Κίνα

Ινδο-Ειρηνικός: Στρατιωτική «επίθεση» του Πεκίνου στη σκιά της Ουκρανικής κρίσης

Οι στρατοί της Κίνας και της Καμπότζης υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς περιφερειακής ασφάλειας εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ 

Ανώτεροι διοικητές των χερσαίων δυνάμεων των δύο στρατιωτικών επισφράγισαν τη συμφωνία σε μια βιντεοκλήση την Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, ανώτερος συνταγματάρχης Γου Κιάν, σε τακτική ενημέρωση ειδήσεων στο Πεκίνο. 

Στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κίνα εξαπέλυσε στρατιωτική «επίθεση» στον Ινδο-Ειρηνικό. Χθες, οι στρατιωτικές αρχές της Κίνας και της Καμπότζης υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, είναι μια ακόμη κίνηση του ασιατικού κολοσσού να ενισχύσει τη θέση του στη Νοτιοανατολική Ασία, ενόψει του αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στρατηγός Liu Zhenli, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), υπέγραψε τη συμφωνία με τον Hun Manet, αναπληρωτή αρχηγό του στρατού της Καμπότζης και γιο του πρωθυπουργού Hun Sen (και του πιθανού διαδόχου του). Οι δύο πλευρές δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο του εγγράφου. Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι, τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο και η Πνομ Πενχ, έχουν επεκτείνει τη στρατιωτική τους συνεργασία σε τομείς όπως κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση, στρατηγική επικοινωνία και ανταλλαγές προσωπικού.

Η Καμπότζη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα οικονομικά. Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Καμπότζης και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί αισθητά, αφού δημοσιεύματα του Τύπου του 2019 αποκάλυψαν την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας μεταξύ του Πεκίνου και της Πνομ Πενχ. Θα έδινε στο κινεζικό ναυτικό αποκλειστική χρήση τμημάτων της ναυτικής βάσης της Καμπότζης Ream στον Κόλπο της Ταϊλάνδης. Οι Κινέζοι το αρνούνται, αλλά η Ουάσιγκτον επέβαλε στη συνέχεια εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Καμπότζη.

Η Σινο-Καμποτζιανή συμφωνία έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση της σύναψης ενός σχεδίου συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ του Πεκίνου και των Νήσων Σολομώντα. Και πάλι οι ακριβείς όροι του εγγράφου, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Θα παρείχε στα κινεζικά πολεμικά πλοία το δικαίωμα να σταματούν και να ανεφοδιάζονται με καύσιμα στα λιμάνια του αρχιπελάγους.

Ο πρωθυπουργός των νησιών Σολομώντα, Manasseh Sogavare, θέλησε να διευκρινίσει σήμερα ότι το σύμφωνο δεν προβλέπει την παραχώρηση στο Πεκίνο μιας ναυτικής βάσης στο έθνος του Νότιου Ειρηνικού. Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την απόφαση του Honiara, τονίζοντας ότι θα έχει αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Peter Dutton, υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, υπενθύμισε ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει 20 σημεία στρατιωτικής παρουσίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα στρατιωτικοποιήσει την περιοχή. Η Καμπέρα φοβάται ότι, το Πεκίνο θα θέλει να κάνει το ίδιο στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ναύαρχος John C. Aquilino, διοικητής της Διοίκησης των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, δήλωσε ότι οι Κινέζοι έχουν μετατρέψει τρεις κοραλλιογενείς υφάλους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (Mischief, Subi και Fiery Cross) σε πραγματικά στρατιωτικά φυλάκια. Το Πεκίνο έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε όλο σχεδόν το υδάτινο τμήμα, μια θέση που απορρίφθηκε -με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον- από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, το Μπρουνέι και εν μέρει την Ινδονησία, και κρίθηκε αβάσιμη από ένα διεθνές δικαστήριο.

Η στρατιωτική πίεση του Πεκίνου αυξάνεται επίσης στην ήπειρο. Πηγές της κινεζικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι, η PLA ολοκλήρωσε την κατασκευή 624 χωριών σε αμφισβητούμενες ή κατακτημένες περιοχές στα σύνορα των Ιμαλαΐων τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον Ινδό στρατηγικό αναλυτή Brahma Chellaney, η στρατιωτικοποίηση των πληθυσμιακών κέντρων σε εδάφη που διεκδικούν η Ινδία, το Μπουτάν και το Νεπάλ είναι το επίγειο ισοδύναμο αυτού που κάνουν οι Κινέζοι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Πνομ Πενχ, Τσαντ Ρουντεμάιερ, κάλεσε την Πέμπτη την κυβέρνηση της Καμπότζης να αποκαλύψει την έκταση της κινεζικής στρατιωτικής εμπλοκής στη χώρα. 

«Η πλήρης διαφάνεια σχετικά με την πρόθεση, τη φύση και το εύρος αυτών των δραστηριοτήτων θα ωφελούσε τον λαό της Καμπότζης, τις γειτονικές χώρες και την ASEAN», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την «περιφερειακή ασφάλεια και κυριαρχία».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ