήγησαν επίσης σε μεγάλο αριθμό προσφύγων, επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα των πληγεισών χωρών και περιοχών.

Οι λεγόμενοι αντιτρομοκρατικοί πόλεμοι που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 929.000 ανθρώπους, έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Watson για Διεθνείς και Δημόσιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Μια ερευνητική έκθεση των New York Times τον Δεκέμβριο του 2021 αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 50.000 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, προκαλώντας «χιλιάδες θανάτους αμάχων». Οι παρατηρητές επεσήμαναν ότι ο αμερικανικός στρατός απέκρυψε τον αριθμό των θυμάτων στους πολέμους και ο πραγματικός αριθμός των θανάτων αμάχων ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχε υποστηρίξει.

Ο στρατός των ΗΠΑ συχνά συγκαλύπτει ή υποτιμά τα εγκλήματά του πολέμου. Τον Αύγουστο του 2021, 10 Αφγανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διεξήχθη από αμερικανικά στρατεύματα, πριν τα στρατεύματα αποσυρθούν από την Καμπούλ. Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε αργότερα ότι το χτύπημα ήταν ένα τραγικό λάθος, αλλά σημείωσε ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους στρατιωτικούς δεν θα αντιμετωπίσει κανενός είδους τιμωρία, ανέφεραν οι NYT.

Στο εσωτερικό, οι ΗΠΑ δημιουργούν «κουκούλια πληροφόρησης» με την προσποιητή δύναμη του λόγου τους για να μην γνωρίζει το αμερικανικό κοινό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ανθρωπιστικές καταστροφές που προκαλούνται από τα στρατεύματά τους σε υπερπόντιους πολέμους. Στον πόλεμο του Βιετνάμ, για παράδειγμα, η απάνθρωπη χρήση ενός χημικού όπλου από τον αμερικανικό στρατό, του «Agent Orange», προκάλεσε δια βίου ασθένειες στους τοπικούς πληθυσμούς. Αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ απλώς ονόμασε τέτοιες ασθένειες «σύνδρομο του Βιετνάμ».

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν ένα φρικτό ρεκόρ «παραγωγής προσφύγων». Κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε ότι περίπου 6 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους. Και σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι, που αντιπροσωπεύουν το 55% του πληθυσμού της χώρας, αντιμετωπίζουν ακραία πείνα, συμπεριλαμβανομένων 3,2 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για το 2022, ο πόλεμος στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα οι Σύριοι πρόσφυγες να ξεπεράσουν τους 610.000, καθιστώντας τον πληθυσμό με τις μεγαλύτερες ανάγκες για επανεγκατάσταση.

Οι Global Times διαπίστωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που ζουν σε γειτονικές χώρες. Ωστόσο, οι NYT ανέφεραν πρόσφατα ότι λιγότεροι από 23.000 Σύριοι πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί στις ΗΠΑ από το 2016.

Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι οι πόλεμοι των ΗΠΑ στο εξωτερικό, οδηγούν σε οικονομική παρακμή και αναταραχή τις χώρες, επηρεάζοντας περαιτέρω την ανάπτυξη αυτών των χωρών και παραβιάζοντας τα δικαιώματα των λαών τους. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Δεκεμβρίου 2021 στον ιστότοπο Gulf Today των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τίτλο «Πώς οι ΗΠΑ κατέστρεψαν το Ιράκ», το Ιράκ έχει τώρα τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από διαρροϊκές ασθένειες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από τις ΗΠΑ και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού. Η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού έχει αφήσει το ιρακινό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε κρίση. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και ο πληθωρισμός έχουν κάνει τους Ιρακινούς να αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα.

Μετά την εισβολή των ΗΠΑ, η κάποτε ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της Συρίας αποδεκατίστηκε, απειλώντας το μέλλον μιας γενιάς με αυξημένη φτώχεια, έλλειψη θέσεων εργασίας και μειωμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης για τα παιδιά, σημείωσαν οι παρατηρητές.

Οι ΗΠΑ συνηθίζουν επίσης να χρησιμοποιούν κυρώσεις για να παραβιάζουν ηθελημένα το δικαίωμα των εθνών στην ανάπτυξη και την υγειονομική περίθαλψη. Ο Νίκολας Μώλντερ, επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, σχολίασε προηγουμένως στον ιστότοπο Foreign Policy των ΗΠΑ ότι, πριν από πολύ καιρό, πολλοί Αμερικανοί θεωρούσαν τον οικονομικό πόλεμο εναντίον αμάχων ιμπεριαλιστική πολιτική για τον παλιό κόσμο, αλλά τώρα που η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί το ραβδί κυρώσεων με αυξανόμενη συχνότητα , οι κυρώσεις έχουν γίνει ένα ατελείωτο όργανο οικονομικού πολέμου.

Το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι διαβόητο και οι εγχώριες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ασυνήθιστες. Αν και οι ΗΠΑ είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, τουλάχιστον 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο άνισες κοινωνίες στον ανεπτυγμένο κόσμο, καταλαμβάνοντας την 35η θέση μεταξύ 37 χωρών του ΟΟΣΑ για τη φτώχεια και την ανισότητα. Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο και το ποσοστό φτώχειας των νέων είναι το υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών επεσήμανε ότι όχι μόνο οι ΗΠΑ δεν τηρούν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, αλλά και την ερμηνεύουν επιλεκτικά, οδηγώντας σε εκτεταμένα βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΠΑ έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες, καθώς οι ΗΠΑ έχουν από καιρό προβλήματα όπως ο φυλετικός διαχωρισμός και η φυλετική ανισότητα. Στην ιστορία των ΗΠΑ, υπήρξε γενοκτονία και σφαγή ιθαγενών Αμερικανών και η βαρβαρότητα των αμερικανικών αρχών επιβολής του νόμου είχε ως αποτέλεσμα συχνές περιπτώσεις θανάτων Αφροαμερικανών. Μέχρι σήμερα, ο συστηματικός ρατσισμός είναι ακόμα εμφανής σε κάθε γωνιά της αμερικανικής κοινωνίας.

Για πολύ καιρό, η διεθνής κοινή γνώμη έχει επικρίνει ευρέως την παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ. Στην 46η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2021, ο Σύριος εκπρόσωπος καταδίκασε τις ΗΠΑ για παραβίαση των υποχρεώσεών τους βάσει του διεθνούς δικαίου και για δικαιολογίες για τη στρατιωτική τους επίθεση και απειλές κατά της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας άλλων χωρών.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων χωρών, αλλά χρησιμοποιούν και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Τα μέτρα των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εργαλείο για τη διαφύλαξη της ηγεμονίας τους, είπαν οι αναλυτές. «Αντί να κουνούν το δάχτυλο σε άλλες χώρες, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλογιστούν καλύτερα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι ίδιες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...